image

SpyBubble populairste spyware voor gejailbreakte iPhone

dinsdag 27 augustus 2013, 11:53 door Redactie, 2 reacties

Eigenaren van een iPad of iPhone zijn eraan gewend dat ze tegen malware beschermd zijn, maar dat is een ander verhaal als het toestel is gejailbreakt, aldus het Russische anti-virusbedrijf Dr.Web. Het gaat dan voornamelijk om spyware die wordt geïnstalleerd als een aanvaller fysieke toegang tot het toestel heeft.

"Een aanvaller heeft erg weinig tijd nodig om spyware te installeren. Het enige dat is vereist is fysieke toegang tot het toestel, het gebruik van Cydia, dat standaard bij het jailbreaken wordt geïnstalleerd, om de software te downloaden en het configureren van de spyware."

De applicaties draaien stiekem in de achtergrond en monitoren de activiteiten van de gebruiker, die vervolgens naar de aanvaller worden doorgestuurd. Het gaat dan om zaken als sms-berichten, gespreksgegevens, locatiegegevens, adresboek, e-mail en gemaakte foto's, maar ook het gebruik van de microfoon om de gebruiker af te luisteren.

Spyware

Op dit moment zijn er volgens Dr.Web meer dan 50 spionageprogramma's voor iOS, die over 15 verschillende families verdeeld zijn. Het gaat in veel gevallen om commerciële spyware waarmee bijvoorbeeld een wantrouwende echtgenoot zijn partner kan monitoren. De populairste iOS-spyware op dit moment is SpyBubble.

"Gezien het feit dat het aantal gejailbreakte apparaten de 20 miljoen heeft gepasseerd en dat er een grote kans is dat de resterende apparaten met een aanval te maken krijgt waarbij jailbreaking wordt gebruikt, hebben veel Applegebruikers te maken met het risico dat spyware voor hun persoonlijke informatie vormt", aldus de virusbestrijder.

Die adviseert gebruikers om hun toestel nooit lang in openbare plekken te laten liggen, zelfs als er bekenden in de buurt zijn. "Een professionele aanvaller kan een manier vinden om je toestel in handen te krijgen en spyware te installeren."

Image

Reacties (2)
27-08-2013, 13:13 door Whacko
Naar mijn mening worden hier toch weer een aantal open deuren ingetrapt, om een beetje poulair over te komen door de onderzoekers.
1. Als iemand fysiek toegang heeft, kan hij malware installeren.
2. Als je niet stock firmware gebruikt, maar jailbreakt loop je meer risico.
27-08-2013, 13:56 door johanw
Men probeert het rooten / jailbreaken natuurlijk te ontmoedigen, daar heeft de industrie commerciele belangen bij, maar als een aanvaller fysiek toegang tot het toestel heeft kan hij/zij dat natuurlijk ook zelf rooten / jailbreaken. Dat is dus geen reden om het niet al zelf te doen en alle voordelen ervan te gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.