image

Opstelten: Justitie mag "superdrone" Defensie inzetten

vrijdag 23 augustus 2013, 15:12 door Redactie, 19 reacties

Justitie mag gebruik maken van de Scan Eagle drone die onlangs door Defensie is aangeschaft, zo heeft minister Opstelten van Justitie en Veiligheid laten weten. Opstelten reageerde samen met minister Hennis-Plasschaert (Defensie) op vragen van D66-Kamerleden Schouw en Hachchi over de inzet van zogeheten "superdrones".

Opstelten laat weten dat in beginsel alle beschikbare defensiecapaciteiten kunnen worden ingezet bij verzoeken van civiele autoriteiten om militaire bijstand. "Dit geldt dus ook voor de Scan Eagle." Volgens de minister zal het echter nog enige tijd duren totdat de Scan Eagle gereed is voor ondersteuning van civiele autoriteiten.

Kwalificatie

De nieuwste versie van de Scan Eagle is op 26 juni van dit jaar door Defensie in gebruik genomen. Het betreft twee systemen met elk een grondstation en drie vliegtuigen. Deze versie mag wel boven Nederland vliegen maar het bedienend personeel is hiervoor nog niet gekwalificeerd.

"Zodra dit wel het geval is, wordt in overleg met de civiele autoriteiten bezien of de Scan Eagle een geschikt middel is voor strafrechtelijke opsporing of handhaving van de openbare orde", aldus Opstelten. De huidige juridische kaders voor de inzet van onbemande vliegtuigen, ook voor ondersteuning van de civiele autoriteiten, zou echter al volstaan.

Privacy

De Scan Eagle kan 16 uur non stop onopgemerkt op een hoogte van 5 kilometer boven Nederland vliegen en kan worden uitgerust met een daglicht- en een infraroodcamera. De D66-Kamerleden wilden dan ook weten of de privacy van burgers niet in het geding is. Eerder liet Opstelten de Kamer namelijk weten dat er met de bestaande Raven "drones" slechts kort kan worden gevlogen en geen haarscherpe beelden kunnen worden gemaakt.

Volgens Opstelten kan de Scan Eagle vliegend op de operationele hoogte personen niet herkenbaar in beeld brengen. Als de Scan Eagle erg laag vliegt en de persoon in kwestie omhoog kijkt, is dit volgens de minister mogelijk wel het geval. "Opereren op een dergelijk lage hoogte is echter zeer ongebruikelijk en in de meeste gevallen niet toegestaan uit veiligheidsoverwegingen", zo laat hij weten.

Evaluatie

De minister werd ook gevraagd of hij in het belang van transparantie over de inzet van drones boven Nederlands grondgebied bereid is om alle evaluaties over de inzet van onbemande vliegtuigjes door justitie openbaar te maken en aan de Kamer te sturen, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren.

Het is volgens Opstelten geen standaardprocedure voor de politie om iedere inzet van een Raven van Defensie met een evaluatie af te sluiten. "Voor zover dergelijke evaluaties wel zijn gemaakt, lenen zij zich bovendien niet voor openbaarmaking omdat zij veelal informatie bevatten over de opsporingsonderzoeken waarbij de Raven is ingezet. "

Vliegverbod

Opstelten ziet het ook niet zitten om een vliegverbod voor de nieuwe drones af te kondigen. Schouw en Hachchi wilden dat de minister eerst met de Kamer over de inzet van de spionagevliegtuigjes van gedachten zou wisselen. "Ik zie geen reden om een vliegverbod af te kondigen. De huidige juridische kaders voor de inzet van onbemande vliegtuigen, ook voor ondersteuning van de civiele autoriteiten, volstaan", zo stelt de minister.

Reacties (19)
23-08-2013, 15:38 door Anoniem
"Opstelten laat weten dat in beginsel alle beschikbare defensiecapaciteiten kunnen worden ingezet bij verzoeken van civiele autoriteiten om militaire bijstand."

Volgens mij gelden er toch heel wat restricties voor het inzetten van militaire middelen in het binnenland, waarbij ik situaties zoals een (burger-) oorlog buiten beschouwing laat.
23-08-2013, 15:54 door Anoniem
"Volgens Opstelten kan de Scan Eagle vliegend op de operationele hoogte personen niet herkenbaar in beeld brengen."

