image

Politie arresteert 17-jarige wegens KPN-hack

maandag 26 maart 2012, 17:37 door Redactie, 11 reacties

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft een 17-jarige jongen aangehouden die wordt verdacht van het hacken van KPN op 16 januari 2012. De jongen kon vorige week dinsdag thuis worden aangehouden toen hij aan het begin van de middag online was op internet. Door de rechercheurs van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is beslag gelegd op een versleutelde computer, twee laptops en gegevensdragers, zoals externe harde schijven, usb-sticks en dvd's, zo meldt het OM.

Het computersysteem van KPN is vermoedelijk gehackt doordat er een beveiligingslek was. De hacker verkreeg op enkele honderden servers de hoogste toegangsrechten. Deze servers werden gebruikt voor internetdiensten en opslag van (klant)informatie.

Beschadigd
Bij de acties van de hacker raakte het computersysteem beschadigd omdat er kwaadaardige software op was geplaatst. De normale beveiliging van KPN werd daarmee omzeild. Om de dreiging weg te nemen moest een groot aantal KPN-systemen worden geschoond en opnieuw geïnstalleerd. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) was de nationale veiligheid niet in gevaar.

Uit voorzorg heeft KPN op vrijdag 10 februari het e-mailverkeer voor ongeveer 2 miljoen klanten tijdelijk afgesloten. Dat gebeurde nadat een hacker klantgegevens van KPN publiceerde. Echter, deze gegevens bleken niet afkomstig van KPN, maar van een website waar klanten hun e-mailadres van KPN hadden achtergelaten.

Chatkanaal
De aangehouden jongen, die op internet gebruik maakte van de aliassen "xS", "Yoshioka" en "Yui", zou in een chatkanaal tegen studenten van de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) hebben opgeschept over de inbraak bij KPN. De cybercrime rechercheurs van de Nationale Recherche volgden wekenlang zijn sporen op internet.

Vermoedelijk is de jongen ook binnengedrongen in de computers van de Tokohu Universiteit in Japan, de universiteit van Trondheim in Noorwegen en de KAIST in Korea. Bovendien beheert de 17-jarige vermoedelijk een website waarop de gegevens van gestolen creditcards worden verhandeld.

Onderzoek
In het onderzoek wordt door het Team High Tech Crime nauw samengewerkt met buitenlandse opsporingsdiensten, waaronder het Cyber Terror Response Center van de Koreaanse nationale politie en de Australian Federal Police. In Australië is vorige week een 16-jarige hacker aangehouden, die in contact stond met de Nederlandse verdachte.

De tiener die uit Barendrecht afkomstig is, is vrijdag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld. Hij wordt bijgestaan door een advocaat en heeft inmiddels bezoek gehad van de Raad voor de Kinderbescherming. Zijn aanhouding is stil gehouden vanwege de belangen van het opsporingsonderzoek, dat nog in volle gang is.

Reacties (11)
26-03-2012, 19:21 door Anoniem
En heette hij toevallig Kevin?
26-03-2012, 19:40 door Eerde
Meteen een baan geven ;)
26-03-2012, 20:14 door Mozes.Kriebel
V...Geschikt
26-03-2012, 20:20 door Anoniem
Bij KPN?
26-03-2012, 20:25 door meeuw
Pff, wat mij betreft had hij een baan mogen krijgen of geschikt zijn als hij de gegevens niet gelekt had en KPN had geholpen om het lek wat hij gebruikte te dichten.
Dit is gewoon een crimineel en waarschijnlijk een script kiddie.
26-03-2012, 20:52 door Supreme
[ ]geschikt
[x]ongeschikt

Ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start, u ontvangt geen 20.000 euro. Bedankt voor het spelen.
26-03-2012, 21:09 door slartibartfast
Goede zaak. Hopelijk leren deze kleine criminelen het verschil tussen ethisch hacken en cracken. Mooie voorbeeldcase.

Goed werk van de KLPD en anderen (o.a. Fox-IT).

Ook met digitale criminaliteit moet er een pakkans zijn. En die is groter dan menigeen denkt, zeker als het een hack van dit kaliber betreft.

En zoals altijd... dergelijke types praten hun mond voorbij en vallen dan door de mand. Pubers die oh zo trots zijn op zichzelf; de schade die ze anderen aanbrengen zien ze niet. Sufferds.
26-03-2012, 23:03 door Anoniem
mijn zoon is niet zo digi-clever.
maar heeft wel een baan, in een metaalfabriek, waar hij op een eerlijke manier zijn geld verdient en van dat van anderen afblijft.

deze jongen moet gestraft worden, period.
27-03-2012, 09:16 door Jvds1987
Jammer dat dit soort mannetjes het om de schade en de winst doen...
Maar vind dat ze wel kunnen overdrijven:

"Bij de acties van de hacker raakte het computersysteem beschadigd omdat er kwaadaardige software op was geplaatst".

Het is niet dat de apparatuur fysiek defect is het is meer dat de integriteit is aangestast... maarja zo klinkt het spannender :P
27-03-2012, 09:36 door Anoniem
Door meeuw: Pff, wat mij betreft had hij een baan mogen krijgen of geschikt zijn als hij de gegevens niet gelekt had
Hij had de gegevens ook niet gelekt. Anderen plaatsten die gegevens van Baby-Dump online om verwarring te stichten, weet je nog?
27-03-2012, 10:09 door Above
Door Anoniem: mijn zoon is niet zo digi-clever.
maar heeft wel een baan, in een metaalfabriek, waar hij op een eerlijke manier zijn geld verdient en van dat van anderen afblijft.

deze jongen moet gestraft worden, period.

Ik werk ook in een metaalfabriek. Als ICT en ook nog werkplaats en programmeren. Manusje van alles hier. Straffen uitdelen zijn de mensen goed in maar de oorzaak achterhalen minder. Het probleem moet je bij de bron aanpakken. Ze moeten gewoon weer dienstplicht invoeren. Jongeren zijn sinds de afschaf het respect verloren naar de medemens toe. In het leger werd je letterlijk op je plaats gezet en leerde je luisteren naar je meerdere wat je meenam naar huis en op straat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.