image

KPN gaat extra check uitvoeren na Belgacom-hack

maandag 16 september 2013, 17:22 door Redactie, 6 reacties

KPN zal een specifieke check gaan uitvoeren nadat vandaag bekend werd dat aanvallers toegang hadden tot het interne computersysteem van de Belgische internetprovider Belgacom. Verschillende systemen van de ISP zouden met malware besmet zijn geraakt.

Volgens KPN zijn er geen aanwijzingen dat het ook doelwit van cyberspionage is geworden. Gespecialiseerde teams van de telecomaanbieder houden de systemen continu in de gaten. "Dat doen ze voortdurend, en nu zullen ze specifiek een check uitvoeren", aldus een woordvoerder tegenover de Telegraaf.

Tegenover het ANP meldt een woordvoerder dat het bedrijf "iedere eventualiteit" wil kunnen uitsluiten. De 'extra check' is vandaag begonnen. Het is niet bekend hoe lang die in beslag zal nemen en wanneer de resultaten bekend zijn.

Aanval

In België heeft de inbraak bij Belgacom veel stof doen opwaaien. Bronnen laten tegenover De Standaard weten dat de aanvallers vooral geïnteresseerd waren in Bics (Belgacom International Carrier Services). Dit is een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd het telefoonverkeer regelt en zich toespitst op telefonie in het Midden-Oosten en Afrika en zijn diensten aanbiedt aan plaatselijke telecomproviders.

De aanval werd in juni opgemerkt, maar zou volgens bronnen al sinds 2011 gaande zijn. De Belgische telecomaanbieder diende op 19 juli een klacht in bij het federaal parket. Uit het onderzoek dat volgde kwam naar voren dat, gezien de technische complexiteit en omvang, het zeer waarschijnlijk om een door een staat gesponsorde aanval gaat.

Beveiliging

Belgacom heeft inmiddels maatregelen genomen om de infrastructuur opnieuw te beveiligen. Dit zou het afgelopen weekend hebben plaatsgevonden met de hulp van een gespecialiseerd Nederlands beveiligingsbedrijf.

Reacties (6)
16-09-2013, 17:30 door Anoniem
KPN goed bezig zeg!

Vraag me af hoe ze het voor elkaar krijgen..
16-09-2013, 17:38 door wica128
Zal zo gaan bij KPN tegen de beheerders.
Jullie moeten alle servers, switches en routers controleren. Behalve die op pagina 6 t/m 30 staan :)
17-09-2013, 08:56 door Anoniem
Tja, als ze inmiddels verveelde tiener-proof zijn betekent dat natuurlijk niet dat ze ook NSA-proof zijn.
17-09-2013, 10:47 door linuxpro
Heeft iemand al de moeite genomen om voor te gaan rennen waarom Belgacom deze uitspraken doet. Wat voert men aan voor bewijzen of gebruikte technieken? Lijkt me tamelijk zinloos als je niet weet waar je naar moet zoeken om voor de PR te roepen een (?) extra check uit te gaan voeren.
17-09-2013, 12:54 door hx0r3z
Door linuxpro: Heeft iemand al de moeite genomen om voor te gaan rennen waarom Belgacom deze uitspraken doet. Wat voert men aan voor bewijzen of gebruikte technieken? Lijkt me tamelijk zinloos als je niet weet waar je naar moet zoeken om voor de PR te roepen een (?) extra check uit te gaan voeren.

Blijkbaar zijn het dus IT'ers die geen stand van zaken hebben.
20-09-2013, 09:18 door Anoniem
"jkt me tamelijk zinloos als je niet weet waar je naar moet zoeken om voor de PR te roepen een (?) extra check uit te gaan voeren."

Lol, en waar baseer jij je conclusie op dat men niet inmiddels weet waar naar gezocht moet worden ? ;-))

"Blijkbaar zijn het dus IT'ers die geen stand van zaken hebben."

Een andere conclusie kan zijn dat mensen die hier reageren geen verstand van zaken hebben, en voorbarige conclusies trekken op basis van aannames.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.