image

86% internetgebruikers verbergt digitale voetafdruk

donderdag 5 september 2013, 11:46 door Redactie, 4 reacties

Een groot percentage van de internetgebruikers neemt maatregelen om hun digitale voetafdruk te maskeren of verwijderen. Het gaat dan om zaken als het verwijderen van cookies en versleutelen van e-mail tot het niet gebruiken van de echte naam en het verbergen van het eigen IP-adres.

55% van de internetgebruikers heeft maatregelen genomen om observatie door specifieke mensen, organisaties of de overheid te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center’s Internet Project onder duizend mensen, waarvan 800 internetgebruikers. De helft van de ondervraagde mensen maakt zich zorgen over de hoeveelheid informatie die over hen op het internet is te vinden.

Anonimiteit

Ondanks de maatregelen die mensen nemen zegt 59% dat het niet mogelijk is om volledig anoniem op internet actief te zijn, terwijl 37% denkt dat dit wel mogelijk is. Verder stelt 68% van de internetgebruikers dat de huidige wetgeving tekort schiet in het beschermen van de privacy van internetgebruikers, terwijl 24% vindt dat de huidige wetten redelijke bescherming bieden.

"Gebruikers willen duidelijk de mogelijkheid om anoniem op internet te zijn en maken zich steeds meer zorgen dat dit niet mogelijk is", zegt Lee Rainie, auteur van het onderzoeksrapport. "Hun zorgen hebben betrekking op een geheel ecosysteem van surveillance. Ze proberen eerder hun persoonlijke informatie voor hackers, adverteerders, vrienden en gezinsleden te verbergen, dan dat ze observatie door de overheid proberen te voorkomen."

Reacties (4)
05-09-2013, 13:07 door Anoniem
55% van de internetgebruikers heeft maatregelen genomen om observatie door specifieke mensen, organisaties of de overheid te voorkomen

Ik ben er van overtuigd dat minstens 90% van de internetgebruikers hier nog nooit over heeft nagedacht, laat staan dat ze maatregelen hebben genomen.

--Cornelius
05-09-2013, 14:12 door Anoniem
Nee helaas de kop suggereert iets dat ver naast de werkelijkheid ligt.
Lees gewoon het rapport, leuk, zeker de discrepanties tussen uitkomsten.

Overigens, je werkelijke digitale voetafdruk is (lijkt mij meer) je device fingerprint, de reeds verzamelde interesses en jouw browse behaviour.
Op basis van behaviour info kan je van apparaat, locatie en meer wisselen wat je wil, denk dat oa g-ana binnen enige tijd doorheeft welk profieltje daar verassend goed bij matcht.
Promiles van gebruikers die dat alles weten te verbergen.
05-09-2013, 14:14 door schele
Maar op de site zelf staat de vraagstelling al duidelijker waaruit blijkt dat iemand die OOIT cookies verwijderde onder 86% valt. Fantastisch he, die statistiek?
06-09-2013, 20:18 door PJW9779
Je hoeft de kop maar te lezen om te weten dat het niet waar kan zijn.
Onzin-artikelen kunnen we al genoeg lezen.

Je 'digital footprint' kun je bekijken via 'Panopticlick' van de Electronic Frontier Foundation : https://panopticlick.eff.org/
Dikke kans dat je gewoon uniek - en dús identificeerbaar - bent onder zo'n 3,5 miljoen klikkers.

Een toelichting lees je hier. : http://www.webmonkey.com/2010/01/eff_reveals_how_your_digital_fingerprint_makes_you_easy_to_track/

Wil je wat aan je 'digital footprint' doen dan zul je toch al gauw TOR of TAILS moeten gebruiken.
De meesten houden het bij Windows. Outlook, Facebook en Twitter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.