image

Politie wil dat iedereen MAC-adres noteert

vrijdag 20 april 2012, 10:06 door Redactie, 24 reacties

Gedupeerden van een inbraak weten te weinig belangrijke serienummers, zoals het IMEI-nummer en MAC-adres, aldus de politie. Die constateert dat dieven het regelmatig op laptops, tablets en mobiele telefoons hebben. In veel gevallen weet de gedupeerde niet wat de serienummers van de gestolen goederen zijn, terwijl die voor het onderzoek noodzakelijk zijn.

"Om goed onderzoek te kunnen doen, is het noodzakelijk dat de politie beschikt over serienummers van gestolen audio-, video- en computerapparatuur." De politie adviseert daarom altijd serienummers van audio-, video- en computerapparatuur te noteren en foto’s van (unieke) kenmerken te maken.

Serienummers
Bij mobiele telefoons is het volgens de politie van belang dat het zogenaamde IMEI-nummer bekend is. Deze code verschijnt zodra de combinatie *#06# op de telefoon wordt ingevoerd.

Bij computers en tablets is het weten van het MAC-adres van belang. "Een MAC-nummer of –adres is uniek en wordt meegegeven door een fabrikant. Vaak is het te vinden op de doos bij aanschaf van het product." Daarnaast is het ook via deze instructies te vinden.

Reacties (24)
20-04-2012, 10:08 door Anoniem
LOL, alle MAC-adressen op ff:ff:ff:ff:ff:ff zetten
20-04-2012, 10:38 door Anoniem
Buiten het MAC adres wat zijn nog meer unieke gegevens die van je pc of laptop kan noteren? Gelijk maar even een lijstje gemaakt je weet nooit...
20-04-2012, 11:28 door Anoniem
Een MAC-nummer of –adres is uniek en wordt meegegeven door een fabrikant. Vaak is het te vinden op de doos bij aanschaf van het product.

Een MAC adres zou uniek moeten zijn. Dat is echter niet altijd het geval. Een MAC-adres kan gewijzigd worden. In de oude tijd van DECnet werd het MAC-adres aangepast a.d.h.v. de DECnet Phase IV area en node nummers. Een andere leverancier van servers gaf ieder MAC-adres van een server hetzelfde adres, omdat ze er vanuit gingen dat iedere ehternet poort in een ander subnet zou komen te hangen. MAC-adressen gaan niet door routers heen, dus was het niet nodig om uniek te zijn.

Peter
20-04-2012, 11:39 door Anoniem
Ze hebben het toch te druk met flitsen om achter laptopboefjes aan te hollen, zo'n incidentje hoort bij t leven.
20-04-2012, 13:06 door dutchfish
Een woord voor het lan/wan:

arpwatch
20-04-2012, 13:07 door Bitwiper
Door Anoniem: Buiten het MAC adres wat zijn nog meer unieke gegevens die van je pc of laptop kan noteren? Gelijk maar even een lijstje gemaakt je weet nooit...
- XP/Vista/7 license key nummer
- Service key tag (bijv. bij Dell)
- Eigenlijk alle nummers die er uniek uitzien op stikkers op de PC/onder de notebook
- Het merk, type en serienummer van de harde schijf. Evt. door deze eruit te halen, anders via een of ander SMART tooltje (SMART niet in ze zin van SMART maar van http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.).
- Zomogelijk merk, type en serienummer van de DVD drive en voeding.

De volgende 2 zijn alleen zinvol als de "nieuwe eigenaar" het besturingssysteem niet opnieuw installeert:
- typ dir C:\ in een command prompt: noteer de alfanumerieke code achter "Het volumenummer is ". Voorbeeld: 1A2B-3C4D
- typ dir /a C:\recycler en noteer de hele reeks behalve het laatste getal. Voorbeeld: S-1-5-21-12345678901234567890-123456789012345- (info: http://en.wikipedia.org/wiki/Security_Identifier).
20-04-2012, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Een MAC-nummer of –adres is uniek en wordt meegegeven door een fabrikant. Vaak is het te vinden op de doos bij aanschaf van het product.

Een MAC adres zou uniek moeten zijn. Dat is echter niet altijd het geval. Een MAC-adres kan gewijzigd worden. In de oude tijd van DECnet werd het MAC-adres aangepast a.d.h.v. de DECnet Phase IV area en node nummers. Een andere leverancier van servers gaf ieder MAC-adres van een server hetzelfde adres, omdat ze er vanuit gingen dat iedere ehternet poort in een ander subnet zou komen te hangen. MAC-adressen gaan niet door routers heen, dus was het niet nodig om uniek te zijn.

Peter

Dat is wel waar, maar voor de vraag waar het om gaat (de politie heeft een magazijn vol met servers afkomstig van diefstal en wil die koppelen aan aangiften van vermissing) is dat niet zo heel relevant.

Voor die vraag is het basis hardware mac adres relevant, en niet het feit dat een OS, netwerk stack of tooltje na booten ook een ander mac adres uit de poort kan laten komen.

