image

Letland wil virusschrijver niet aan VS uitleveren

vrijdag 2 augustus 2013, 13:26 door Redactie, 4 reacties

Als het aan de Letse minister van Buitenlandse Zaken ligt wordt een landgenoot die wegens de ontwikkeling van een gevaarlijk Trojaans paard vorig jaar werd gearresteerd, niet aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Deniss Calovskis, alias 'Miami', wordt door de Verenigde Staten gezocht vanwege zijn rol bij de ontwikkeling van de Gozi Trojan, een gevaarlijk Trojaans paard.

De malware is speciaal ontwikkeld om geld van online bankrekeningen te stelen. Via Gozi wisten cybercriminelen miljoenen euro's buit te maken. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie schreef Calovskis de computercode waardoor het Gozi-virus zo effectief was.

De Let zou de code van de malware hebben uitgebreid met de mogelijkheid om 'web-injects' uit te voeren. Hierbij worden de websites van banken die gebruikers van een besmette computer opvragen aangepast, waarbij er tijdens het inloggen om extra informatie wordt gevraagd.

Uitlevering
Calovskis werd vorig jaar november aangehouden, maar is nog altijd niet aan de Amerikaanse autoriteiten uitgeleverd. "Eén van de voornaamste taken van een staat is om voor de mensen te zorgen en te verzekeren dat van elke burger het recht op leven en vrijheid wordt gerespecteerd", schrijft minister Edgars Rinkevics op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens hem hebben mensen die de wet overtreden het recht op een proportionele straf. Het is echter de vraag of de Letse cybercrimineel die in de VS krijgt. De 20-jarige Calovskis zou een zeer lange gevangenisstraf van meer dan 60 jaar kunnen krijgen, die hij niet in Letland mag uitzitten.

Volgens de minister is de strafmaat die de Amerikanen hanteren disproportioneel en heeft hij daarom tegen uitlevering gestemd. Daarnaast heeft Rinkevics ook moeite met het verzoek van de VS, aangezien de Let de misdrijven niet in de Verenigde Staten heeft gepleegd.

Reacties (4)
02-08-2013, 14:18 door Anoniem
Dat laatste - misdrijf niet in de verenigde staten gepleegd - zou de doorslag moeten geven. Als het in Letland een misdrijf is, en de verdachte was daar toen hij deed waarvan hij verdacht werd, zou hij in Letland moeten worden berecht. Als wat hij deed in Letland niet tegen de wet is: jammer voor de VS. De VS is niet de wereldpolitie!

MV
02-08-2013, 18:02 door Anoniem
Het is inderdaad bizar dat de VS hier om uitlevering vraagt. Zo kan ieder land daar wel om vragen. Het lijkt er steeds meer op dat de VS zich eigenaar van het Internet voelt. Belachelijk natuurlijk.
Het geeft ook duidelijk aan dat de VS totaal geen vertrouwen heeft in de rechtspraak van een land als Letland. En nu ken ik Letland niet goed, maar volgens mij is het echt geen bananenrepubliek op het gebied van de rechtspraak. Heeft iemand daar nog ervaring mee?
03-08-2013, 11:50 door Anoniem
Blijkbaar is Nederland wel een bananenrepubliek op het gebied van rechtspraak.
Er is hier een geval bekend dat er door een Nederlander drugs aan een amerikaan is verkocht.
Het "delict" vond plaats in Nederland. De VS heeft om uitlevering gevraagd en dat is zelf toegekend door de Nedelandse justitie.
Wat dat betreft zijn wij het schoothondje van de Amerikaanse justitie.
04-08-2013, 11:00 door Mysterio
Door Anoniem: Het is inderdaad bizar dat de VS hier om uitlevering vraagt. Zo kan ieder land daar wel om vragen. Het lijkt er steeds meer op dat de VS zich eigenaar van het Internet voelt. Belachelijk natuurlijk.
Ze waren natuurlijk wel de baas met ARPANET. Ik kan me voorstellen dat dit eigenaarschap niet helemaal verdwenen is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.