image

Foute registrar herbergt illegale online apotheken

woensdag 14 maart 2012, 10:45 door Redactie, 4 reacties

Een domein registrar op de Bahama's zou een belangrijke schakel voor illegale online apotheken zijn. Zondag publiceerde LegitScript.com een ontluisterend onderzoeksrapport over Internet.bs. LegitScript, een organisatie die online apotheken controleert, deed zich voor als illegale online apotheek en registreerde 176 domeinnamen bij Internet.bs. De registrar zou door 33% tot 44% van de illegale online apotheken voor het registreren van domeinnamen worden gebruikt.

Internet.bs schrok van het rapport en haalde de 176 domeinen die LegitScript gebruikte offline. "Maar het liet de duizenden echte online apotheken die het platform gebruiken ongemoeid", aldus LegitScript.

Regulering
De organisatie krijgt bijval van spambestrijder Spamhaus. Die stelt dat Internet.bs inmiddels een schuilplaats voor illegale online apotheken en malware-verspreiders is. Zo wordt er niet meer op spammeldingen gereageerd of wordt er gesteld dat het bewijs dat Spamhaus biedt "onvoldoende" is. Soms beweert Internet.bs dat lokale wetten het niet toestaan om domeinnamen die voor illegale doeleinden worden gebruikt offline te halen.

Het probleem speelt niet alleen bij Internet.bs, ook andere registrars moeten volgens Spamhaus beter op klachten reageren. "De klok tikt, want als de domeinindustrie niet hun verantwoordelijkheid neemt in de wereldwijde strijd tegen cybercrime en zichzelf reguleert, zal het door anderen worden gereguleerd", waarschuwt Vincent Hanna van Spamhaus.

Reacties (4)
14-03-2012, 11:20 door Anoniem
Keerzijde van de medaille is overigens dat veel van die 'illegale' pharma's wel degelijk tevreden klanten hebben, die via dit soort obscure bedrijven medicijnen kopen. Brian Krebs heeft ook daar onderzoek naar gedaan, en kwam erachter dat de meeste klanten netjes geleverd krijgen wat ze bestellen, en niet te maken hebben met spookafboekingen of andere onaangename randverschijnselen.

De belangrijkste reden zou zijn dat dezelfde medicijnen, vooral in de VS, in de reguliere apotheek vele malen duurder zijn, en voor velen nauwelijks te betalen. Wat dat betreft gaat de aandacht m.b.t. illegale pharma's wel naar het offline halen van dit soort webwinkels, maar niet naar de vraag waardoor zij succesvol zijn, en waarom mensen bereid zijn bij hen bestellingen te plaatsen.

Stel je voor dat je iedere maand medicijnen nodig hebt, en dat je deze in de VS voor 350$ per maand in de apotheek kan krijgen. Deze zelfde medicijnen kan je via een spammende pharma shop ook bestellen voor 30$ euro per maand. Zou je principieel niet bestellen bij de spammer, of zou je de reguliere apotheek links laten liggen, wanneer je weet dat de spammer ook levert ?
14-03-2012, 12:55 door Anoniem
@anoniem 11:20
Met deze online pharmacies gaat het vooral om de "Integriteit" van het product dat je koopt. Als er X op het pakje staat, verwacht je ook dat er X _in_ het pakje zit. Het probleem met deze valse producten is dat je dus veelal niet "dezelfde" medicijnen krijgt die je zou verwachten. Deze nep-producten worden namelijk niet aan strenge controles onderworpen. Als je geluk hebt is de samenstelling van het fake product nagenoeg identiek, als je geen geluk hebt niet.
14-03-2012, 16:53 door Anoniem
Door Anoniem: @anoniem 11:20
Met deze online pharmacies gaat het vooral om de "Integriteit" van het product dat je koopt. Als er X op het pakje staat, verwacht je ook dat er X _in_ het pakje zit. Het probleem met deze valse producten is dat je dus veelal niet "dezelfde" medicijnen krijgt die je zou verwachten. Deze nep-producten worden namelijk niet aan strenge controles onderworpen. Als je geluk hebt is de samenstelling van het fake product nagenoeg identiek, als je geen geluk hebt niet.

Uit onderzoek is gebleken dat het voornamelijk grijze import is. Dus juist wel de echte producten. In Amerika zijn de prijzen van medicijnen veel hoger dan in de rest van de wereld omdat er daar geen (sociale) verzekeraars zijn. Het maakt hen niets uit als de medische kosten stijgen. Zij kunnen zonder problemen de prijzen van de polissen verhogen.

Sommige medicijnen zijn niet eens in Amerika leverbaar omdat ze in strijd zijn met de goede zeden. Of reden zijn om je te ontslaan: http://jezebel.com/5893011/law-will-allow-employers-to-fire-women-for-using-whore-pills

Peter
08-05-2012, 16:57 door FrankvdB
Je moet ook niet bij een vage, obscure en illegale online apotheek medicijnen kopen. Het gaat tenslotte wel om je gezondheid, en daar neem je geen risico's mee.

Het probleem in Amerika is inderdaad dat het gezondheids en sociale zekerheids stelsel gewoon erg slecht is. Veel mensen zijn niet verzekerd en moeten alle medicijnen zelf betalen. Als die medicijnen in de apotheek om de hoek veel duurder zijn, dan bij een vage online apotheek, gaan sommige mensen bestellen bij een illegale online apotheek.

In Nederland is hier helemaal geen sprake van. We hebben een zeer goed zorgstelsel en zorgverzekeringen en bijna iedereen kan zijn medicijnen gewoon betalen omdat deze vaak worden vergoed door de zorgverzekering. Het gaat bij ons vooral om het gemak. Bij een apotheek moet je tijdens kantooruren in de rij staan en een online apotheek bezorgd het vaak gratis. Daarnaast is er een extreem goed toezicht op online apotheken in Nederland.

Zelf bestel ik meestal medicijnen bij een betrouwbare online apotheek in Nederland, zoals bv http://www.openapotheek.nl/. Het is een gewone apotheek, met goede service en medicatiebewaking en ze bezorgen gratis. Erg handig en echt wel betrouwbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.