image

AIVD keurt versleuteld bellen voor Android goed

woensdag 3 juli 2013, 11:14 door Redactie, 8 reacties

Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft software goedgekeurd waarmee het mogelijk is om versleuteld via Android-toestellen te communiceren. De oplossing, met de naam Panthon 3, maakt het mogelijk om vanaf geselecteerde Android-smartphones beveiligde gesprekken te voeren en beveiligd sms'en te versturen.

De software is ontwikkeld door beveiligingsbedrijf Sectra Communications en is goedgekeurd voor gebruik op het rubriceringsniveau Departementaal Vertrouwelijk.

Informatie wordt bestempeld als ‘Departementaal Vertrouwelijk’ als kennisname van de informatie door niet-gerechtigden kan leiden tot nadeel aan het belang van één of meer ministeries. ‘Departementaal Vertrouwelijk’ is de lichtste rubriceringsvorm.

Afluisteren
"Met de huidige techniek is het betrekkelijk eenvoudig om telefoongesprekken en berichten af te luisteren, wat een beveiligingsrisico betekent voor privépersonen, bedrijven én overheden. Dat is dit jaar al talloze malen gebleken, zeer recent in verband met de onthulling van het bewakingsprogramma Prism in de VS", zo laat het bedrijf weten.

De software versleutelt alle informatie over de gehele route van de ene naar de andere smartphone en zou daarmee niet zijn af te luisteren. Panthon 3 staat nog niet in het overzicht van goedgekeurde producten van de AIVD vermeld.

Reacties (8)
03-07-2013, 11:38 door Anoniem
Betekent dit nou dat ze een eigen achterdeur in die software hebben?
03-07-2013, 11:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-07-2013, 13:47 door Anoniem
Ach ja... Zolang Google het voor de encryptie kan processen en aan de NSA overhandigd, is het voor de AIVD niet bezwaarlijk. Vlak voor Android uit kwam werd met gepaste trots gemeld dat de heren (en dames) van Google instaat waren geweest audio files searchable te maken waardoor gesprek... ehh muziek doorzocht kon worden op woorden en teksten...

Maar goed, het zal wel eerst gelekt moeten worden voor men iets geloofd. Uitzondering hierop is het terrorisme argument, waarlangs we allen bereid zijn privacy in te leveren.
03-07-2013, 13:54 door Snailer
Hoe zit het met Redphone e.d. van @moxie?
(Het was laatst ook in het nieuws als dat het niet vatbaar was voor een bug).
03-07-2013, 14:41 door Anoniem
Ik zou ook voor Redphone kiezen gezien de achtergrond van de makers van de software..
03-07-2013, 21:12 door Anoniem
Ik heb gewerkt voor dit bedrijf ... Heb mee ontwikkeld aan de eerste versies ..... Blijft één van de betere producten voor veilig telefoon verkeer.
03-07-2013, 22:17 door murs
Bellen blijft altijd gevaarlijk omdat, de omgeving (kamer, auto enz.) waarin men belt afgeluisterd kan worden d.m.v. microfoontjes of een richtmicrofoon.

Veel veiliger is chat over het XMPP protocol end-to-end versleuteld met OTR (off-the-record).

Voor android: Gibberbot, XABBER enz.
Voor iphone: chatsecure

Superieure end-to-end encryptie van telefoon naar telefoon. Beveiligd tegen man in the middel aanvallen d.m.v. het message Authentication Code algoritme.

elke nieuwe chat heeft een nieuwe AES-sleutel.

en bovendien GRATIS en opensource.

de nachtmerrie van de AIVD/politie
03-07-2013, 22:19 door murs
een kleine samenvatting:

http://libertarischevraagbaak.nl/70/wat-is-off-the-record-otr-encryptie-bij-het-chatten-en-hoe-werkt-het
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.