image

"Apple gedraagt zich als Microsoft 10 jaar geleden"

zaterdag 14 april 2012, 20:11 door Redactie, 5 reacties

Hoe Apple op de recente uitbraak van de Flashback Mac-malware reageert doet veel denken aan Microsoft tien jaar geleden. Dat zegt de Israëlische onderzoeker en CTO van beveiligingsbedrijf Seculert Aviv Raff op Twitter. Apple kreeg flinke kritiek omdat het zeven weken met het uitbrengen van een update voor Java wachtte en niet op de melding van een anti-virusbedrijf over het botnet reageerde.

Botnet
Door het gebruik van lekke Java-versies raakten niet een kleine 700.000 Mac-computers besmet, zoals eerst werd aangenomen, maar meer dan 900.000 aldus Raff. Het tellen van van alleen het UUID zou niet volstaan en tot een lager aantal geschatte machines leiden. Raff krijgt bijval van Pierre-Marc Bureau van anti-virusbedrijf ESET. Ook die stelt dat het tellen van het UUID van de machines tot een lager aantal kan leiden.

Verwijdertool
Apple was ook één van de laatste om met een tool te komen die de Flashback-malware verwijderde. Eerst kwam 'Cupertino' met een nieuwe Java-update die de malware verwijderde en tevens de Java-instellingen aanpaste.

Gisteren verscheen er een losse Flashback-verwijdertool. De eerste 'fix' van Apple zorgde wederom voor kritiek. "Apple's Flashback fix is 66MB. Onze is 39KB. Ik zeg maar", aldus Mikko Hypponen van het Finse F-secure.

Reacties (5)
14-04-2012, 21:30 door tarunjj
@Mikko Hypponen van het Finse F-secure: die 66MB van Apple is inclusief de Java-software. De removal tool alleen (FlashbackMalwareRemover.dmg) is 354KB.
15-04-2012, 10:46 door Anoniem
Dan is die van F-secure toch nog altijd compacter :P
15-04-2012, 13:23 door Anoniem
wat een gezeik om over 66MB te gaan zeuren.

Tegenwoordig is je Mac HDD echt (bijna) vol bij 66MB...................
15-04-2012, 16:32 door bollie
Apple gedraagt zich als Microsoft 10 jaar geleden

helemaal mee eens.....Microsoft is een grote speler, hoe groter je wordt, hoe meer er op je gelet wordt en hoe minder je je kunt veroorloven. Apple ondervindt nu dat ze groot geworden zijn en dat ze niet weer wegkomen met zaken waar ze voorheen wel mee wegkwamen. Ik hoop voor ze dat ze dit snel inzien en hun beleid zullen aanpassen.
16-04-2012, 09:05 door Anoniem
't is inderdaad een 'curve' waar je door heen moet als groot bedrijf...

Het begon (in de IT) met IBM dat zo groot en zo arrogant werd dat de Amerikaanse overheid dreigde het bedrijf te splitsen. Het is daar zo van geschrokken dat elk interne mailtje dat ook meer hintte naar oneerlijke concurrentie als eng werd beschouwd.
Microsoft is inderdaad de tweede: ook groot en arrogant. Ook stevig achter de broek gezeten door meerdere overheden (en mevrouw Kroes niet te vergeten!). Ook zij draaiden bij en zijn bijna zo mak als een schaap: als je hun nieuwe OS installeert moet je moeite doen om IE te installeren ipv een concurrerende browser!
Apple - en ook Google - zijn de volgenden: Apple wordt al flink achterna gezeten, Google loopt nog iets achter. Apple is wat arroganter richting z'n klanten en trekt wellicht daarom meer aandacht. Google zal volgen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.