image

Ransomware spreekt Nederlands tegen slachtoffers

vrijdag 2 augustus 2013, 09:41 door Redactie, 6 reacties

De meeste malware is vaak onzichtbaar op de computer aanwezig, dat geldt echter niet voor scareware en ransomware, waarbij in de laatste categorie er nu ook varianten zijn die tegen slachtoffers 'praten'. Ransomware vergrendelt de computer en stelt dat gebruikers een 'boete' moeten betalen om weer toegang te krijgen. Hiervoor worden verschillende manieren gebruikt.

Zo zijn er verschillende varianten die een foto via de webcam maken, kinderporno op de computer downloaden of het slachtoffer toespreken. Vorig jaar december werd er al een versie ontdekt die in het Nederlands instructies geeft. Die versie was door een individu ingesproken.

Computerstem
Begin dit jaar verscheen er een versie waar een computerstem werd gebruikt. Deze versie sprak alleen Engelstalige slachtoffers toe. Nu heeft malware-onderzoeker 'Kafeine' van het blog Malware Don't Need Coffee een versie met een Nederlandstalige computerstem ontdekt.

"Uw pc is geblokkeerd. Om de computer te ontgrendelen moet u een boete betalen 100 euro", aldus de stem. De waarschuwing die op het scherm van de vergrendelde computer verschijnt is zogenaamd afkomstig van de 'Politie Nederland'.

Ook wordt het 'Korps Landelijke Politiediensten Afdeling Om Cybercriminaliteit Te Bestrijden' genoemd. De makers van deze ransomware zijn nog niet op de hoogte van het feit dat het KLPD niet meer bestaat.

Reacties (6)
02-08-2013, 15:55 door spatieman
klpd bestaat niet meer?
goh, dat wist ik ook niet.
02-08-2013, 18:00 door _____
Die stem...verrek...DAT IS BEATRIX!
03-08-2013, 03:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2013, 07:54 door Anoniem
Het is dus "Nederlandse" malware,gemaakt door Nederlanders.
04-08-2013, 09:05 door Ler0y JenKins
Door Anoniem: Het is dus "Nederlandse" malware,gemaakt door Nederlanders.

[grammar nazi] Lijkt me niet. Let eens goed op wat er gezegd wordt: "moet u een boete betalen 100 euro"
Is het niet: "moet u een boete betalen van 100 euro"? [/grammar nazi]

Ik denk, dat het een computervirus is in een andere taal, en dat een cybercrimineel er gewoon er een Nederlandse variant van heeft gemaakt. En wat er stond in dat andere computervirus, dat daar gewoon klakkeloos Nederlands van is overgenomen.
28-08-2013, 20:43 door Anoniem
Door Anoniem: Het is dus "Nederlandse" malware,gemaakt door Nederlanders.
Gewoon Google Translate. Dat wordt ook steeds beter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.