image

Besmette Macs veroorzaken chaos op universiteit

woensdag 2 mei 2012, 15:58 door Redactie, 11 reacties

De Universiteit van Oxford luidt de noodklok over het aantal studenten waarvan de Mac-computer met Flashback-malware geïnfecteerd is. "De afgelopen weken is OxCERT overweldigd door Mac-malware", aldus het Computer Emergency Response Team van de universiteit. Dat laat weten dat het vaker met problemen op Macs te maken heeft gehad, waaronder ook Macs die door het gebruik van illegale software besmet raakten.

"Maar met Flashback is het landschap voor altijd veranderd. We zien een gigantisch aantal aanvallen vergelijkbaar met waar Windows-gebruikers al jaren mee te maken hebben", meldt OxCERT. "We hebben met de grootste uitbraak te maken sinds Blaster in de zomer van 2003 de Windows-wereld raakte." De organisatie zou inmiddels 1.000 gevallen hebben afgehandeld.

"We hebben honderden Flashback-incidenten gezien en ze blijven maar komen." En dat vormt een serieus risico, aldus OxCERT. "Sommige universiteitsgebruikers hebben toegang tot zeer gevoelige gegevens."

Apple
Daarbij hekelt de organisatie ook het trage patchbeleid van Apple. "Apple loopt continu weken achter op Oracle met Java-updates. Voor zover wij kunnen weten is er misschien een goede operationele waarom het zolang duurt voordat Apple de updates uitbrengt, maar zoals gewoonlijk hebben ze niets over het voorval gezegd."

Verder stelt OxCERT dat er nog teveel gebruikers zijn die denken dat Macs geen virussen kunnen krijgen. Apple zegt zelf dat Macs geen pc-virussen kunnen krijgen. "Technisch klopt dit misschien, maar het is erg misleidend. Pc's krijgen pc-virussen, Macs krijgen Mac-virussen." Inmiddels is de tijd dan ook aangebroken dat Mac-gebruikers niet meer zonder virusscanner kunnen, besluit OxCERT.

Reacties (11)
02-05-2012, 16:16 door SirDice
Ik begrijp even niet hoe dit een chaos op kan leveren. Misschien dat het wat drukker is bij OxCERT maar daar blijft het dan bij. In tegenstelling tot de genoemde Blaster verspreid Flashback zichzelf niet. Juist door dit, ongelimiteerde, verspreiden trok Blaster complete netwerken onderuit. Iets dergelijks is met Flashback helemaal niet aan de orde.
02-05-2012, 16:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-05-2012, 16:56 door SirDice
Door Peter V:
Door SirDice: Ik begrijp even niet hoe dit een chaos op kan leveren. Misschien dat het wat drukker is bij OxCERT maar daar blijft het dan bij. In tegenstelling tot de genoemde Blaster verspreid Flashback zichzelf niet. Juist door dit, ongelimiteerde, verspreiden trok Blaster complete netwerken onderuit. Iets dergelijks is met Flashback helemaal niet aan de orde.
Nou ja, zo aan de opmerkingen van OxCERT te zien is er mogelijk toch sprake van een chaotische toestand..

We hebben honderden Flashback-incidenten gezien en ze blijven maar komen..
Een chaotische toestand bij OxCERT wellicht, omdat ze de toestroom niet aankunnen, maar geen chaos op het netwerk. Dat is toch andere koek.
02-05-2012, 17:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-05-2012, 18:04 door spatieman
flash maar verbieden he...
02-05-2012, 18:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-05-2012, 20:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-05-2012, 20:25 door Anoniem
Door Peter V:
Oja, de security-officer was "lastig" dus die is maar overgeplaatst...
Dan heeft deze persoon kennelijk zijn werk goed gedaan.

Helaas worden de goede paarden uit de stal het eerst verwijderd.

De maatschappij is er om politici leuke baantjes te geven, en het bedrijf is er om het leven van IT'ers niet te moeilijk te maken...

Alleen maar "nee , onveilig" roepen maakt je geen goede security officer, en de ultiem veilige computer (stekker eruit, in een kluis, op de bodem van de oceaan) helpt niet om het bedrijf draaiend te houden.
03-05-2012, 07:52 door Anoniem
Apple zegt zelf dat Macs geen pc-virussen kunnen krijgen. "Technisch klopt dit misschien, maar het is erg misleidend. Pc's krijgen pc-virussen, Macs krijgen Mac-virussen."

Volgens mij weet Apple niet wat de term 'pc' betekend, bij mijn weten nog altijd: personal computer. Indien je mac een eigen apparaat is (personal computer) is dit ook een pc. Dus kan Mac ook pc-virussen krijgen! Want een Mac is ook een doodnormale PC!
03-05-2012, 09:38 door Preddie
Door Solaris: Waarmee "bring your own device" een extra dimensie krijgt.
Ook in onze organisatie met 4800 medewerkers zijn er steeds meer lieden die het management ICT "om" krijgt voor van thuis uit meegebrachte of zelfs door de baas gefinancierde Apple producten.
Een nightmare voor de systeembeheerders maar wanneer je maar hoog genoeg in de organisatie zit krijg je alles voor elkaar.
Oja, de security-officer was "lastig" dus die is maar overgeplaatst...


Herkenbaar, dat gebeurt vaker ...... net zoals Peter V zegt hebben ze zich zelf waarschijnlijk ontdaan van iemand die zijn vak wel verstond.

Persoonlijk vind ik apple producten wel mooi, maar een ramp binnen organisatie, ik zou de daarom dus ook echt proberen te weten!
03-05-2012, 09:57 door Anoniem
"Dan heeft deze persoon kennelijk zijn werk goed gedaan. Helaas worden de goede paarden uit de stal het eerst verwijderd."

Een beetje een voorbarige conclusie over een onbekend persoon bij een onbekend bedrijf. Je weet de redenen achter een overplaatsing niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.