image

Facebookvirus infecteert 800.000 Chromegebruikers

vrijdag 30 augustus 2013, 14:51 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-09-2013, 09:15

Malware die zich via Facebook verspreidt maakt in razend tempo slachtoffers, aldus een Italiaanse onderzoeker tegenover de New York Times. De malware doet zich voor als een link in een e-mail- of Facebookbericht en laat de ontvanger geloven dat hij in een foto is getagd. De link wijst niet naar Facebook maar naar een andere website die een extensie probeert te installeren.

De plug-in zou zogenaamd nodig zijn om een video te bekijken. In werkelijkheid gaat het om malware die zich binnen Google Chrome nestelt. Via de kwaadaardige code hebben de aanvallers toegang tot inloggegevens van Facebook, Twitter, e-mail en andere websites. Vervolgens gebruiken de aanvallers deze accounts om de malware verder te verspreiden, aldus Carlo De Micheli.

Maatregelen

Volgens de onderzoeker zou de malware zich in een tempo van 40.000 aanvallen per uur verspreiden en zijn al meer dan 800.000 gebruikers van Google Chrome geïnfecteerd geraakt. Eenmaal actief kaapt de malware het Facebookprofiel van het slachtoffer en stuurt vervolgens allerlei berichten naar vrienden van het slachtoffer op de sociale netwerksite, waarna de cyclus zich herhaalt.

Google stelt in een verklaring dat het van de aanvallen op de hoogte is en inmiddels de browser-extensie heeft uitgeschakeld die het mogelijk maakt. Ook Facebook zou maatregelen hebben genomen door de kwaadaardige links te verwijderen.

Image

Reacties (4)
30-08-2013, 15:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-08-2013, 18:09 door Anoniem
Betekent dit dat een website zomaar een Chrome extensie kan installeren, zonder dat de gebruiker daar toestemming voor moet geven? Of zit er ook nog een misleiding van de gebruiker in, zodat hij toch op "OK to install" klikt, o.i.d.?
Zelf gebruik ik uit principe Chrome niet, dus vandaar deze vraag...
30-08-2013, 22:48 door 0101
@Anoniem 18:09 Chrome-extensies installeren vereist op z'n minst één handeling, namelijk het indrukken van de "Installeer" knop in het dialoog dat toestemming vraagt voor de installatie. Het installeren van extensies die niet in de Chrome Web Store staan kan (met de standaardinstellingen) alleen door de extensie te downloaden en naar de extensiebeheerder te slepen.
03-09-2013, 22:32 door Anoniem
Als je al geïnfecteerd bent, wat heeft dat voor consequenties voor je pc en hoe kom je er vanaf?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.