image

Nederlandse Macgebruikers doelwit ransomware

donderdag 15 augustus 2013, 09:54 door Redactie, 5 reacties

De ransomware die de Safari browser van Macgebruikers vergrendelt richt zich nu ook specifiek op Nederlandse gebruikers. Net als ransomware voor Windows laat ook de Mac ransomware het slachtoffer geloven dat hij of zij zich schuldig heeft gemaakt aan copyrightschending of het bekijken van kinderporno. Als boete moet er een bedrag van 300 dollar worden betaald. Waar Windows ransomware de computer vergrendelt, kaapt de Mac ransomware alleen de browser. Deze ransomware wordt dan ook alleen via bepaalde websites verspreid.

Gebruikers kunnen de waarschuwingspagina niet verlaten en zelfs het gebruik van 'force quit' om Safari te sluiten heeft geen effect. Zodra de browser wordt herstart verschijnt de waarschuwing weer. De aanvallers gebruiken hiervoor JavaScript-code die van 150 iframes is voorzien.

Nederland

De waarschuwing was in eerste instantie afkomstig van de FBI. Daarna kregen Macgebruikers met een Europees IP-adres een waarschuwing van Europol te zien. Nu zijn er ook varianten per land verschenen, waaronder één voor Nederland. De melding is afkomstig van Politie Nederland en is voorzien van een het politielogo. Om gebruikers te overtuigen wordt ook hun IP-adres en de locatie vermeld, zo meldt het Finse F-Secure.

Slachtoffers kunnen de ransomware-pagina eenvoudig uitschakelen middels de 'Reset Safari' optie of het ingedrukt houden van Shift bij het opstarten van Safari. Dit voorkomt dat vensters en tabs van vorige sessies worden geopend.

Image

Reacties (5)
15-08-2013, 10:19 door Anoniem
Maar goed dat Google Translate zo slecht werkt!
Je moet er toch niet aan denken dat dat ding een keer goede vertalingen gaat maken...
15-08-2013, 11:16 door Briolet
Ik heb nog nooit van Ukash gehoord. Maar als zij zaken doen met criminelen, dan is het direct een onbetrouwbare partner. Dan vind ik het vreemd dat bedrijven als Hema, Primera etc hier aan meewerken door die kaarten te verkopen.
15-08-2013, 12:08 door Anoniem
Briolet, Ukash is een uiterst veilige betalingsmethode. De kaartjes zijn op iedere hoek van een straat verkrijgbaar. Maar de kaartjes worden misbruikt door criminelen, aangezien ze onmiddellijk na het invoeren handmatig - door bijv. spullen ervan te kopen - de kaartjes leegtrekken. Ukash helpt de bendes dus NIET, maar wilt mensen ervoor waarschuwen. Meer kunnen ze niet doen.
15-08-2013, 16:52 door Anoniem
Mocht je als Mac gebruiker besmet zijn,dan kan je toch met een antivirusprogramma deze lelijke randsomware weghalen?.
Ik gebruik op de Mac geen safari maar Firefox 23,vind ik fijner werken voor mij.
Misschien is ff net even wat beter dan Safari,als het om veiligheid gaat.
15-08-2013, 17:35 door Briolet
Als je met Ukash, anoniem je geld kunt opnemen, dan helpen ze wel de criminelen door het anoniem te houden. Het probleem voor criminelen bij een reguliere transactie via een bank is het moment van geld opnemen. Dit lukt doorgaans alleen door je te legitimeren. Daarom worden vaak katvangers gebruikt die tegen een vergoeding een gevangenis straf riskeren.

Contant geld ik ook anoniem, maar daar is nog een fysieke overdracht waarbij je criminelen kunt pakken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.