Een sticker op de kast kan de dief of heler eraf peuteren, het herschrijven van hardware mac adres is een orde grootte lastiger,.
Zolang de originele eigenaar bij het opschrijven maar inderdaad het adres neemt wat een hardware kenmerk is, en geen eigenschap gegeven door het OS of netwerk aansluiting du moment.
20-04-2012, 13:29 door spatieman
LMAOROFL..
mac adressen zijn te veranderen....
20-04-2012, 13:33 door Anoniem
@spatieman, denk dat je de post van anonym hierboven nog even moet lezen..
20-04-2012, 14:06 door schele
Compleet zinloos. Dergelijke info heeft pas nut in het onderzoek als ze de spullen ook effectief terugvinden. En dat gebeurt dus nooit. Daarnaast, las op webwereld het relaas van iemand die met naam, toenaam en IP adres kwam van de dief die op het slachtoffer zn laptop zat te facebooken, mocht allemaal niet baten. So why bother?
20-04-2012, 14:08 door Anoniem
Spatieman, de persoon boven u heeft een punt. Het gaat niet om de mogelijkheid om deze te vinden als die toevallig aan een netwerk gehangen worden. Het gaat erom dat de gestolen goederen kunnen terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar als deze bijvoobeeld bij een inval zouden gevonden worden. Nu is er geen manier om de rechtmatige eigenaar terug te vinden aangezien niemand deze gegevens bijhoud en dus ook niet in een aangifte kan meegeven.
20-04-2012, 15:04 door Fwiffo
Kan de hi-tech crime unit deze MAC adressen niet gewoon uit het modem van het slachtoffer halen? Het modem moet je ethernet adressen immers weten voor communicatie tussen je computers het het internet. En een oud gevalletje of iets van je provider (experiabox) laten de dieven vast staan.
20-04-2012, 15:47 door Anoniem
Dus ze zijn al bij de M bij het lezen van Opsteltens computer termen.
20-04-2012, 17:18 door Ed Dekker
Wanneer je Mac gejat wordt, verandert ook zijn adres, toch? :-)
20-04-2012, 17:29 door Anoniem
Door Fwiffo: Kan de hi-tech crime unit deze MAC adressen niet gewoon uit het modem van het slachtoffer halen? Het modem moet je ethernet adressen immers weten voor communicatie tussen je computers het het internet. En een oud gevalletje of iets van je provider (experiabox) laten de dieven vast staan.

Een normale ethernet switch flushed een mac adres als de poort down gaat , en de levensduur van een arp entry varieert wel wat over OS'en en routers maar is in de orde van minuten tot uren zonder refresh/verkeer.
Mogelijk wel langer aanwezig is een dhcp lease, zeker als iemand die bewust vast gezet heeft (zelfde pc zelfde ip laten geven door het modem).

Overigens neem ik aan dat de prioriteiten van hi-tech crime agenten anders liggen het opzoeken van een mac adres bij een gewone huis inbraak.
20-04-2012, 19:05 door P5ycH0
Pffff. Alsof ze er iets mee gaan doen.
Als je aangifte doet wordt het ergens opgeslagen, en heeft de politie weer een taak volbracht.
En dan mag je mazzel hebben als er ergens gestolen apparatuur teruggevonden wordt waar jouw (inmiddels verouderde) juweeltje tussen zit.

Op een powned rapportage wilde agenten niet eens meewerken om een dief te pakken aan de hand van tracking software.
22-04-2012, 00:53 door Anoniem
1 woord: ZINLOOS !!! Het mac-adres kan veranderd worden ... Ook door de dief na de diefstal ... Het is beter het serienummer van het MoBo te noteren ...
22-04-2012, 14:06 door Anoniem
Even 'lshw' als root draaien onder Linux en je hebt alle hardware informatie op een rijtje...
22-04-2012, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem: 1 woord: ZINLOOS !!! Het mac-adres kan veranderd worden ... Ook door de dief na de diefstal ... Het is beter het serienummer van het MoBo te noteren ...

Kom maar op : vertel eens hoe je dat doet voor gangbare PC's. Zodanig dat je ook bij boot van een cdrom/usb met het veranderde mac adres werkt.

Of heb je alleen de titel gelezen en doe je een spuit 11 reactie ?
22-04-2012, 18:33 door Anoniem
Alsof een PC dief die zijn buit verkoopt er tijd voor vrij maakt om een MAC adres aan te passen, zucht!
En de heler heeft vaak geen besef dat hij een gestolen PC of laptop koopt.
Dus die zal ook niet snel een MAC adres aanpassen.
23-04-2012, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: 1 woord: ZINLOOS !!! Het mac-adres kan veranderd worden ... Ook door de dief na de diefstal ... Het is beter het serienummer van het MoBo te noteren ...

Da's een software-instelling, dus z'n echte macadres vergeet die interface niet hoor.

Bovendien, vertel eens, welke van de serienummers moet ik opschrijven van een moederbord *als* ik die mac/pc/whatever al open krijg (zonder de garantie te verliezen)? Ook hebben niet alle moederborden een serienummer dat uit te lezen is.

Macadres is inderdaad het handigst. (Wel die van je fysieke ethernetinterface op je moederbord pakken he.)
23-04-2012, 15:34 door Anoniem
wat ik niet snap ja waarom gooien ze niet alleen dan de netwerkkaart eraf ofzo .
en kopen even de nieuwe die ze erin dumpen .lijkt me wel iets voor een moderne boef .XD
23-04-2012, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: wat ik niet snap ja waarom gooien ze niet alleen dan de netwerkkaart eraf ofzo .
en kopen even de nieuwe die ze erin dumpen .lijkt me wel iets voor een moderne boef .XD

Jij bent zelf zeker niet zo modern ?
Als je kijkt naar de huidige generatie PCs (en laptops en tablets), hoe vaak vind je nog alleen een losse ethernet kaart die je eraf kunt gooien ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.