image

NCTV: blijft alert op terroristen

maandag 26 maart 2012, 11:30 door Redactie, 6 reacties

Het dreigingsniveau voor Nederland op een terroristische aanslag blijft ‘beperkt’, maar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt dat alertheid geboden blijft. Volgens de NCTV is de kans op een terroristische aanslag momenteel gering, maar valt die niet uit te sluiten. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De beperkte dreiging komt vooral voort uit de manifestatie van het internationale jihadisme. "Het is zorgelijk dat jonge mensen in westerse landen naar jihadistische strijdgebieden trekken om daar te trainen of deel te nemen aan de strijd", aldus de NCTV.

Internet
Die waarschuwt dat ook internet nog altijd een rol speelt. Zo zou jihadistische propaganda, zoals verspreid op het internet, de denkwereld van sommige moslims in westerse landen beïnvloeden. Engelstalige propaganda lijkt met de uitschakeling van al Awlaki en Samir Khan in september 2011 wel een klap te zijn toegebracht: het internetmagazine ‘Inspire’ verscheen sindsdien niet meer.

De NCTV noemt verder organisaties Sharia4Holland en Hizb ut-Tahrir, die geregeld media-aandacht trekken, maar splintergroeperingen blijven.
Hetgeen ook geldt voor gelijksoortige clubs in rechtse en linkse hoeken. "Via het internet wordt duidelijk dat er wel een bepaald draagvlak voor hun extremistische ideeën bestaat."

Reacties (6)
26-03-2012, 11:39 door User2048
De foto bij het artikel is er een van Tjibbe Joustra, die Nationaal Coördinator is geweest. Nu is dat Erik Akerboom. Al een tijdje trouwens...
26-03-2012, 13:29 door schele
Nieuwsflash:"Kans op meteoor die midden in Nederland neerknalt en de helft van de bevolking uitroeit is beperkt, maar aanwezig. Kijk goed naar boven, alertheid blijft geboden."

Kan iemand heel die NCTV nog serieus nemen? Het enig soort terrorisme dat Nederland kent is niet gebaseerd op grote terreurorganisaties maar kleine groepen of individuen die de kolder in de kop krijgen. Daar helpt geen alerte burger tegen, en ook het afsluiten van een internetmagazine niet.
26-03-2012, 14:31 door RickDeckardt
Over 5 jaar is het delen van een filmpje een terroristische daad...
26-03-2012, 15:50 door spatieman
gutje.
dus we moeten blijven uitkijken voor de overheid?
want dat zijn immer de grootste schurken.
27-03-2012, 16:33 door Anoniem
Het dreigingsniveau in Nederland blijft beperkt, tenzij het te laat is of dat burgers actie moeten laten of kunnen nemen. Dus een acute dreiging (die er regelmatig zijn) word niet gecommuniceerd naar het publiek. Althans niet door de overheid. Zo kan het voorkomen dat publieke voorzieningen bewust verstoord worden om een acute dreiging af te wenden (bijvoorbeeld bij de NS of Schiphol). Vandaar dat de directie van de NS geen verantwoording neemt voor alle storingen c.q. vertragingen:)
27-03-2012, 16:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.