De ScanEagle kan niet alleen mensen herkenbaar in beeld brengen; de drone beschikt ook nog eens over face recognition technologie -

View this video to learn about the capabilities of the ScanEagle -- including face recognition from a mile away. http://www.youtube.com/watch?v=txorxcJZqMg

Overigens hangt het neem ik aan wel erg af van de payload van de ScanEagle, je kan er verschillende soorten camera's e.d. onder hangen ?
23-08-2013, 16:03 door SPlid
Werkelijk waar, ik kan dit niet geloven, wij betalen zelf aan de ondergang van onze eigen privacy. Tevens vraag ik mij af in hoeverre ik een militaire drone boven mijn hoofd wil hebben. Voordat je het weet is er collateral damage omdat die dingen plotseling bewapend zijn. Ik vraag me trouwens af, als zo'n ding erg laag vliegt boven mijn privé grondgebied, ik er dan een steen naar mag gooien ?
23-08-2013, 16:31 door Anoniem
"Volgens Opstelten kan de Scan Eagle vliegend op de operationele hoogte personen niet herkenbaar in beeld brengen. Als de Scan Eagle erg laag vliegt en de persoon in kwestie omhoog kijkt, is dit volgens de minister mogelijk wel het geval. "

I smell BS... zie link: http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_Insitu_ScanEagle
"It is designed to provide high quality real-time ground imaging through adverse weather conditions or other battlefield obscurants"
23-08-2013, 16:41 door Anoniem
Door SPlid:Ik vraag me trouwens af, als zo'n ding erg laag vliegt boven mijn privé grondgebied, ik er dan een steen naar mag gooien ?

Ja dat mag; maar dan ben je wel een terrorist en moet je asap aan Amerika uitegeleverd worden (hier heb je dan namelijk nog te veel rechten).
23-08-2013, 17:22 door Anoniem
Door SPlid: Werkelijk waar, ik kan dit niet geloven, wij betalen zelf aan de ondergang van onze eigen privacy. Tevens vraag ik mij af in hoeverre ik een militaire drone boven mijn hoofd wil hebben. Voordat je het weet is er collateral damage omdat die dingen plotseling bewapend zijn. Ik vraag me trouwens af, als zo'n ding erg laag vliegt boven mijn privé grondgebied, ik er dan een steen naar mag gooien ?
Ik dacht meer aan een Stinger, maar ja dat zal dan wel niet mogen :P
23-08-2013, 17:35 door Anoniem
Door SPlid: Werkelijk waar, ik kan dit niet geloven, wij betalen zelf aan de ondergang van onze eigen privacy. Tevens vraag ik mij af in hoeverre ik een militaire drone boven mijn hoofd wil hebben. Voordat je het weet is er collateral damage omdat die dingen plotseling bewapend zijn. Ik vraag me trouwens af, als zo'n ding erg laag vliegt boven mijn privé grondgebied, ik er dan een steen naar mag gooien ?
Nee,natuurlijk mag je er geen steen naar gooien.Dat heet dan vernieling van staatseigendom en de kosten worden op de vernieler verhaald.Bovendien is het obstruktie van Justice,ofwel obstruktie van de rechtsgang,even aangenomen dat de drone met een strafrechtelijk onderzoek bezig is tegen u of wellicht uw buurman,danwel iemand anders in de omgeving. Bovendien is er nog aanklacht mogelijk wegens het ingevaar brengen van het (drone)vliegverkeer danwel de mensen op de grond die die drone dan tegen hun huis,schutting o.i.d aan (kunnen) krijgen.Het is nl niet zeker en zelfs niet waarschijnlijk dat de drone dan ook in uw tuin zal nederdalen.
23-08-2013, 17:44 door Anoniem
Wat grappig dat minister Opstelten allerlei randvoorwaarden opnoemt wat nodig is voor deze drones.

Als je de techniek achter deze drones bekijkt dan weet je dat de minister ook nu weer sprookjes aan 't voorlezen is.

Dit laatste lijkt nog wel zijn grootste kwaliteit helaas. Gij zult iemands anders zijn privacy niet ondermijnen. De overheid duldt geen concurrentie. Met andere woorden; de overheid eist dat de burger blindelings vertrouwen heeft. Andersom is een doodlopende weg. Dit laatste wil Opstelten niet beseffen.
23-08-2013, 17:51 door Anoniem
Dus ze kopen een Drone voordat er toestemming is om er mee te vliegen etc. daarna komt pas de goedkeuring en Opa Opstelten vind het wel allemaal prima.
(dus ik kan ook een flink pistool of geweer kopen en dan eens gaan kijken of ik lid wordt van een schietvereniging?)
Privacy hebben we eigenlijk al lang niet meer, de overheid doet er ook minder aan om het te verhullen want het volk interesseert het geen klap (ja eigenlijk wel maar we hebben het 'te goed' om er iets aan te doen.
Allemaal "voor de veiligheid", yeah right..
Om af te sluiten met een Godwin...
de laatste keer dat 'het volk' zijn volledige privacy danwel rechten opgaf ten behoeve van hun leven/veiligheid is het ook niet echt fijn afgelopen..
Mensen word wakker! We veranderen langzaam in een totalitaire staat...
Voor de mensen die de film "1984" (of Nineteen eightyfour) nog niet gezien hebben.. kijken!
23-08-2013, 22:26 door Anoniem
"met de kennis van nu bezien is een toekomstig achteraf-aan-de-gang-gaan-met "We wisten het niet" en "Dit nooit meer" weinig geloofwaardig."

