image

"Russische autoriteiten gedogen cybercriminelen"

maandag 26 augustus 2013, 10:14 door Redactie, 14 reacties

De Russische autoriteiten doen amper iets aan cybercrime zolang de cybercriminelen in het land alleen slachtoffers in het buitenland maken, zo laten experts tegenover persbureau Reuters weten. Rusland is al geruime tijd een plek waar veel cybercrime plaatsvindt, mede veroorzaakt door de kleine kans op vervolging en hoogopgeleide, maar werkloze programmeurs.

"Als je kijkt naar de kwantiteit van de malware-aanvallen, zijn China, Latijns-Amerika en dan Oost-Europa de koplopers, maar als het om kwaliteit gaat, staat Rusland waarschijnlijk bovenaan", zegt beveiligingsonderzoeker Vitaly Kamluk.

Corruptie

"De Russische politie en inlichtingendienst FSB weten vrij goed wat er speelt en houden dit in de gaten, maar zolang de fraude zich beperkt tot andere delen van de wereld kan het ze niets schelen", zegt de Britse journalist en auteur Misha Glenny. Hij krijgt bijval van Andrey Komarov, hoofd internationale projecten van het Russische beveiligingsbedrijf Group-IB.

Komarov stelt dat cybercriminelen de oorlog tegen opsporingsdiensten wereldwijd aan het winnen zijn. "Het is net als de strijd tussen een vlieg en een olifant", merkt hij op. "Sommige cybercriminelen hebben nauwe banden met corrupte opsporingsdiensten en tijdens onze onderzoeken bleek dat een aantal was verdwenen en niet gearresteerd."

Reacties (14)
26-08-2013, 10:37 door MI-10 - Bijgewerkt: 26-08-2013, 10:38
Waarom wordt een foto van de Kathedraal St.Basilius in Moskou dan afgebeeld?
Sinds wanneer zijn dat de Russische autoriteiten??

Zie echt het verband niet hoor redactie.
26-08-2013, 11:48 door schele
Tja, neem het ze eens kwalijk, zolang er ook geen uitleveringsverzoeken of internationale opsporingsbevelen komen kunnen ze hun resources wel beter besteden. Gay bashing bijvoorbeeld.

@MI-10: alsof iemand hier het verschil tussen het Kremlin en een kathedraal weet :)
26-08-2013, 11:58 door Anoniem
Wat is hier anders aan dan bij de Amerikanen zolang men geen Amerikaanse staatsburgers lastigvalt vinden die het ook prima.
Zie de NSA. Waarom zijn de Amerikanen hier ineens zo door geraakt, omdat ze Amerikaanse staatsburgers afluisteren. Dat de rest van de wereld wordt afgeluisterd door de NSA kan ze geen zak schelen.

@MI-10: Ziet er Russisch uit, associatie enzo...
26-08-2013, 12:20 door Anoniem
Russische binnenlandse computercriminaliteit bestaat wel. Naast de spammers die voor de lokale markt spammen in Cyrillisch, zijn er veel aanbieders van mobiele software (vooral Android) en aanbieders die per telefoon willen afrekenen. Ze hebben daar de in Nederland uitgevonden sms fraude ontdekt.
26-08-2013, 12:21 door Mysterio
Dat krijg je ervan als je wetgeving en het rechtssysteem alleen maar toepast op je eigen onderdanen. Technisch gezien hebben ze gelijk. Waarschijnlijk houden ze een oogje in het zeil dat bijvoorbeeld bondgenoten met rust gelaten worden, maar verder zal het ze een biet wezen.

En waarom ook niet.
26-08-2013, 13:01 door Briolet - Bijgewerkt: 26-08-2013, 13:01
Door Mysterio: maar verder zal het ze een biet wezen.
Zolang alleen buitenlanders afgeperst worden, genereert dit een geldstroom richting Rusland. Het land als geheel profiteert er dus van. Ze moeten alleen oppassen voor hun goodwill in het buitenland en dat interesseert Poetin niet, want buitenlanders hebben geen stemrecht in Rusland.
26-08-2013, 13:05 door Anoniem
Door Briolet:
Door Mysterio: maar verder zal het ze een biet wezen.
Zolang alleen buitenlanders afgeperst worden, genereert dit een geldstroom richting Rusland. Het land als geheel profiteert er dus van. Ze moeten alleen oppassen voor hun goodwill in het buitenland en dat interesseert Poetin niet, want buitenlanders hebben geen stemrecht in Rusland.

Je kan stellen dat de Russen ook geen stemrecht hebben aangezien het er daar niet echt eerlijk aan toe gaat. Ik denk maar aan Garry Kasparov toen hij wou opkomen met de verkiezingen
26-08-2013, 14:46 door Anoniem
De Russsich-Orthodoxe kerk heeft zulke nauwe banden met het regime dat er heel weinig verschil is tussen het Kremlin en de kerk. Zie onder andere Pussy Riot en de wetten rond homosexualiteit. Maar inderdaad, officieel bepalen niet alles waarvan de kerk vindt dat ze er iets over te zeggen hebben. Officieel dan.
26-08-2013, 15:24 door Anoniem
Reactie op Anoniem 13:05:
"Je kan stellen dat de Russen ook geen stemrecht hebben aangezien het er daar niet echt eerlijk aan toe gaat. Ik denk maar aan Garry Kasparov toen hij wou opkomen met de verkiezingen"

Je kan stellen dat de Amerikanen ook geen stemrecht hebben aangezien het er daar niet echt eerlijk aan toe gaat. Ik denk maar aan de verkiezingen ten tijde van George Bush.
26-08-2013, 15:42 door Anoniem
Reactie op Anoniem 14:46:

"Zie onder andere Pussy Riot."

