image

Guardian moest harde schijven met Snowden data vernietigen

dinsdag 20 augustus 2013, 09:52 door Redactie, 14 reacties

De Britse autoriteiten hebben The Guardian verschillende harde schijven met informatie van NSA-klokkenluider Edward Snowden laten vernietigen. De Britse krant publiceerde verschillende documenten die Snowden bij de Amerikaanse inlichtingendienst had meegenomen. Twee maanden geleden, net na de eerste onhullingen, werd hoofdredacteur Alan Rusbridger door de overheid benaderd. Een topambtenaar eiste dat alle informatie die Snowden had doorgespeeld werd teruggegeven of vernietigd.

Volgens hoofdredacteur Alan Rusbridger was er in de toon van de verzoeken een "impliciete dreiging" dat anderen binnen de overheid een strengere aanpak wilden. Een maand geleden werd Rusbridger weer gebeld met de boodschap dat "de pret voorbij was" en de overheid alle gegevens terug wilde of dat de krant die zou vernietigen.

"Ik verklaarde dat als we aan het verzoek zouden voldoen, we niet meer over het onderwerp verslag konden doen", laat de hoofdredacteur weten. De ambtenaar stelde vervolgens dat de krant zijn "discussie" had gehad en er geen noodzaak meer was om over het onderwerp te schrijven.

Harde schijven

Tijdens een van de ontmoetingen met de topambtenaar werden, in gezelschap van twee beveiligingsexpert van de Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ), verschillende harde schijven en een Macbook Pro met informatie vernietigd. Een symbolische actie, aangezien de informatie van Snowden zich op verschillende locaties in de wereld bevindt.

Rusbridger voorspelt een toekomst van "totale surveillance" waarbij het niet meer mogelijk voor journalisten zal worden om over misstanden van de overheid te schrijven. De hoofdredacteur schreef zijn column naar aanleiding van de aanhouding van David Miranda eerder deze week. Miranda is de partner van Glenn Greenwald, de man die de artikelen over Snowden, PRISM en andere spionageprogramma's schreef.

Hij werd onder de Britse anti-terreurwetgeving negen uur lang op Heathrow vastgehouden, hoewel hij geen enkele vraag over terrorisme kreeg of zijn betrokkenheid hierbij. De vragen gingen alleen over de informatie van Snowden, wat volgens verschillende critici op misbruik van de terreurwetgeving duidt.

Reacties (14)
20-08-2013, 10:16 door Anoniem
Ik dacht dat dit soort praktijken alleen in Noord Korea voorkwamen...
20-08-2013, 10:24 door Anoniem
"De ambtenaar stelde vervolgens dat de krant zijn "discussie" had gehad en er geen noodzaak meer was om over het onderwerp te schrijven. "

Het is toch wel eng indien ambtenaren menen te kunnen bepalen wanneer, hoe lang, en waarover een krant kan berichten.
Zou de krant niet een rechtzaak moeten beginnen over zo'n zeer principiele kwestie.
20-08-2013, 10:27 door privacy4all
1984
20-08-2013, 11:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-08-2013, 11:09
Rusbridger voorspelt een toekomst van "totale surveillance" waarbij het niet meer mogelijk voor journalisten zal worden om over misstanden van de overheid te schrijven.
Misschien een overdreven stelling, maar het zal al erg genoeg zijn wanneer er over bepaalde misstanden van een overheid niet meer geschreven kan worden. De democratie wordt in zijn kern verkracht.
20-08-2013, 11:22 door johanw - Bijgewerkt: 20-08-2013, 11:22
Dat is natuurlijk ook de bedoeling, de beroepsmanagers die tegenwoordig veelal in de politiek zitten hebben niks op met democratie want zo werkt het in het bedrijfsleven ook niet.

Domme actie natuurlijk dit, dit soort data backup je off-site en dit levert natuurlijk prachtige nieuwe artikelen op die de vernielde hardware ruimschoots compenseren. Nu nog een verborgen camera erbij en de kop van die ambtenaar groot op de voorpagina.
20-08-2013, 11:38 door Fwiffo
Elk land heeft natuurlijk eisen voor de opslag van geclassificeerd materiaal. En de kelder van een kantoorpand is misschien niet de beste plek in de ogen van de overheid.

Blijft natuurlijk de vraag hoe ze die macbook hebben gevonden (MAC Adres afgeluisterd?). En het lijken mij ook duidelijk pesterijtjes van de verantwoordelijk minister. Want zo'n minister kan uitzonderingen maken op het beleid lijkt mij?
20-08-2013, 12:05 door Anoniem
Door Rotsmoel:
Rusbridger voorspelt een toekomst van "totale surveillance" waarbij het niet meer mogelijk voor journalisten zal worden om over misstanden van de overheid te schrijven.
Misschien een overdreven stelling, maar het zal al erg genoeg zijn wanneer er over bepaalde misstanden van een overheid niet meer geschreven kan worden. De democratie wordt in zijn kern verkracht.

