image

Trojaans paard in vacatures steelt 1 miljoen pond

zaterdag 14 september 2013, 07:04 door Redactie, 0 reacties

Een groep Nigeriaanse criminelen staat in Groot-Brittannië terecht wegens het verspreiden van een Trojaans paard via vacatures, waarmee 1 miljoen pond werd gestolen. De vacatures, die zogenaamd van het warenhuis Harrods afkomstig waren, werden op de advertentiewebsite Gumtree geplaatst.

De details van de vacature zaten in een bestand verpakt, dat ook het Trojaanse paard bevatte. Eenmaal actief op de computer werden inloggegevens door de malware naar de bendeleden gestuurd. Die haalden vervolgens al het geld van de rekeningen van hun slachtoffers. Hiervoor werden onder andere katvangers gebruikt, die het geld dat vanaf de geplunderde rekening was overgemaakt in contant geld moesten opnemen, hoewel de bende soms ook online ging shoppen met het geld van de slachtoffers.

IP-adres

De fraude werd ontdekt toen één werkzoekende een klacht bij Harrods indiende dat zijn computer besmet was geraakt toen hij het aanvraagformulier downloadde. Nadat Harrods het bestand door een Amerikaanse beveiligingsexpert had laten analyseren, werd Scotland Yard ingeschakeld.

Ook stuurde het warenhuis een e-mail naar de bende dat ze moesten stoppen met het gebruik van de naam Harrods. De bende ging onverstoord verder en plaatste meer dan 415 nep-vacatures. Aan de hand van de unieke IP-adressen waarmee de advertenties waren geplaatst kon de bende uiteindelijk worden opgerold, zo meldt de Daily Mail.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.