image

Politie: zet foto's smartphonedief niet op internet

maandag 12 augustus 2013, 14:34 door Redactie, 12 reacties

De politie adviseert consumenten van wie de smartphone wordt gestolen om foto's van eventuele dieven niet op internet te plaatsen, omdat veel veroordelingen hierdoor lager uitvallen. Het advies volgt na de Gay Pride, waar zakkenrollers honderden bezoekers van hun smartphone beroofden. "Veel veroordelingen vallen lager uit doordat verdachten al publiekelijk aan de schandpaal waren genageld", aldus de politie.

Wraak

"Zoete wraak is soms bijzonder prettig. Zeker als de mobieltjesdief niet in de gaten heeft dat hij of zij per ongeluk privéfoto's uploadt in uw account op Dropbox, iCloud of Google+. Apps als iCaughtU en iGotYa maken zelfs automatisch foto's en mailen die naar uw e-mailadres", aldus de politie.

Die stelt dat het steeds vaker voorkomt dat slachtoffers de foto’s op sociale media zetten om de dader te achterhalen of publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. "Dat dit tot lagere straffen leidt als de daders gepakt worden, is vast niet uw bedoeling. Gelukkig kunt u veel doen om het de dieven zo onaantrekkelijk mogelijk te maken."

Onlangs maakte een Duitse toeriste een weblog waar ze foto's plaatste die via haar gestolen iPhone waren gemaakt.

Maatregelen

Om een gestolen telefoon minder aantrekkelijk te maken adviseert de politie eigenaren om het imei-nummer (international mobile equipment identity) te noteren. Daarmee is het mogelijk om een sms-bombardement uit te voeren. De politie bestookt het toestel dan met de melding 'Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie'. Doorverkoop is daarmee niet langer interessant.

Ook wordt de installatie van een yunu-code (Your Unique Number) aangeraden. Zonder deze pincode kan een niet-gemachtigde gebruiker geen nieuwe simkaart plaatsen. De code is zonder tussenkomst van de provider te activeren.

Apps

Een andere maatregel die eigenaren kunnen nemen is de installatie van een app waarmee een zoekgeraakt toestel is terug te vinden. Volgens de politie kan een dief de pogingen om het toestel te traceren echter makkelijk omzeilen. "Vergrendel daarom de locatievoorzieningen met een wachtwoord."

Als laatste wordt ook nog geadviseerd om Dropbox, iCloud en Google+ in de gaten te houden. "Niet zozeer vanwege de zoete wraak, maar omdat de foto’s soms heel concrete dingen zeggen over de identiteit van de dader of heler."

Update: typo verholpen

Reacties (12)
12-08-2013, 14:43 door Anoniem
"De politie adviseert eigenaren om het imei-nummer (international mobile equipment identity) te noteren. Daarmee is het mogelijk om een sms-bombardement uit te voeren. De politie bestookt het toestel dan met de melding 'Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie'. Doorverkoop is daarmee niet langer interessant."

Wat een logica, een dief zal een telefoon vast braaf terug gaan brengen als hij het toestel vanwege een sms-bom niet door kan verkopen.
12-08-2013, 15:01 door johanw
Je kunt beter je telefoon terugkrijgen dankzij zo'n actie waarbij de dief er vervolgens met "foei, niet meer doen" vanaf komt dan dat je je toestel helemaal niet meer terugkrijgt omdat de politie liever bekeuringen uitschrijft.
12-08-2013, 17:53 door Anoniem
Ik adviseer de politie om zich bezig te houden met opsporing, en de adviezen met betrekking tot vervolging over te
laten aan de rechterlijke macht. Het is niet de taak van de politie om zich daar mee te bemoeien.
De politie laat zich in de door haar ontplooide activiteiten met betrekking tot opsporing normaalgesproken niet
sturen door informatie en verzoeken van slachtoffers, dus moet zij zich ook onthouden van het sturen van slachtoffers
in activiteiten die ze zelf ontplooien.
12-08-2013, 19:20 door steve sh1t
Als het plebs ook maar een klein beetje op hun spullen let, kan zo'n telefoon helemaal niet gestolen worden.
12-08-2013, 19:43 door Anoniem
door anoniem 17:53: Het is niet de taak van de politie om zich daar mee te bemoeien.
Misschien niet.
Aan de andere kant; telefoondieven zijn vaak draaideurcriminelen.
En hoe eerder die weer buiten staan, hoe vaker zij weer doorgaan en hoe vaker zij slachtoffers maken.
12-08-2013, 23:09 door cyberpunk
Om een gestolen telefoon minder aantrekkelijk te maken adviseert de politie eigenaren om het imei-nummer (international mobile equipment identity) te noteren. Daarmee is het mogelijk om een sms-bombardement uit te voeren. De politie bestookt het toestel dan met de melding 'Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie'. Doorverkoop is daarmee niet langer interessant.

