image

1,25 miljoen burgers onderdeel van Burgernet

vrijdag 6 september 2013, 11:10 door Redactie, 9 reacties

Vandaag heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het startschot gegeven voor een nieuwe overheidscampagne om deelnemers voor Burgernet te werven. Burgernet is een samenwerking tussen gemeente, politie en burgers om de veiligheid in de wijk te vergroten.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven in de gemeente. De politie stuurt mensen die meedoen met Burgernet binnen een bepaalde cirkel een spraakbericht of sms. Zij worden bijvoorbeeld gevraagd uit te kijken naar een verdacht of vermist persoon of voertuig.

Deelnemers

Burgernet heeft op het moment 1,25 miljoen deelnemers, in het totaal zijn er meer dan 200.000 acties gestart. In tien procent van de gevallen heeft informatie van een burgernetdeelnemer geleid tot aanhouding van een verdachte of het vinden van een vermist persoon. Doel van de landelijke campagne is nog meer naamsbekendheid voor Burgernet, en nog meer deelnemers.

Minister Opstelten is zelf ook deelnemer van Burgernet. "Mijn vrouw en ik krijgen regelmatig een oproep. En het mooie is: je ziet ook echt dat het wat oplevert. Vaak lees je zo’n drie kwartier of een uur later al wat het resultaat is. Het vermiste kind of de verdwaalde oudere is weer veilig terug, de inbreker of de winkeldief is gepakt."

Reacties (9)
06-09-2013, 11:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-09-2013, 11:34
[Verwijderd]
06-09-2013, 11:45 door Anoniem
Door Viognier: Waarom moet ik mijn persoonsgegevens opgeven terwijl een telefoonnummer en het nummer van de postcode voldoende is voor de werking? Ik doe dus niet mee.

Omdat je daarme locale berichten krijgt, ipv een bericht uit Maastricht terwijl je in den Helder woont.
06-09-2013, 12:12 door Anoniem
Ben ik nou de enige die dit een enge ontwikkeling vindt?

De politie moet onpartijdig zijn, en daarom niet burgers of bedrijven strikken mee te doen! Ik draaf misschien door, maar het doet me een beetje denken aan de voormalige DDR, waar burgers ook, gestrikt door de authoriteiten, participeerden in opsporing van dissidenten etc. Goed burgerschap ja!

Denk ook aan de ontwikkelingen binnen de maatschappij mbt social media; er zijn diverse voorbeelden van lynch partijen en klopakties. Ik was zo enorm geschrokken van het item van Pauw en Witteman deze week, over het incident in Enschede. Vooral de bedaarde reactie van de minister en P&W zelf; niemand die op de principes v/d rechtstaat en ethiek inging, m.a.w. wanneer het zou gaan om iemand die "WIJ" allemaal als ongepast zien, dan is het blijkbaar een geoorloofdmiddel om zo heftig een slachtoffer te gaan volgen en terroriseren...

En tot slot, wat er ook eng aan is, is dat de Wet juist kaders zet voor de bevoegdheden van de politie mbt opsporingsmethodes etc. Dat het OM dit aan zijn laars lapt is al duidelijk (zie case Eindhoven, waar daders op social media werden gezet), maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit een bewuste strategie is om de bevoegdheden van het politie apparaat te verruimen! Het is namelijk zo dat burgers wel illegale methodes mogen toepassen, en die ook geaccepteerd worden door de rechtbank.
06-09-2013, 14:47 door Anoniem
Door Viognier: Waarom moet ik mijn persoonsgegevens opgeven/quote]Inderdaad, ik ben om de zelfde redenen afgehaakt bij de aanmeld pagina. Niets tegen het idee van burgernet, maar het kan veel simpeler en anoniemer. Af- en aanmelden met een SMSje en dan via cell broadcasting de aangemelde mobieltjes in een bepaalde straal informeren bijvoorbeeld?
06-09-2013, 17:52 door johanw
Nederland is zowiezo al een Stasi staat die barst van de kliklijnen om anderen aan te geven. En men roept wel dat burgernet om vermiste kinderen gaat maar in de praktijk gaat het vooral om verdachten die de politie zoekt.
06-09-2013, 18:31 door Anoniem
@Anoniem 12:12, nee je bent niet de enige, de overheid in de vorm van Ivo Opstelten gaat mijns inziens veel te ver.

De poten worden onder onze rechtstaat weggezaagd.
En dit allemaal door 911 die de Amerikanen zelf gepland en uitgevoerd hebben (kijk alle bewijs maar eens goed na).

Je bent tegenwoordig gewoon schuldig tot het tegendeel bewezen is.
06-09-2013, 22:08 door Overcome
Door Anoniem:
Door Viognier: Waarom moet ik mijn persoonsgegevens opgeven terwijl een telefoonnummer en het nummer van de postcode voldoende is voor de werking? Ik doe dus niet mee.

Omdat je daarme locale berichten krijgt, ipv een bericht uit Maastricht terwijl je in den Helder woont.

Huh? Wat heeft het moeten opgeven van een voornaam, achternaam, geboortedatum, huisnummer en e-mailadres in een aanmeldingsformulier te maken met het ontvangen van lokale berichten? Allemaal gegevens die voor het Burgernet doel niet opgegeven hoeven worden. Een telefoonnummer en postcode is voldoende voor locatie-specifieke berichten.
01-10-2013, 15:24 door Anoniem
"Ben ik nou de enige die dit een enge ontwikkeling vindt? De politie moet onpartijdig zijn, en daarom niet burgers of bedrijven strikken mee te doen! I"

Alleen mensen met een arbeidscontract bij de politie zijn bevoegd om mee te helpen onze samenleving veiliger te maken ? Wat is er op tegen indien jij wordt beroofd, en de dader gepakt wordt doordat mensen in de omgeving hem met jouw spullen weg zien rennen en dit aan de politie doorgeven ? Met partijdigheid van de politie heeft dit helemaal niets van doen.

Ik heb meer probleem met zaken als meld misdaad anoniem, dan met methoden waarop je als burger, niet anoniem, meldingen kunt doen bij de politie. Meld misdaad anoniem vraagt om misbruik, om valse meldingen, en om u-bocht constructies bij de politie om onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal ''wit te wassen''.

"Denk ook aan de ontwikkelingen binnen de maatschappij mbt social media; er zijn diverse voorbeelden van lynch partijen en klopakties."

Ga jij iemand lynchen omdat je een SMSje krijgt dat de politie zoekt naar een persoon of voertuig met een bepaald signalement ? Ik in ieder geval niet.
19-10-2013, 11:27 door Anoniem
Er is een app ontwikkeld voor iOS en Android waarbij je wel mee kunt doen maar je niet hoeft aan te melden bij burgernet. Dus volledig anoniem. Download wel de BurgernetNL en niet de officiële app. De officiële app communiceert vrolijk met een big data Company in de VS. http://ton.snoei.net/2013/10/14/de-officiele-nederlandse-burgernet-app-zijn-we-veilig-voor-de-nsa/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.