image

Top 5 nep-virusscanners van 2013

woensdag 3 juli 2013, 11:42 door Redactie, 0 reacties

Het aantal Windows-computers dat met nep-virusscanners besmet raakt daalde vorig jaar sensationeel, toch wordt de scareware nog steeds door cybercriminelen ingezet. Eenmaal actief op de computer toont de nep-virusscanner allerlei waarschuwingen dat er malware op het systeem is aangetroffen. Vervolgens moet het slachtoffer voor verwijdering hiervan betalen.

In sommige gevallen zorgt de scareware ervoor dat het slachtoffer geen andere programma's meer kan openen. Beveiligingsbedrijf Webroot stelde een Top 5 samen van nep-virusscanners die in de eerste helft van dit jaar zeer actief waren. Het gaat om System Care Antivirus, Internet Security, Disk Antivirus Professional, System Doctor 2014 en AVASoft professional antivirus.

System Doctor 2014
Ook Microsoft waarschuwt voor System Doctor 2014, die afkomstig is van de 'Winwebsec-bende' die eerder onder allerlei andere namen nep-virusscanners verspreidde. Het gaat dan onder andere om System Care Antivirus. Zodra System Doctor 2014 detecteert dat System Care Antivirus geinstalleerd is, stopt het met werken.

Daarnaast gebruikt System Doctor ook een nieuwe tactiek. In tegenstelling tot andere nep-virusscanners die de ontdekte 'malware' pas verwijderen als de gebruiker betaalt, verwijdert System Doctor zogenaamd een aantal aangetroffen dreigingen. Voor het verwijderen van de overige malware moet de gebruiker betalen.

Verder ontdekten onderzoekers van Microsoft dat zowel System Doctor 2014 als System Care Antivirus dezelfde activatiecode gebruiken. Toch wordt gebruikers geadviseerd om nooit voor de activatiecode van nep-virusscanners te betalen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.