Schreef ik in de week voor Snowden, nog geen 3 maanden geleden.
't lijkt een eeuwigheid geleden en sindsdien bijna in versneld tempo de verkeerde kant op te gaan,..

(onder : www.security.nl/posting/41297/ANPR-camera%27s+winnen+Belgische+Big+Brother+Award)
23-08-2013, 23:24 door Anoniem
Die drone zal vroeg of laat ook in staat zijn alle informatie te gebruiken die berust bij Google, Facebook, Instagram en noem maar op. Het gebruiken van gegevens op je mobiele telefoon zal vast nu al wel kunnen. Een volgende stap: Google Drones. Google regelt alles, de overheid mag meekijken. Ongeveer zoals nu bij NSA en Google/Facebook. Wat ook nog kan: een verplicht Facebook-profiel voor iedereen. Of, zoals nu al: geen Facebook, dus iets te verbergen. EN DAT MAG NIET MEER. Niemand mag nog iets te verbergen hebben. Ja, als Huxley en Orwell eens wisten ...
23-08-2013, 23:25 door spatieman
masaal laser pointers doen kopen.....
24-08-2013, 00:11 door wica128
lokale overheid drones
rijksoverheid drones.
Wanneer komen de interpol drones?
24-08-2013, 01:18 door Anoniem
Hoewel ik kan begrijpen waar veel mensen een probleem van maken, vraag ik mij toch een beetje af of ze ook niet meer naar de warenhuizen gaan waar camera's hangen; elke uitgangsgelegenheid vermijden die beschikking heeft over dezelfde camera's etc etc etc etc..

Korte versie; als de Nederlandse overheid bezig is met in het groot afluisteren van telefoons, snap ik de verontwaardiging. Echter als er een drone boven ene risico (voetbal)wedstrijd wordt gehangen waardoor "supporters" worden geïdentificeerd; heb ik daar absoluut geen probleem mee.
24-08-2013, 01:33 door Anoniemand
Door Anoniem: (23-08 17:51)
Voor de mensen die de film "1984" (of Nineteen eightyfour) nog niet gezien hebben.. kijken!

En daarmee is het probleem dan opgelost? Met filmpjes kijken? Nou welterusten joh!
(Als je nou lees het boek van George Orwell had geschreven...)
O ja, en niet vergeten te "like-en" hoor!
24-08-2013, 11:21 door Anoniem
We hebben het dan wel over een andere drone die het plaatje op deze site doet vermoeden. Hier wordt de Reaper afgebeeld die ook nog eens kan worden uitgerust met verschillende wapens
24-08-2013, 17:03 door Anoniem
Door SPlid: Werkelijk waar, ik kan dit niet geloven, wij betalen zelf aan de ondergang van onze eigen privacy. Tevens vraag ik mij af in hoeverre ik een militaire drone boven mijn hoofd wil hebben. Voordat je het weet is er collateral damage omdat die dingen plotseling bewapend zijn. Ik vraag me trouwens af, als zo'n ding erg laag vliegt boven mijn privé grondgebied, ik er dan een steen naar mag gooien ?

Nee uiteraard niet, en dat heeft niets te maken met dat het boven jouw grond is. Het luchtruim (ook boven jouw grond) is namelijk gewoon onderdeel van de staat.
24-08-2013, 22:42 door Anoniem
Korte versie; als de Nederlandse overheid bezig is met in het groot afluisteren van telefoons, snap ik de verontwaardiging. Echter als er een drone boven ene risico (voetbal)wedstrijd wordt gehangen waardoor "supporters" worden geïdentificeerd; heb ik daar absoluut geen probleem mee.

Het probleem is alleen dat het daar niet bij blijft.
Zoals al vaker gezegd is: "Als iets misbruikt kan worden, dan zal het ook misbruikt worden."
26-08-2013, 15:34 door Anoniem
Een superdrone geeft natuurlijk ook een superdreun:
http://wtvr.com/2013/08/24/watch-drone-crashes-into-crowd-at-great-bull-run/

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.