image

E-mailprovider Snowden stopt ermee

vrijdag 9 augustus 2013, 09:35 door Redactie, 9 reacties

De e-mailprovider van NSA-klokkenluider Edward Snowden is gestopt met de e-maildienst omdat het bedrijf niet medeplichtig wilde zijn aan misdrijven tegen het Amerikaanse volk. In de verklaring die oprichter Ladar Levison op de website van Lavabit plaatste, het e-mailbedrijf dat gebruikers versleuteld liet e-mailen, laat hij weten dat de dienstverlening wordt "opgeschort".

Hij kan echter niet zeggen waarom, wat mogelijk een aanwijzing kan zijn dat de autoriteiten hem om informatie hebben gevraagd. In de Verenigde Staten kunnen bedrijven via een 'national security letter' worden verplicht om informatie over gebruikers af te staan, zonder dat ze dit met iemand mogen delen.

"Ik zou graag met jullie de gebeurtenissen willen delen die tot deze beslissing hebben geleid, maar dat kan ik niet", aldus Levison. Hij stelt dat internetgebruikers het verdienen om dit te weten en het eerste amendement het recht op vrijheid van meningsuiting zou moeten garanderen. "Helaas heeft het congres wetten goedgekeurd die anders bepalen."

Vermijd Amerikaanse IT-bedrijven

Levison zou de autoriteiten twee keer hebben verzocht of hij zijn gebeurtenissen van de afgelopen zes weken mag delen, maar dat werd hem verboden. Inmiddels is hij een juridische procedure gestart. "Deze ervaring heeft me een ding geleerd. Zonder actie van het congres of een sterk juridisch precedent raad ik iedereen af om zijn privégegevens aan een bedrijf toe te vertrouwen dat fysieke banden met de Verenigde Staten heeft."

Dat zou betekenen dat 420 miljoen gebruikers van Hotmail/Outlook.com en 425 miljoen Gmailgebruikers een nieuwe provider moeten opzoeken.

Reacties (9)
09-08-2013, 09:38 door choi - Bijgewerkt: 09-08-2013, 09:38
09-08-2013, 11:38 door Anoniem
De terugkeer van de fax is niet ver meer.
09-08-2013, 11:54 door Mysterio
Het is beter dat ze er mee stoppen dan dat ze doorgaan en niet kunnen garanderen wat ze met de NSA moeten delen. Ze mogen namelijk zo goed als niets mededelen van wat de NSA opvraagt en weigeren is geen optie. Dan maar stoppen.
09-08-2013, 12:00 door Anoniem
Het is wel balen dat de stekker er zo abrupt uitgetrokken is en de gebruikers niet de gelegenheid hebben gehad om hun mail te kunnen schonen. Levison heeft, mijns inziens, het tegenovergestelde bereikt van wat hij wilde, met het uitzetten van de servers is nu alle mail in handen gekomen van de FBI, NSA ed. Althans dat lijkt er wel op. Als Lavabit de gebruikers vooraf een bericht hadden gezonden, dat ze ermee zouden gaan stoppen, hadden de gebruikers de gelegenheid om vertrouwelijke zaken elders onder te brengen. Dat is ze nu onmogelijk gemaakt en ik ben benieuwd welke consequenties dit gaat hebben. Krijgt de NL overheid straks uitlever verzoeken voor NL burgers omdat deze allerlei subversie zaken via e-mail uitwisselden of is de encryptie zo sterk dat de NSA het nakijken heeft? Ik vrees dat het laatste niet zal gaan gebeuren en dat dit een precedent gaat scheppen om straks alle aanbieders van veilige e-mail offline te halen zodat mail gewoon inzichtelijk kan zijn voor overheden. Controle is het machtmiddel dat de Nazi's ook al gebruikten en we komen steeds dichter tegen een totalitaire controlestaat te zitten.
Voor de gehersenspoelden, versleutelen van e-mail wil niet zeggen dat je criminele activiteiten wil verbergen maar dat je niet wil dat iedereen leest wat je de ontvanger te melden hebt. Een brief plak je toch ook dicht? of doen jullie aangetekende brieven altijd als openbare ansichtkaarten verzenden?
09-08-2013, 13:01 door johanw
Door Anoniem: Het is wel balen dat de stekker er zo abrupt uitgetrokken is en de gebruikers niet de gelegenheid hebben gehad om hun mail te kunnen schonen. Levison heeft, mijns inziens, het tegenovergestelde bereikt van wat hij wilde, met het uitzetten van de servers is nu alle mail in handen gekomen van de FBI, NSA ed.
Nee, niet zomaar. Als hun verhaal klopt werd de mail ook versleuteld opgeslagen, en heeft Lavabit zelf de geheime sleutel in handen. Die geheime sleutel is vervolgens weer versleuteld met het wachtwoord van de gebruiker, waar ze alleen een hash van hebben. Wat de NSA waarschijnlijk wilde was dat ze een keylogger o.i.d. zouden installeren om achter die wachtwoorden te komen. En dat laatste zal nu dus niet meer gaan, dus moet de NSA maar zien of ze de boel zelf kunnen ontcijferen.
09-08-2013, 13:05 door Sokolum
Wat hier zo interessant aan is: Het aloude bestaande PGP wordt nog steeds toegelaten, terwijl een dienst Lavabit dicht moet.

Vraag mij af wat er gebeurd was als deze dienst in Nederland zou hebben gestaan, een inval van de politie? Zie je wel vaker gebeuren. De enge oude oost-duitse verhalen is nu werkelijkheid in het westen.
09-08-2013, 13:16 door steve sh1t
Als Bush ook maar 1/4 had uitgevreten van wat Dronebama tot op heden allemaal heeft uitgevoerd, was heel progressief Nederland maandenlang over de zeik geweest, maar nu hoor je ze helemaal niet.
09-08-2013, 14:03 door Anoniem
@Sokolum
Misschien is de aloude bestaande PGP wel onderdeel van PRISM.
Mensen die PGP gebruiken hebben meestal iets te verbergen (lol) en NSA kijkt direct mee?
09-08-2013, 15:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.