image

Politie waarschuwt voor nepbrief incassobureau

vrijdag 9 augustus 2013, 10:52 door Redactie, 4 reacties

De politie waarschuwt voor een vorm van offline social engineering waarbij mensen een brief van incassobureau Corpus Justitia in Amsterdam ontvangen. In de brief wordt gemeld dat er 'beslag gelegd zou worden' indien de ontvanger niet direct een bedrag van 89 euro, plus incassokosten van 40 euro, betaalt. De brief, die veel taalfouten bevat, is afkomstig van een niet bestaand incassobureau.

Volgens de politie hebben de afgelopen dagen diverse mensen de brief ontvangen. "We adviseren niet op de brief in te gaan en het genoemde telefoonnummer niet te bellen." Mensen die bellen met het telefoonnummer in de brief worden namelijk een half uur in de wacht gehouden.

De politie adviseert mensen die dit soort brieven ontvangen om eerst na te gaan of er daadwerkelijk een schuld is en op internet te controleren of het incassobureau ook echt bestaat.

Reacties (4)
09-08-2013, 11:04 door Anoniem
Kennelijk werkt het per mail niet meer (spamfilters...) dus gaat men weer terug naar de aloude brief.
Is een incassobureau niet verplicht om bewijs voor de vordering bij te voegen? Een copie factuur ofzo?
En als ze het al zonder proberen, zouden ze dan de naam van hun client niet uitgebreid moeten vermelden?
(naam en adres gegevens, handelsnamen, etc)
Anders kun je helemaal niet weten of die vordering wel of niet terecht kan zijn.
09-08-2013, 13:06 door johanw - Bijgewerkt: 09-08-2013, 13:07
Incassoboeren leveren doorgaans geen bewijs voor hun vordering mee, maar weten ook dat ze vaak zwak staan. Als je weet dat er geen rechtmatige vordering bestaat kun je ze het beste zeggen (als ze tenminste normaal bereikbaar zijn, dus geen 0900 nummer, anders stuur je een briefje) dat ze je dan maar moeten aanklagen en dat je het wel aan de rechter komt uitleggen, en meteen een tegenvordering voor kosten e.d. zult indienen. Gewoonlijk sturen ze dan nog 1 of 2 dreigbrieven en is de kous dan af.
11-08-2013, 21:15 door Jacob Lageveen
Dit soort rommel gaat al jaren rond. Domme social engineering van de meest falende soort.
13-08-2013, 16:56 door Anoniem
Een beslaglegging kan alleen door de rechter worden opgelegd, daarnaast kan (mag) een incassobureau alleen sommeren tot betaling maar niks meer dan dat.

Bij een grote achterstand van betaling kan een deurwaarder worden ingeschakeld, maar deze moet dan de vordering persoonlijk afgegeven aan de schuldenaar. Even door de brievenbus is dus niet geldig!

De meeste mensen denken gelijk bij een incassobureau aan het ergste (als ze beslag laten leggen op mijn loon en zo), maar dat is allemaal pas mogelijk na een gerechtelijke uitspraak. Een incassobureau is niks anders dan iemand die je er constant aan herinnert dat je nog moet betalen. Meestal betalen mensen maar om eraf vanaf te zijn.

En zoals hierboven al gezegd, ze moeten aangeven namens wie zij de sommering versturen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.