Het verstoren van een Kerkdienst waar burgers uit de tweede wereldoorlog, vermoord door de SS, werden herdacht geeft absoluut geen pas. In het conservatieve Texas staat voor het verstoren van o.a. een kerkdienst een maximale straf van 35 jaar in een Correctional Facility.
26-08-2013, 16:47 door Mysterio
Door Anoniem: De Russsich-Orthodoxe kerk heeft zulke nauwe banden met het regime dat er heel weinig verschil is tussen het Kremlin en de kerk. Zie onder andere Pussy Riot en de wetten rond homosexualiteit. Maar inderdaad, officieel bepalen niet alles waarvan de kerk vindt dat ze er iets over te zeggen hebben. Officieel dan.
Waarom presteert het leeuwendeel van de mensheid het toch telkens weer om zich te laten misleiden door sensatie gerichte nieuwsberichten? Ik vraag me echt af of je überhaupt iets hebt gelezen over Pussy Riot en die wetten rond propaganda van homoseksualiteit.

Er is veel mis met Rusland, maar dat is echt niet de schuld van de kerk. De kerk daar is ruim een eeuw hard onderdrukt geweest en pas rond 1990 hebben ze weer de vrijheid gekregen. Maar vrijheid is in Rusland een relatief begrip. Ik heb enkele Russische vrienden met wie ik er goed over kan praten. Vrijheid zit nog niet in hun systeem, niet in hun denkwijze. Het is totaal anders dan bij ons... Hier zijn al zo veel generaties die opgroeien in vrijheid dat het diep in ons denken zit. In Rusland is dat proces veel jonger.

Toen er gestemd werd heb ik mijn vrienden gevraagd waarom ze weer op Medvedev hebben gestemd terwijl ze hem niet steunen. Dit was hun verbluffend antwoord: "Omdat er op de TV werd gezegd dat we op hem moesten stemmen." En dit zijn slimme mensen die veel in het buitenland zijn geweest en dus beter zouden moeten weten.

Nog een leuk voorbeeld: Als er een agent in de buurt is houden russen zich strikt aan de regels, maar zodra de agent uit beeld is gaan alle remmen los.

Het duurt gewoon nog even. Wij maken vaker de fout om in andere landen democratie door te duwen. Je kan een volk niet zomaar opeens vrijheid geven en verwachten dat het kwartje meteen valt. Met een beetje pech kiezen ze meteen een nieuwe dictator.
26-08-2013, 20:54 door schele - Bijgewerkt: 26-08-2013, 20:58
Zit inderdaad weinig Kerk achter, komt Putin gewoon bijzonder goed uit. Anti gay gevoelens heersen in Rusland nu eenmaal, en met zulke wetten krijgt ie een hele berg conservatieven achter zich. Ik bedoel, hij geeft gays de schuld van de daling in bevolkingsaantallen sinds 1991 :)

Kijktip, Putin docu: http://www.youtube.com/watch?v=-jf0iYMRog4

Verder slaat Mysterio de spijker op z'n kop. Russen snappen vrijheid nog niet helemaal en ze worden links en rechts ook nog teveel herinnerd aan hoe het kan gaan als je boven het maaiveld uitsteekt. Ik stond in de Moskouse metro met een biertje in mn handen, was kennelijk sinds vorige bezoek verboden, boem drie agenten om me heen. Kaalgeschoren, zwart wit camo outfit met mitrailleur om hun schouder. En die staan overal, gewoon te staan en te kijken. Als ik homo was in Moskou, de soort die het niet kan laten er fabulous bij te lopen, dan ging ik heel snel weg voor ze sterren uit gaan delen.

En stemmen op oppositie is zinloos (winnen toch niet) en je bent meteen gemarkeerd als "lastig" want reken maar dat ze dat weten. Of iedereen gelooft dat toch, en dat is genoeg.
26-08-2013, 23:40 door Anoniem
Reactie op 20:54 door schele:

Sinds de terroristische aanslag in Moskou op onschuldige burgers in de metro, rijden daar gelukkig agenten mee.
In Amerika staat het op elk metro station in de grote steden stijf van de politie en beveiliging.

Ik stond in de Moskouse metro met een biertje in m'n handen
Dat mag dus ook niet in Amerika en ook niet in Nederland.

Dus wat is uw punt nu precies hiermee?
28-08-2013, 12:51 door schele
Mijn punt staat in het vervolg van de zin (niet ongebruikelijk):

"boem drie agenten om me heen. Kaalgeschoren, zwart wit camo outfit met mitrailleur om hun schouder."

Dat gebeurt ook in NL en VS?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.