image

Letland gaat virusschrijver toch aan VS uitleveren

dinsdag 6 augustus 2013, 15:16 door Redactie, 4 reacties

Een Letse man die verdacht wordt van het ontwikkelen van een Trojaans paard waarmee cybercriminelen miljoenen euro´s van bankrekeningen wisten te stelen wordt toch aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Deniss Calovskis, alias 'Miami', wordt door de VS gezocht vanwege zijn rol bij de ontwikkeling van de Gozi Trojan, een gevaarlijk Trojaans paard.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie schreef Calovskis de computercode waardoor het Gozi-virus zo effectief was. De Let zou de code van de malware hebben uitgebreid met de mogelijkheid om 'web-injects' uit te voeren. Hierbij wordt de banksite van de gebruiker aangepast, zodat als hij inlogt er om extra informatie wordt gevraagd.

Uitlevering

Calovskis werd vorig jaar november aangehouden, maar was nog altijd niet aan de Amerikaanse autoriteiten uitgeleverd. Het leek erop dat dit ook niet zou gebeuren, aangezien de Letse minister van Buitenlandse Zaken een verklaring had gepubliceerd waarin hij tegen de uitlevering van Calovskis was.

Volgens minister Edgars Rinkevics zou de straf die zijn landgenoot in de VS boven het hoofd hangt disproportioneel zijn. De Let kan een gevangenisstraf van meer dan 60 jaar krijgen. Daarnaast zouden de misdrijven niet in de VS zijn gepleegd. Hij was dan ook tegen de uitlevering.

Tijdens een stemming tussen de Letse ministers werd echter besloten om Calovskis, met 7 stemmen voor en 5 stemmen tegen, toch uit te leveren. De Letse procureur-generaal had de ministers voor de stemming laten weten dat er voldoende bewijs was waaruit bleek dat Calovskis bij de misdrijven betrokken was.

Reacties (4)
06-08-2013, 15:47 door johanw
De USA zal Letland wel ergens mee gedreigd hebben, of een beloning in het vooruitzicht gesteld hebben om dit te bereiken.
06-08-2013, 15:52 door Anoniem
Je zou denken dat de wet in een land bepaalt of iemand wordt uitgeleverd, en dat dergelijke zaken niet afhankelijk zijn van de persoonlijke keuzes van ministers.
06-08-2013, 16:04 door Mysterio
Door Anoniem: Je zou denken dat de wet in een land bepaalt of iemand wordt uitgeleverd, en dat dergelijke zaken niet afhankelijk zijn van de persoonlijke keuzes van ministers.
Soort van democratie: leven bij de waan van de dag.
08-08-2013, 13:36 door Damian_S
Zeer spijtig nieuws. Laat zien dat een klein land niets kan beginnen tegen het gepest en getreiter van de VS. Ook al waren sommige ministers fel tegen, de VS is het toch gelukt om achter de schermen de meerderheid te kunnen ompraten. En als je het pragmatisch bekijkt dat valt het uitleveren van 1 burger in het niet tegenover grote financiële belangen waar de VS mogelijk mee gedreigd heeft.

Pragmatisme wint het wederom van autonomie en waardigheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.