Een groot percentage van de internetgebruikers neemt maatregelen om hun digitale voetafdruk te maskeren of verwijderen. Het gaat dan om zaken als het verwijderen van cookies en versleutelen van e-mail tot het niet gebruiken van de echte naam en het verbergen van het eigen IP-adres.
55% van de internetgebruikers heeft maatregelen genomen om observatie door specifieke mensen, organisaties of de overheid te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center’s Internet Project onder duizend mensen, waarvan 800 internetgebruikers. De helft van de ondervraagde mensen maakt zich zorgen over de hoeveelheid informatie die over hen op het internet is te vinden.
Ondanks de maatregelen die mensen nemen zegt 59% dat het niet mogelijk is om volledig anoniem op internet actief te zijn, terwijl 37% denkt dat dit wel mogelijk is. Verder stelt 68% van de internetgebruikers dat de huidige wetgeving tekort schiet in het beschermen van de privacy van internetgebruikers, terwijl 24% vindt dat de huidige wetten redelijke bescherming bieden.
"Gebruikers willen duidelijk de mogelijkheid om anoniem op internet te zijn en maken zich steeds meer zorgen dat dit niet mogelijk is", zegt Lee Rainie, auteur van het onderzoeksrapport. "Hun zorgen hebben betrekking op een geheel ecosysteem van surveillance. Ze proberen eerder hun persoonlijke informatie voor hackers, adverteerders, vrienden en gezinsleden te verbergen, dan dat ze observatie door de overheid proberen te voorkomen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Als je voor OneDrive betaalt, kun je de functie Versiegeschiedenis gebruiken. Erg handig als je een vorige versie van een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.