image

Google vraagt Obama om meer transparantie

maandag 9 september 2013, 17:01 door Redactie, 2 reacties

Google heeft vandaag een petitie bij een rechtbank ingediend waarin het vraagt om gegevens over nationale veiligheidsverzoeken te mogen publiceren. Het verzoek was aan een zogeheten FISA-rechtbank gericht. De Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) wordt door onder andere de NSA gebruikt om toegang tot de gegevens van internetgebruikers te krijgen.

De inlichtingendienst moet hier echter toestemming van de FISA-rechtbank voor krijgen. Zodra de NSA de toestemming heeft verkregen, kan het naar een IT-bedrijf stappen en om de gegevens van gebruikers vragen. De bedrijven moeten aan dit nationale veiligheidsverzoek voldoen. De IT-bedrijven die deze verzoeken krijgen, zoals Google, Facebook en Microsoft, mogen dit vanwege de nationale veiligheid niet aan gebruikers of andere partijen openbaar maken.

Eerder dit jaar werd er al door IT-bedrijven en burgerrechtenbewegingen een verzoek bij het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse president ingediend om gedetailleerde statistieken over deze nationale veiligheidsverzoeken te mogen publiceren. Nu is er een nieuw verzoek ingediend bij de rechtbank die de goedkeuring voor deze verzoeken afgeeft.

Transparantie

"Gegeven de openbare beleidszaken die op het spel staan, hebben we de rechtbank gevraagd om een open hoorzitting te houden, in plaats van één achter gesloten deuren. Het is tijd voor meer transparantie", zegt Richard Salgado, directeur Law Enforcement & Information Security van Google.

Daarnaast zal er vandaag een ontmoeting met de Intelligence and Communications Technologies Group van de President plaatsvinden, waar ook Google en andere bedrijven aanschuiven. "Daar zullen we dezelfde boodschap herhalen: dat de geheimzinnigheid rond nationale veiligheidsverzoeken de basale vrijheden ondermijnen die het hart van een democratische samenleving zijn."

Reacties (2)
09-09-2013, 18:24 door Anoniem
Bestaat er ook een geheime rechtbank om aan google transparantie te vragen?
De rechtbank zelf is natuurlijk geen geheim. De zittingen zijn niet openbaar en worden ook niet geopenbaard.

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Foreign_Intelligence_Surveillance_Court
09-09-2013, 23:03 door schele
Goh, marketing technisch goed bedacht. Hoe breder dit bericht verspreid wordt, hoe meer mensen denken "Ah, Google is niet Evil, ze worden gedwongen door de Boze NSA en willen niet liever dan transparantie!"

En ere wie ere toekomst: Google heeft zn privacyschendingen altijd ruiterlijk toegegeven... nadat ze waren gevonden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.