image

Google krijgt boete wegens hinderen WiFi-onderzoek

maandag 16 april 2012, 12:28 door Redactie, 11 reacties

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft Google een boete van 19.000 euro gegeven wegens het hinderen van het onderzoek naar de opslag van draadloze netwerkgegevens door Street View auto's. De auto's bleken niet alleen de locatie van draadloze netwerken vast te leggen, maar sloegen ook de inhoud van WiFi-verkeer op. Daardoor werden e-mails en wachtwoorden door Google bemachtigd. Volgens de FTC zou Google het onderzoek naar de praktijken van de zoekgigant hebben "belemmerd" en "vertraagd". De maximale boete die de waakhond Google kan opleggen bedraagt 19.000 euro.

Aftappen
"Google heeft onrechtmatig de draadloze communicatie van miljoenen WiFi-routers onderschept en opgeslagen", zegt Marc Rotenberg, directeur van burgerrechtenbeweging Electronic Privacy Information Center (EPIC). De organisatie verzocht de FCC om een onderzoek in te stellen. "We denken dat het een schending van de federale aftapwetgeving is."

Google laat in een verklaring weten dat het een fout was om code aan de software toe te voegen waardoor de inhoud van het WiFi-verkeer werd opgeslagen. "Maar we vinden dat we niets illegaals deden", aldus de zoekgigant. "We hebben met de relevante autoriteiten samengewerkt om hun vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen."

Reacties (11)
16-04-2012, 13:02 door Anoniem
Ja ja dat zouden ze bij Google niet weten hi hi daar was het toch ook allemaal om te doen.
Tja berouw komt altijd na de zonde
16-04-2012, 13:33 door Mozes.Kriebel
19k? Wauw, nou zal Google wel met een winst-waarschuwing komen...
16-04-2012, 14:35 door tegenlicht
Mooi, dat zal ze leren die 19.000 euro.
16-04-2012, 15:04 door Anoniem
WOOW , 19.000 euro , wat een klap voor Google , die komen er nooit meer bovenop.
16-04-2012, 15:30 door Anoniem
Ik hoor Larry Page vanuit hier al schaterlachen ..... wat een losers bij die FTC, zeg.
16-04-2012, 15:33 door Anoniem
Dat wifi verkeer wordt toch ook zo de lucht in gestuurd? Dan is het toch gewoon een publiek te ontvangen signaal? Ik zie het probleem niet zo. Als je je data veilig wilt hebben moet je maar zorg dragen dat het voldoende versleuteld is als je het de ehter in knalt. Anders gebruik je maar kabels.
16-04-2012, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem: Dat wifi verkeer wordt toch ook zo de lucht in gestuurd? Dan is het toch gewoon een publiek te ontvangen signaal? Ik zie het probleem niet zo. Als je je data veilig wilt hebben moet je maar zorg dragen dat het voldoende versleuteld is als je het de ehter in knalt. Anders gebruik je maar kabels.

Ik heb begrepen dat dit mede is vanwege het weigeren door Google van toegang tot de betreffende disks. De clubs, vergelijkbaar met FCC en OPTA, van een aantal landen hebben aangegeven dat Google die disks moet bewaren voor nadere controle door die clubs. Nu zijn er sommige clubs die alle disks wil controleren of er niet ook uit hun land data op staat. Daar wil Google niet aan meewerken. Ze willen eigenlijk ook niet meewerken als bijvoorbeeld OPTA de Nederlandse disks wil leegtrekken en bestuderen.

Die disks liggen bij Google weggestopt in een aparte kluis met op iedere disk informatie over wie er in principe beslag heeft gelegd. Google wacht nu nog steeds op toestemming (of opdracht) om die disks te vernietigen.

P.S. Ik geef OPTA als voorbeeld. Ik weet niet of OPTA dat wil doen. Er zijn echter wel clubs die de data willen hebben om in te snuffelen.

Peter
16-04-2012, 16:16 door 0101
Door Anoniem: Dat wifi verkeer wordt toch ook zo de lucht in gestuurd? Dan is het toch gewoon een publiek te ontvangen signaal? Ik zie het probleem niet zo. Als je je data veilig wilt hebben moet je maar zorg dragen dat het voldoende versleuteld is als je het de ether in knalt. Anders gebruik je maar kabels.
Zo zag de FTC het ook. De boete is voor het hinderen van het onderzoek, niet voor de Wifi-sniffing zelf.
16-04-2012, 16:36 door Anoniem
Dan deze:

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft Google een boete opgelegd van maximaal 1 miljoen euro. De zoekmachinegigant biechtte eerder op dat de bekende Street View auto’s jarenlang abusievelijk persoonlijke data verzamelden van onbeveiligde wifi-netwerken.

De boete hoeft niet betaald te worden als Google een aantal maatregelen treft. Zo moet het bedrijf binnen drie maanden de betrokkenen online en offline informeren over het hele voorval. Meerdere jaren zijn, zonder toestemming van de betrokkenen, adressen vastgelegd van beveiligde en onbeveiligde wifi-routers door de rondrijdende Street View-auto’s.

Ook is andere data verzameld, de zogenoemde payload data, via onbeveiligde routers. Uit onderzoek van CBP blijkt dat hier persoonsgegevens tussen zaten, zoals e-mailadressen, medische gegevens en informatie over financiële transacties. Dit was afkomstig uit de inhoud van e-mails en uit surf- en chatgedrag.

De andere eisen van het CBP zijn dat Google binnen drie maanden een online opt-out aanbiedt waarmee mensen kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun gegevens worden verwerkt via de wifi-router. Als laatste moet Google binnen vier weken alle persoonsgegevens en andere verzamelde data van dit voorval vernietigen.

En dan......
5 april 2012:

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft gecontroleerd of Google aan alle eisen van de eerder opgelegde last onder dwangsom heeft voldaan. Eén van de eisen van het CBP was dat Google een opt-out mogelijkheid moest aanbieden waarmee mensen zich kunnen verzetten tegen de verwerking van gegevens over hun wifi-routers. Google biedt vanaf 15 november 2011 aan betrokkenen de mogelijkheid om door toevoeging van ‘_nomap’ aan de netwerknaam van hun wifi-router verzet aan te tekenen tegen het gebruik van hun gegevens door de Google. Het CBP stelt vast dat Google betrokkenen een kosteloze en effectieve opt-out mogelijkheid biedt. Google heeft overigens verklaard alle gegevens over wifi-routers die zij met behulp van de Street View auto’s in Nederland heeft verzameld te vernietigen en deze maatregel wereldwijd door te voeren. etc.

Nul euro boete in Nederland dus. Zijn er in de VS minder goed vanaf gekomen. :-)
17-04-2012, 01:46 door Patio
19000 Euro. Sinds wanneer kunnen ze in de VS met euro's betalen?
17-04-2012, 08:42 door Anoniem
ik denk dat Google alleen maar kan lachen over die bedrag ..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.