image

Bankfraude via gehackte e-mailaccounts

dinsdag 13 maart 2012, 12:01 door Redactie, 2 reacties

In de Verenigde Staten gebruiken criminelen steeds vaker gehackte e-mailaccounts om bankfraude te plegen. Het gaat om de e-mailaccounts van kleine bedrijven waar criminelen, bijvoorbeeld via phishing en hacking, toegang toe hebben gekregen. De criminelen kijken of er vanuit het account met een bank is gecommuniceerd. Zodra dit het geval is wordt er een e-mail verstuurd waarin om rekeninggegevens wordt gevraagd. De afzender meldt dat hij op een begrafenis is, maar wel zijn e-mail controleert. De gegevens zouden nodig zijn voor een geplande transactie.

Een kleine Texaans bank ontving drie van dit soort e-mails. Twee keer nam het bankpersoneel toch telefonisch contact op met de eigenaar van de rekening, die vervolgens bekende dat hij het bericht niet had verstuurd. Bij een derde poging waren de criminelen wel succesvol. De bankmedewerker verstrekte de gegevens. Bij een tweede e-mail voerde de werknemer de opdracht uit om geld van de rekening naar een andere rekening over te maken.

Vertrouwen
De bank stelt in een reactie de schade te vergoeden. Daarnaast zouden er disciplinaire maatregelen tegen de medewerker zijn genomen, die naar eigen zeggen alleen maar de klant wilde helpen.

Volgens de bank zijn ook andere kleine banken het doelwit van soortgelijke aanvallen geworden. De scams veroorzaken op z'n hoogst een paar duizend dollar aan schade, maar zijn regelmatig succesvol, omdat ze de bestaande vertrouwensrelatie tussen de klant en bank misbruiken.

Reacties (2)
13-03-2012, 13:23 door Anoniem
promotie praatje voor finbox?

Ga het niet eens lezen
13-03-2012, 16:34 door Mysterio
Door Anoniem: promotie praatje voor finbox?

Ga het niet eens lezen
Dat laatste blijkt inderdaad.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.