image

USB-condoom voorkomt datalekken

zaterdag 14 september 2013, 00:12 door Redactie, 7 reacties

Voor wie zijn telefoon via de USB-poort van iemand anders zijn computer wil opladen, maar geen risico op een besmetting of datalek wil lopen, is er nu een heus USB-condoom. Het USB-condoom voorkomt het per ongeluk uitwisselen van data als het toestel via de USB-kabel ergens anders wordt aangesloten.

Dit wordt gedaan door de datapinnen van de USB-kabel af te knippen, waardoor alleen het opladen nog werkt. Dit zou aanvallen zoals "juice jacking" moeten voorkomen. Via het USB-condoom zouden gebruikers zonder zorgen hun telefoon kunnen opladen, zowel op de werkcomputer als bij openbare laadstations.

"Als je je telefoon toch op vreemde USB-poorten gaat aansluiten, doet het dan in ieder geval veilig", aldus de makers. Hoeveel het USB-condoom gaat kosten is nog onbekend, maar de nieuwe voorraad zou vanaf maandag kunnen worden geleverd, waarbij wordt gesteld dat het apparaatje "zeer, zeer goedkoop" is.

Reacties (7)
14-09-2013, 03:25 door Anoniem
Werkt niet met iPhone.
Die heeft tijdens het laden het datakanaal nodig.
14-09-2013, 11:07 door Anoniem
Door Anoniem: Werkt niet met iPhone.
Die heeft tijdens het laden het datakanaal nodig.

Dat lijkt mij dan een forse ontwerpfout van Appel!
14-09-2013, 11:29 door Briolet
Lijkt me i.d.d. vreemd. Dan kun je zo'n iPhone ook niet via een speciale sigaretten aansteker in de auto opladen of elke ander bron die geen data heeft.
14-09-2013, 16:05 door Anoniem
Door Briolet: Lijkt me i.d.d. vreemd. Dan kun je zo'n iPhone ook niet via een speciale sigaretten aansteker in de auto opladen of elke ander bron die geen data heeft.

Ook andere smartphones gebruiken het data kanaal om te overleggen met de lader met welke stroom er geladen kan worden. De andere smartphones schakelen dan trouwens wel terug naar de maximale stroom van een simpele USB 2.0 interface. Dat is minder dan vooral de grotere tablets nodig hebben als ze gebruikt worden terwijl ze aan de lader hangen. De accu ontlaadt, maar minder snel.

Peter
15-09-2013, 10:08 door Anoniem
De helft van de goedkope usb-kabels uit china mist de datakabel al... goeie marketing om dat een feature te noemen!
15-09-2013, 15:15 door Duck-man
Ik laat nooit mijn USB apparaten op via de computer. Ik heb ooit voor 2 euro aan stekker gekocht voor het stopcontact. Ik heb namelijk meer stopcontacten dan computers in huis. En mijn apparaat in een onbekende computer stoppen heb ik nog nooit gedaan, kan ook niet bedenken waarom ik dit zou doen.
17-09-2013, 14:41 door Whacko
Door Anoniem: Werkt niet met iPhone.
Die heeft tijdens het laden het datakanaal nodig.

Niet waar. Er wordt wel wat gecommuniceerd, als je em op een Apple oplader aansluti. Om zo de hoogst mogelijke stroom te geven. Maar je kunt gewoon met een usb kabel zonder datalijnen opladen. Zo heb ik een Varta nood-batterij, welke geen datalijnen op zijn usb aansluiting heeft. En dat werkt prima.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.