image

Thaise politie vraagt chat app om gesprekken gebruikers

dinsdag 13 augustus 2013, 14:56 door Redactie, 2 reacties

De Thaise politie heeft de aanbieder van de populaire Line instant messaging app gevraagd om de gegevens van online chatgesprekken. Politiecommissaris Pisit Paoin verklaart tegenover de Associated Press dat de politie de gegevens van gebruikers wil controleren die van misdrijven worden verdacht. Het gaat dan om kritiek op het Thaise koningshuis, wapenhandel, prostitutie en drugshandel.

"Ik heb gemerkt dat er meer misdrijven via sociale netwerksites als Facebook, Twitter, WhatsApp en Line worden gepleegd", zo liet Pisit vandaag aan verslaggevers weten, aldus de Bangkokpost. "Thailand heeft 15 miljoen Linegebruikers en onze politiedienst kan ze niet allemaal controleren. We zullen alleen de mensen monitoren die social media gebruiken om de wet te overtreden.

Op het beledigen van de koning staat in Thailand een gevangenisstraf van 15 jaar. Overheidsfunctionarissen proberen kritiek op het koningshuis dan ook van het internet te verwijderen. "We monitoren alleen die mensen die de wet overtreden. Als je Line en sociale media gebruikt om de wet te overtreden, dan zul je de politie zien", aldus Pisit. Hij benadrukt dat de vrijheid van mensen niet in het geding is.

Vrijheid

Critici noemen de maatregel wel een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. "Wat je ook zegt, typt of chat is onderdeel van je vrijheid van meningsuiting en dat zou niet van je mogen worden afgenomen", stelt professor Pirongrong Ramasoota.Ze laat weten dat Thailand een van de weinig landen is waar er geen databeschermingswetten zijn. De autoriteiten zouden volgens haar dan ook extra voorzichtig zijn met het toepassen surveillance.

De politiechef verwacht dat het Zuid-Koreaanse Naver, het bedrijf dat Line aanbiedt, zal meerwerken met het verzoek tot de gegevens van gebruikers. De data zou per verdachte gebruiker worden opgevraagd. Het bedrijf laat in een verklaring weten dat het geen informatie van gebruikers opslaat. Wereldwijd heeft de dienst meer dan 200 miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan meer dan 15 miljoen in Thailand.

Reacties (2)
13-08-2013, 21:44 door murs
Daarom gibberbot, pidgin, xabber, chatsecure met otr versleuteling enz. Gebruiken. Dan valt er voor de provider ook niks meer af te geven.
14-08-2013, 17:13 door Anoniem
uhm...de vrijheid van mensen is niet in het geding ? mwah ligt eraan wat je referentiekader is denk ik.......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.