Dat zie ik de politie in België nog niet doen...
13-08-2013, 09:10 door xclude
Met al die flauwekul als SMS bommen op IMEI nr. weet je tenminste zeker dat je het toestel nooit meer terug ziet. Als een dief/heler er niets meer aan heeft zal hij het toestel hoogstwaarschijnlijk ergens dumpen en zie je het nooit meer terug. Bovendien zit de politie niet op jou aangifte van je gestolen telefoon te wachten, of zal deze onder een stapel oud papier verdwijnen. Nee dan nog liever de foto van de dief/heler op internet publiceren, de straf die de dief krijgt zal me worst wezen als ik daardoor mijn toestel terug kan krijgen. Lekker belangrijk. ;)
13-08-2013, 09:34 door Anoniem
Mijn mobiel is twee jaar geleden gestolen. Een iPhone 3G, destijds best interessant.
Ik heb hemel en aarde proberen te bewegen om ook maar 'iets' voor elkaar te krijgen bij telecomproviders of politie.
0.0% resultaat.

Het helpt veel meer als je op marktplaats gewoon verplicht gaat worden IMEI-codes in te voeren, en die koppelt aan stopheling.nl.

Daarnaast geloof ik wel heilig in het online plaatsen van foto's. Dieven weten dan dat dit risico bestaat en nemen liever niet dat risico om bekend te gaan worden.

Ik ben wel eens benieuwd naar open statistieken: hoeveel smartphones komen terug door actie van politie, hoeveel door particulieren die foto's plaatsen, hoeveel door iCloud find-my-phone, etc.etc.
13-08-2013, 10:28 door Korund
Met deze pincode (yunu-code) kan een niet-gemachtigde gebruiker geen nieuwe simkaart plaatsen.
Volgens mij wordt er bedoeld:
"Zonder deze pincode kan een niet-gemachtigde gebruiker geen nieuwe simkaart plaatsen."
13-08-2013, 11:22 door Redactie
Door Carborundum:
Met deze pincode (yunu-code) kan een niet-gemachtigde gebruiker geen nieuwe simkaart plaatsen.
Volgens mij wordt er bedoeld:
"Zonder deze pincode kan een niet-gemachtigde gebruiker geen nieuwe simkaart plaatsen."
Klopt, dit is in de tekst aangepast.
14-08-2013, 09:27 door Anoniem
Als mijn telefoon gestolen wordt, dan doe ik er alles aan om de foto's van de daders zo groot mogelijk te verspreiden. Als ik mijn telefoon maar terug krijg vind ik het prima. Een andere straf hoeft hij niet te krijgen... Go social media!
15-08-2013, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: Als mijn telefoon gestolen wordt, dan doe ik er alles aan om de foto's van de daders zo groot mogelijk te verspreiden. Als ik mijn telefoon maar terug krijg vind ik het prima. Een andere straf hoeft hij niet te krijgen... Go social media!

Precies, en als je locatieservices aan hebt staan heb je de pliesie helemaal niet nodig, alleen een eind hout.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.