image

Russische cybercriminelen stelen 3,5 miljard euro in 2011

dinsdag 24 april 2012, 12:58 door Redactie, 5 reacties

Russische sprekende cybercriminelen hebben vorig jaar 3,5 miljard euro buitgemaakt, aldus berekeningen van het Russische beveiligingsbedrijf Group-IB. De Russische cybercrimemarkt bedroeg in 2011 zo'n 1,75 miljard euro, een verdubbeling ten opzichte van 2010. Wordt er naar de markt van Russische sprekende cybercriminelen gekeken, dan blijkt dat hier 3,5 miljard euro in omgaat. De wereldwijde omvang van cybercrime zou 9,5 miljard euro bedragen. Het gaat hier om een schatting gebaseerd op informatie die Group-IB van internationale partners ontving en uit openbare bronnen haalde.

De voornaamste vorm van cybercrime is online fraude, goed voor 715 miljoen euro, gevolgd door spam, waar 630 miljoen euro in omgaat. Cybercrime tot cybercrime-activiteiten (C2C), zoals diensten voor het leveren van webverkeer, anonimiseringsdiensten en exploits, komen met 175 miljoen euro op een derde plaats. Met het uitvoeren van DDoS-aanvallen wordt zo'n 100 miljoen euro binnengehaald. De resterende 128 miljoen wordt op andere, niet nader gespecificeerde manieren verdiend.

Maffia
Verder stelt de beveiliger dat traditionele misdaadorganisaties de Russische cybercrimemarkt aan het organiseren zijn. Daarbij is sprake van een heuse professionaliseringsslag. Daarnaast werken deze misdaadsyndicaten steeds nauwer samen, waarbij gestolen gegevens, botnets en plannen om data te verzilveren worden gedeeld.

Straffen
Om het tij te keren doet IB-Group een aantal voorstellen. Zo moet de taal in nieuwe wetten worden verduidelijkt. Het gaat dan om het specifiek noemen van zaken als botnets. Verder pleit de beveiliger voor hogere straffen, het effectiever verzamelen van bewijsmateriaal, het opleiden van digitale politieagenten en het verbeteren van internationale samenwerking.

"De cybercrimemarkt in Russland kost de wereldwijde economie jaarlijks miljarden euro's", zegt Ilya Sachkov, CEO van Group-IB. "Hoewel de Russische overheid verschillende positieve stappen heeft genomen, vinden we dat het verder moet gaan door bestaande wetgeving te veranderen, duidelijke internationale afspraken te maken en zo het aantal opgeloste computermisdrijven te verbeteren."

Reacties (5)
24-04-2012, 13:32 door Anoniem
"Cybercrime tot cybercrime-activiteiten (C2C), zoals diensten voor het leveren van webverkeer, anonimiseringsdiensten en exploits"

wtf?! Best eng natuurlijk, dat privacy.
24-04-2012, 13:42 door tegenlicht
wordt dit nou opgeteld bij het bruto nationaal product van Rusland :-)
24-04-2012, 15:57 door yobi
?????????????? ??????? ? ??????-????????????????? ???????????? ???????????? ???????????

Tja iedere keer maar weer vertalen met google translate
24-04-2012, 21:37 door Anoniem
@yobi
Ik neem aan dat je Russisch probeerde te copy-pasten. Helaas heeft @Redactie de database niet op UTF-8 staan, of is mb_internal_encoding() in de PHP niet UTF-8. Jammer.
26-04-2012, 10:29 door Anoniem
Ze zijn in ieder geval in staat om efficiënt hun begrotingsproblematiek op te lossen, daar kan de politiek nog wat van leren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.