image

Liftfabrikant mag personeel via mobiele telefoon volgen

zaterdag 31 augustus 2013, 16:22 door Redactie, 2 reacties

De Canadese privacycommissaris heeft twee liftfabrikanten toestemming gegeven om personeel via gps en hun mobiele telefoon te volgen. Thyssenkrupp Elevator Canada en Kone waren aangeklaagd wegens het overtreden van de privacywetgeving omdat ze de bewegingsverkeer van personeel monitorden, alsmede de manier waarop werknemers bedrijfsvoertuigen bestuurden.

Volgens de liftfabrikanten is het noodzakelijk om de locatie van onderhoudspersoneel te controleren om er zeker van te zijn dat er ook wordt gewerkt, dat de reistijd tussen de verschillende werkplekken acceptabel is en om het personeel te lokaliseren in het geval van noodsituaties.

Prikklok

Kone gebruikte de gps-feature in bedrijfstelefoon om elke 11 minuten de locatie te bepalen. Dit gebeurde alleen als de telefoon op de werkmode was ingesteld. Thyssenkrupp gebruikte GPS en software in de voertuigen om de locatie van werknemers te bepalen, alsmede de snelheid waarmee ze reden, of er snel werd opgetrokken en geremd en of ze inefficiënte routes naar het werk namen.

Volgens de privacycommissaris hebben werkgevers het recht om ervoor te zorgen dat hun werknemers ook de uren werken waarvoor ze betaald worden. Daarbij zou het gebruik van GPS vergelijkbaar zijn met een prikklok of het moment dat iemand op zijn werkstation inlogt. Daarnaast verzamelden de bedrijven niet meer persoonlijke informatie dan noodzakelijk en deden ze het voor legitieme doeleinden.

Reacties (2)
31-08-2013, 20:25 door Anoniem
Tijd om op zoek te gaan naar een andere werkgever?
01-09-2013, 14:40 door Anoniem
"Volgens de liftfabrikanten is het noodzakelijk om de locatie van onderhoudspersoneel te controleren om er zeker van te zijn dat er ook wordt gewerkt, dat de reistijd tussen de verschillende werkplekken acceptabel is en om het personeel te lokaliseren in het geval van noodsituaties. "

Volgens mij heeft het bedrijf beter management nodig. Managers behoren zonder deze middelen ook te weten hoe productief hun medewerkers zijn. GPS dat ingeschakeld kan worden (bij noodgevallen of diefstal van het voertuig) lijkt mij zinnig. Maar niet voor controle van de medewerker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.