Ik denk niet dat het overdreven is. Je zal zien dat de grens steeds verder komt te liggen want wie bepaald die 'bepaalde'?; juist, diezelfde overheid. We zijn allang geen democratie meer (lees maar eens het boek 'No Logo') maar een speelbal van het grote geld. Dit grote geld wil altijd meer en moet 'natuurlijk' beschermd worden. Dit is een natuurlijke evolutie en zolang er mensen zijn die toch zeggen "ik heb niets te verbergen" zal dit alleen maar verder toenemen.
20-08-2013, 13:20 door Acumen
Door johanw: Dat is natuurlijk ook de bedoeling, de beroepsmanagers die tegenwoordig veelal in de politiek zitten hebben niks op met democratie want zo werkt het in het bedrijfsleven ook niet.

Domme actie natuurlijk dit, dit soort data backup je off-site en dit levert natuurlijk prachtige nieuwe artikelen op die de vernielde hardware ruimschoots compenseren. Nu nog een verborgen camera erbij en de kop van die ambtenaar groot op de voorpagina.
Het is niet ondenkbaar dat er nu een extreme mate van surveillance zit op alle medewerkers van de krant en de verkeersstromen van en naar panden, huisadressen van medewerkers, vrienden en familie. Iedere data stream wordt met een vergrootglas bekeken. Het restoren dan extern opgeslagen data zal dus niet de meest eenvoudige klus zijn.

De kans van slagen is afhankelijk van de voorbereidingen die getroffen zijn.
20-08-2013, 14:50 door Mysterio
Net als dat ik geen voorstander ben van totale openheid wat betreft mijn doen en laten ben ik ook geen voorstander van alle staatsgeheimen met iedereen delen. Echter blijkt keer op keer de totale minachting van overheden naar de gewone mens... Behalve als er weer verkiezingen voor de deur staan; dan zijn ze weer je beste vriend!

De 'change' van Obama... Boos zijn op overheden die openlijk de rechten van mensen schendt, maar zelf vrolijk doorgaan op oude voet. De politiek is ziek. De Westerse wereld is ziek. Het draait allemaal om schijnzekerheden, geld en macht. De bedreiging voor het gewone volk is geen terrorist uit een ver en duister land, maar de gekozen ambtenaar.
20-08-2013, 16:33 door johanw
Door Acumen:
Het is niet ondenkbaar dat er nu een extreme mate van surveillance zit op alle medewerkers van de krant en de verkeersstromen van en naar panden, huisadressen van medewerkers, vrienden en familie. Iedere data stream wordt met een vergrootglas bekeken. Het restoren dan extern opgeslagen data zal dus niet de meest eenvoudige klus zijn.

Copie op USB stickje ophalen bij kennis / Truecrypt container van Mega downloaden / externe schijf uit de kast van datzelfde kantoor halen (zo te horen hebben ze de boel niet bepaald grondig doorzocht). Off-site backup hoeft niet via internet te gaan.

Of ze hebben veel oude spionnagefilms gezien en zetten nu een aantal katvangers in die een usb stick uit de kluis van het station halen en stiekum aan elkaar doorgeven in een volle bus. Of een micro-USB kaart aan de poot van een postduif binden, probeer die maar eens te volgen.
20-08-2013, 16:54 door Anoniem
Ik vraag me af of dit soort practijken ook voor kunnen komen in Nederland.
Het zou wel een grove schending van de grondwet wezen als een Nederlandse krant niet zelf mag bepalen wat het schrijft.
Iets met persvrijheid enz..
20-08-2013, 21:00 door johanw
De grondwet? In Nederland? Nederland heeft geen bruikbare grondwet, de rechter mag er toch niet aan toetsen dus of iets de grondwet schendt is irrelevant. Gelukkig hebben we het EVRM nog.
21-08-2013, 09:26 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik vraag me af of dit soort praktijken ook voor kunnen komen in Nederland.

In de 80 er jaren had ik een bot op het IRC die de nieuwe koppen van de teletekst nieuws pagina liet zien.
ook hield hij bij hoelang een pagina bleef staan.
Negatieve berichten over de heersers bleven duidelijk korter dan gemiddeld staan.
Soms waren ze al binnen 5 minuten weg.

De files zijn al jaren in silicone heaven, dus ik kan weinig meer bewijzen.
Voor de duidelijkheid, ook ander nieuws verdween wel eens binnen 5 minuten.
Maar negatief nieuws was gemiddeld sneller weg.

Voor nieuws zijn de kranten al jaren afhankelijk van de persvoorlichter.
Actieve journalisten die onderzoek doen zijn te duur geworden.
Niet alleen aan salaris, maar ook aan kosten van advocaten om ze uit de cel te houden.
Tegenwoordig komen daar ook nog de kosten van advocaten voor de familieleden bij.

De leiding van een krant wil ook een betere baan met meer salaris,
het helpt niet als je de mensen die hoog in de boom zitten tegen de (schaam)haren instrijkt.

Democratie betekend tegenwoordig, als je je werk goed doet krijg je meer geld.
Dus hoef je alleen maar duidelijk te maken wat goed is en wat fout dan je hebt de controle in handen.
22-08-2013, 10:56 door Anoniem
Mooi zo, uitstekend gedaan.
Ik hoop nog steeds dat er eerder een betere regeling kan worden gevonden, maar in het uiterste geval zal deze tyrannie zichzelf vernietigen. Dit zal het doen door de eigen belangen en vooroordelen te vuur en te zwaard te beschermen, tot het punt dat zo veel mensen zo veel onrecht is aangedaan dat de hele zaak overkookt. Hiermee helpen ze zichzelf alvast weer een aardig eindje op weg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.