image

"Opstelten wil vingerafdrukken vreemdelingen direct opslaan"

donderdag 22 augustus 2013, 12:38 door Redactie, 13 reacties

Terwijl een centrale database met vingerafdrukken voor Nederlanders is teruggedraaid wil minister Opstelten die voor vreemdelingen juist wel invoeren, ook al is onbekend hoe groot het fraude-probleem is dat de minister hiermee wil aanpakken. Dat laat Privacy Barometer in een opinie weten. De website monitort de actuele stand van de politiek over privacy.

Uit een brief aan de Eerste Kamer blijkt dat minister Opstelten een centrale database met vingerafdrukken van vreemdelingen direct wil invoeren, waarbij hij onderzoek of het systeem noodzakelijk is niet nodig vindt. Op dit moment behandelt de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee van elke vreemdeling tien vingerafdrukken worden afgenomen.

Centrale database

Samen met een pasfoto en andere beschrijvende kenmerken, worden deze gegevens in een centrale database gestopt en tien jaar bewaard. Het is de bedoeling dat met dit systeem de identiteit van vreemdelingen kan worden vastgesteld, zodat fraude wordt tegengegaan.

Daarnaast mag de politie de gegevens doorzoeken om onbekende verdachten bij misdrijven te vinden. Nederland gaat hiermee veel verder dan Europese regels voorschrijven, aldus de Privacy Barometer. Er komen volgens de minister "meer dan een miljoen" vreemdelingen in de database. Een groot deel hiervan zijn asielzoekers.

Omvang fraude onbekend

Het is echter onduidelijk hoe groot het fraude-probleem is dat Opstelten wil aanpakken, omdat fraudegevallen niet worden geregistreerd. De minister wil dit echter ook niet onderzoeken. Er wordt wel aan een 'integrale monitor identiteit' gewerkt om inzicht te krijgen in identiteitsfraude in Nederland, maar die is pas eind 2013 beschikbaar.

Het CDA in de Eerste Kamer vindt dat er eerst goed onderzoek gedaan moet worden voordat zo'n kostbaar systeem met centrale database wordt ingevoerd. Pas als fraudegevallen geregistreerd worden, kan worden vastgesteld hoe groot de fraude is. Dan wordt duidelijk of een dergelijk systeem wel nodig is. Ook D66 en GroenLinks betwijfelen het nut en de noodzaak van het systeem.

Reacties (13)
22-08-2013, 13:03 door Anoniem
Een goede ontwikkeling maar wel breder toepassen dus ook bij 'Nederlanders'
22-08-2013, 13:13 door Anoniem
Ik vraag me wel eens af: staan al die bobo's die biometrische databases willen maken zelf in zo'n database geregistreerd of is het alleen voor ons, het plebs?
22-08-2013, 13:47 door Anoniem
"Daarnaast mag de politie de gegevens doorzoeken om onbekende verdachten bij misdrijven te vinden. Nederland gaat hiermee veel verder dan Europese regels voorschrijven, aldus de Privacy Barometer. Er komen volgens de minister "meer dan een miljoen" vreemdelingen in de database. Een groot deel hiervan zijn asielzoekers. "

Een vreemdeling is dus verdacht totdat het tegendeel bewezen is ? Bij deze minister kan je er overigens vanuit gaan dat hij enthousiast zal zijn bij het idee om zo'n database, na invoering, alsnog uit te breiden door ook Nederlandse burgers erin op te nemen.
22-08-2013, 14:07 door Anoniem
nou, nou, Opstelten doet er alles aan om de Big Btrother Award in de wacht te slepen.
22-08-2013, 14:36 door Mysterio
Lekker dan... laten we vreemdelingen, vluchtelingen en asielzoekers helemaal neerzetten als criminelen. Wat een vreselijk naar land zijn we aan het worden.
22-08-2013, 15:13 door Anoniem
Typisch gevalletje "het net sluit zich". Op dit moment heeft een nederlander nog het recht om geen ID kaart te dragen of te tonen. In de praktijk is dit echter al niet mogelijk, omdat je 'als straf' dan een dag in een politiecel komt te zitten. Met deze wet riskeer je (ook als nederlander) dus dat je vingerafdrukken alsnog worden afgenomen, omdat je je niet (zonder gegronde reden) wenst te identificeren.
22-08-2013, 15:25 door perplex0
Door Mysterio:Wat een vreselijk naar land zijn we aan het worden.

Als grote uitbaters van slavenhandel waren we al veel langer een naar land. Maar als gevolg van één of ander misvormd zelfbeeld, hebben we onszelf altijd voorgehouden dat we tolerant en hulpvaardig waren naar 'anderen'. Maar gelukkig tonen we onze naarheid nu weer openlijk. 'Aanpakker Ivo' doet gewoon precies wat het merendeel van de nederlandse tokkies-familie wenst.
22-08-2013, 16:31 door Anoniem
Uitgelicht:
Minister Opstelten wil een centrale database met vingerafdrukken van vreemdelingen direct invoeren. Hij vindt nader onderzoek of het systeem noodzakelijk is niet nodig.
Noodzaak boeit de minister niet zo in dezen. Waar hebben we dat toch eerder gezien?

