image

Reclasseringsambtenaar lekt adres slachtoffer aan dader

vrijdag 16 augustus 2013, 09:44 door Redactie, 9 reacties

In Groot-Brittannië heeft een reclasseringsambtenaar een boete van 150 pond gekregen nadat ze de nieuwe adresgegevens van een slachtoffer van huiselijk geweld aan de vermeende dader had doorgegeven. Victoria Idowu beweerde dat ze de volledige naam van het slachtoffer, het nieuwe adres, geboortedatum en de gegevens van de agent die de zaak onderzocht had doorgegeven, omdat ze dacht dat de vermeende dader dit al wist en ze een geval van persoonsverwisseling wilde voorkomen.

Het slachtoffer belde in paniek de agent die de zaak behandelde dat haar gegevens bij de dader bekend waren, waarna het slachtoffer alle contact met de politie en andere diensten verbrak, omdat ze dacht dat die niet langer te vertrouwen waren. Uiteindelijk werd het onderzoek tegen de vermeende dader gestaakt.

Boete

De Britse databeschermingsautoriteit ICO hekelt het boetbeleid van de overheid en stelt dat het bedrag dat Idowu moet betalen geen enkele afschrikkende werking heeft. Het onrechtmatig verkrijgen van persoonsgegevens zou onder de Data Protection Act met een boete van maximaal 5.000 pond bestraft kunnen worden. Naast de boete moest Idowu ook nog een slachtoffertoeslag van 20 pond en 250 pond wegens gemaakte kosten betalen.

"Mevrouw Idowu ontsnapte met een relatief kleine boete en geen strafblad. De overheid moet actie ondernemen om strengere straffen te introduceren voor individuen die illegaal persoonlijke informatie verkrijgen en verspreiden", aldus informatiecommissaris Christopher Graham.

Reacties (9)
16-08-2013, 09:53 door Anoniem
Slachtoffer in paniek, en dus de dader niet vervolgd? En dan als verantwoordelijk ambtenaar een boete van maar een paar uurtjes raamstaren moeten betalen? Wat een truuk zeg.

En het maar raar vinden dat het volk de overheid gewoon niet meer vertrouwt. Ja heel gek.
16-08-2013, 11:17 door Wonko
Zo zie je maar weer. De bevolking is overgeleverd aan volslagen idioten en kwaadwillenden. En de bevolking pikt het allemaal maar. Deze mevrouw mag nooit meer met gegevens van wie dan ook in aanraking komen.
16-08-2013, 13:00 door SPlid
Beste Wonko, wel eens te hard gereden , is je rijbewijs toen ingenomen, voorgoed ?
Mensen maken nu eenmaal fouten, en fouten hebben soms nare gevolgen, zoals in het betreffende geval.

De organisatie waar de betreffende beamte voor werkt (jammer dat niemand het raar vind dat de beambte met naam wordt genoemd) dien een hoge boete te krijgen daar ze schijnbaar niet voldoende hebben gedaan om hun medewerkers op te leiden zodat ze deze fout niet meer maken .

En nee, ik ben geen ambtenaar ....
16-08-2013, 14:47 door rsterenb
De vergelijking met te hard rijden is onvolledig en daarom twijfelachtig (als ik te hard rijd maar daarbij geen problemen veroorzaak dan slaat de vergelijking de plank compleet mis)..

Als de mevrouw die deze functie uitoefent niet het benul heeft dat je informatie als adresgegevens van slachtoffers van huiselijk geweld niet aan (vermeende, vlgs het artikel) daders ervan moet geven, dan ga ik me serieus vragen stellen over zowel het intellect van deze mevrouw (in die functie moet een opleiding door de werkgever niet nodig zijn om dat benul te hebben) en het aannamebeleid van de organisatie waar ze voor werkt (iemand die dat benul al niet heeft zit in die functie niet op zijn of haar plek).. Van mij mogen daarom beide met naam en toenaam genoemd worden met voor beide een flinke boete er bovenop. Pruts0rs!
16-08-2013, 15:31 door Goeroeboeroe
Ik heb 'n nog veel beter idee. Laten we de schandpaal terugzetten en zo iemand laten bekogelen. Lekker terug naar de middeleeuwen, toen de overheid nog volledig was te vertrouwen. O ja, en natuurlijk ook heksenverbrandingen in ere herstellen.
Hoe kun je nu in hemelsnaam op grond van zo'n kort stukje stellen dat iemand met naam en adres bekend moet worden gemaakt? Ik mag toch aannemen dat bezoekers van deze site weten, wat het betekent, als naam en adres bekend worden. Genoeg idioten die die ambtenaar (of zijn/haar kinderen) wel even willen opzoeken. Kennelijk geen probleem, getuige eerdere reacties.
Je hebt overal idioten en stommelingen werken. Persoonlijk doe ik één keer per jaar ook idioots, en één keer per kwartaal iets stoms. Ik neem aan dat sommige eerdere reageerders nooit fouten maken en nooit iets stoms doen.
Te hard rijden mag natuurlijk. Stom van mij dat ik dat niet begrijp. Die mensen die alleen maar te hard reden en iemand doodreden, ach ja, moet kunnen toch? Ook die mensen dachten ongetwijfeld dat te hard rijden geen kwaad kon, tot ze iemand doodreden.
Ik begrijp uit dit (korte) artikel dat de fout met goede bedoelingen is gemaakt. Maar het blijft een fout. Als het zo makkelijk is om zo'n fout te maken, zegt dat iets over de organisatie. Dan kun je wel dat individu een hoge boete geven (of liever de schandpaal op de markt, naast de eierboer?), maar dan is het misschien zinvoller te kijken naar de totale organisatie, beveiliging, enz. Of het wel nodig is dat de reclasseringsambtenaar van de dader (en wie weet hoeveel mensen nog meer) wel het adres van het slachtoffer weet, bijvoorbeeld.
Maar lekker brullen dat de schandpaal terug moet en hoge boetes uitdelen is natuurlijk 'n stuk simpeler dan nadenken over oplossingen.
16-08-2013, 17:28 door Anoniem
Door SPlid: Beste Wonko, wel eens te hard gereden , is je rijbewijs toen ingenomen, voorgoed ?
Mensen maken nu eenmaal fouten, en fouten hebben soms nare gevolgen, zoals in het betreffende geval.
Op de openbare weg rijden is geen vertrouwenspositie. Dat is ambtenaar zijn wel. En in dit geval is deze straf een uitnodiging tot corruptie. Zeg maar van het niveau op een taakstrafje worden gestuurd na doorrijden na een dodelijk ongeluk veroorzaakt te hebben.

jammer dat niemand het raar vind dat de beambte met naam wordt genoemd
Dit speelt in Engeland, daar doen ze dat een klein beetje anders.
16-08-2013, 18:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-08-2013, 21:51 door schele
Onder de data protection act wordt de verantwoordelijke voor de verwerking beboet, kan me niet voorstellen dat die dame zelf daar dan schuld aan heeft.
28-12-2014, 20:33 door Anoniem
Gegevens lekken vind ik een onderdeel van het spel dat we noemen 'het leven', en moet als zodanig worden toegestaan. Dankzij het lekken van gegevens eten u en ik namelijk elke dag een stukje vlees (of sojavoedsel), groente en rijst/pasta/aardappelen. Zonder lekken is onze economie deaud.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.