image

Gratis smartphone app voor veilig communiceren

donderdag 15 maart 2012, 12:43 door Redactie, 4 reacties

Onderzoekers hebben een gratis app voor Android smartphones en iPhones ontwikkeld waarmee gebruikers op veilige wijze met elkaar kunnen communiceren. De SafeSlinger app zet via public-key cryptografie een beveiligingskanaal op waardoor gebruikers berichten en bestanden kunnen uitwisselen.

De onderzoekers merken op dat cryptografie alleen het probleem niet op kan lossen. Het grootste probleem is namelijk het verkrijgen van de authentieke publieke sleutel van de andere gebruiker. Zowel SSL, met zijn kwetsbaarheden, als PGP, wat niet gebruiksvriendelijk is, zijn niet de oplossing. Daarom bedachten de onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit de SafeSlinger app, die veilig communiceren naar de massa moet brengen.

Communicatie
Om dat doel te bereiken kan de app contactlijsten tussen verschillende smartphone platformen uitwisselen, zonder dat er locatiegegevens of privégegevens buiten de deelnemende telefoons wordt gelekt. Daarnaast zou men op een eenvoudige en veilige wijze berichten en bestanden kunnen versturen. De berichten zijn namelijk versleuteld en alleen toegankelijk met een wachtwoord. "Veel tieners vinden dit aantrekkelijk om hun onderlinge berichten voor hun ouders af te schermen", aldus de onderzoekers.

"SafeSlinger biedt de zekerheid dat de persoon met wie je communiceert ook de persoon is die hij zegt te zijn", aldus Michael Farb van de Universiteit van Carnegie Mellon. "Misschien de meest indrukwekkende optie is dat SafeSlinger veilige communicatie en bestandsuitwisseling biedt, zelfs als de betrokken server massaal met malware besmet zijn."

Reacties (4)
15-03-2012, 13:24 door Anoniem
Waar ik dan weer niet blij mee ben is de rechten die deze software "nodig" heeft om te functioneren. Thanks but no thanks
15-03-2012, 14:20 door Anoniem
Ziet er niet zo spannend uit hoor. Toegang tot je contacts, je telefoon ID en de SD kaart. Voor een messenger app is de eerste vrij logisch. De tweede en derde zullen wel voor storage zijn. Zie ook de pagina met instructies bij het artikel.
15-03-2012, 17:53 door Anoniem
Kijk ook eens naar Chatsecure, eveneens opensource.
15-03-2012, 20:58 door cyberpunk
Als nu nog iemand het naar MeeGo wil porten... (samen met Prey oid)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.