Oh ja! Alle andere maatregelen waar privacy wel eens in het geding kon zijn.

En ach, het zijn toch maar buitenlanders, niet? En daarna al die steeldievende MOElanders, en dan... oh ja, toch wijzelf nog maar een keer. Merk op dat de beloofde vingerafdrukvrije identiteitskaart nu al een jaar over datum is en nog niet aan de horizon. Heel stil blijft het daar. Gaat dus niet komen. In plaats daarvan krijgen we een ander fred&ivoiaans leukigheidje.

Terwijl de oplossing voor al die ellende die dit moet gaan voorkomen maar waarvan je nu al weet dat dit het hem niet gaat worden, toch veel simpeler is. Maarja, dan komen de discriminatieschreeuwers met hun zieligheidsgeknuffel.
22-08-2013, 18:49 door Anoniem
Mij valt het op dat Opstelten opeens zo veel weer in het nieuws is; hij is dus bezig met zijn offensief. Maar tegen wat nu precies?

Ik begin mij af te vragen wat precies de drijfveer van deze man is. Het past eigenlijk helemaal niet bij de VVD, ooit een partij met LIBERAAL gedachtegoed, en verder zou je zeggen dat er ook geen andere politieke druk is (die was er wel, in de vorm van Wilders).

Zou de beveilings -en wapenindustrie hier achter zitten? Zijn de Amerikanen op de achtergrond aan het meeregeren? Is Opstelten een poppetje van de AIVD? Wat drijft iemand om zo bezig te zijn met het afbreken van de rechtstaat en vrijhheid, en het opbouwen van een politie en controle staat?

Noem me maar gerust een alu hoedje, maar mij ontgaat het belang van dit soort acties..
22-08-2013, 19:25 door Anoniem
Goed zo. Maak van vreemdelingen maar bekenden.
23-08-2013, 09:43 door Mysterio
Door bravenewworld:
Door Mysterio:Wat een vreselijk naar land zijn we aan het worden.

Als grote uitbaters van slavenhandel waren we al veel langer een naar land. Maar als gevolg van één of ander misvormd zelfbeeld, hebben we onszelf altijd voorgehouden dat we tolerant en hulpvaardig waren naar 'anderen'. Maar gelukkig tonen we onze naarheid nu weer openlijk. 'Aanpakker Ivo' doet gewoon precies wat het merendeel van de nederlandse tokkies-familie wenst.
Oh, krijgen we de slavernij weer. Laatst was nog het feestje van de afschaffing van de slavernij, terwijl het nog steeds springlevend is. In plaats van kijken naar wat er momenteel aan de hand is wordt er moeilijk gedaan over excuses voor zaken die zo lang geleden zijn. Het heeft totaal geen zin om energie te steken in het oppoetsen van je verleden als je een oogje toeknijpt in het heden, zodat je in de toekomst nog vaker je zaken op moet poetsen.

Ik geloof niet dat het merendeel van de Nederlandse bevolking hier op zit te wachten. Het zijn niet de schreeuwlelijkerds die 'de stem' van de bevolking zijn. Nederland is een tolerant en hulpvaardig land; een land waar eeuwenlang vluchtelingen en onderdrukten welkom zijn geweest. Helaas met veel duistere kanten van onderdrukking en vervolging... maar nog hebben we het goed gedaan.

Het criminaliseren van minderheden is ook niets nieuws. Daar hebben we in de tweede wereldoorlog hard aan meegedaan en niets van geleerd.
24-08-2013, 07:40 door Anoniem
Zucht. Vingerafdrukken zijn en blijven kwakzalverij. Met in het gunstigste geval een vals alarm percentage van 1:10000 valt te raden hoeveel valse alarmen je met een database van een miljoen krijgt. Sowieso ken ik een land waar jaar op jaar op jaar het aantal op basis van vingerafdrukken buitengesmeten mensen netjes in de pas loopt met de foutmarge van de systemen. Bron? De statistieken in de Immigration Control Reports van het verantwoordelijke ministerie van datzelfde land.

Dat vreemdelingen wel het doelwit van deze Russische Roulette zijn is allereerst niet helemaal juist (de database voor Nederlanders is via de zijdeur ook heringevoerd, het verschil is dat ze openlijk het doelwit zijn) en daarbij te verwachten. De redeneerfout is dat vreemdelingen er toch niets aan kunnen doen omdat ze geen stemrecht hebben. Maar:
- Bekenden van vreemdelingen hebben dat wel.
- Genaturaliseerde vreemdelingen hebben dat (later) wel.
- Er zijn andere wettige manieren om invloed uit te oefenen.
- Dit soort zaken veroorzaakt langlopende grieven die vroeger of later als een boemerang terug zullen komen.
26-08-2013, 12:18 door Anoniem
Ik vroeg mijzelf vanmorgen toevallig af of de vingerafdrukken, die ik laatst aan de gemeente moest geven voor de ID-kaart, via internet verstuurd worden naar de instantie die de ID-kaarten aanmaakt. En of de foto daar ook bij verstuurd werd. In dat geval heeft de NSA mijn persoonsgegevens, foto en vingerafdrukken. Ik hoop dat het niet waar is ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.