image

Blokkade Pirate Bay amper effect op downloaden

donderdag 22 augustus 2013, 15:01 door Redactie, 1 reacties

Het blokkeren van torrentsite The Pirate Bay heeft nauwelijks effect op de mate waarin consumenten downloaden. Dat blijkt uit onderzoek (PDF) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en CentERdata (Tilburg University). De onderzoekers bekeken het effect op het afsluiten van de toegang tot The Pirate Bay door Nederlandse internetproviders, dat sinds februari en mei 2012 gerechtelijk werd opgelegd, op twee manieren: door consumentenenquêtes en door een techniek die BitTorrent Monitoring heet.

Uit de enquêtes blijkt dat een aantal consumenten weliswaar aangeeft dat ze door de blokkade minder zijn gaan downloaden, of helemaal zijn gestopt, maar er is ook een kleinere groep die zegt juist meer te zijn gaan downloaden. "Per saldo is het aantal mensen dat wel eens downloadt uit illegale bron tussen mei en december 2012 echter niet afgenomen", aldus de onderzoekers.

Effect

"Slechts een enkeling is afgeschrikt door de maatregel. Overigens blijkt uit ander onderzoek dat maatregelen na een half jaar vaak hun effect verliezen, als dat effect er al is. Vraag en aanbod van illegale content vinden andere plaatsen om elkaar te treffen", zegt onderzoeker Joost Poort.

"In lijn daarmee vinden wij dat de verwachte reactie van consumenten op de blokkade groter is dan hun feitelijke reactie na." De onderzoekers concluderen dan ook dat het effect van de blokkade op het downloaden uit illegale bron zeer beperkt is geweest.

Image

Reacties (1)
25-08-2013, 02:43 door Anoniem
of wel als brein echt goed zijn werk wil doen met verbannen van in hun mening ilegaal downloaden van muziek en films
moeten ze de legale muziek verkopers films ook verbannen van online download

dus als brein het voor de artiesten doen en of in het kort de makers van .. muziek films enz of games
kunnen ze beter alles plat leggen , uit eindelijk zit er geen verschil in .

en weer lekker ouder wets muziek films games enz verkopen en niet op data wat je niet kan vasthouden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.