image

Valse WhatsApp-mail infecteert Windows en Android

dinsdag 17 september 2013, 11:58 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-09-2013, 13:02

Het gebruik van e-mail om internetgebruikers op linkjes te laten klikken die naar malware of kwaadaardige websites wijzen wordt al lang toegepast, maar nu houden de cybercriminelen achter deze berichten ook rekening of de ontvanger Android of Windows gebruikt.

Anti-virusbedrijf Trend Micro ontdekte een e-mail die zogenaamd van WhatsApp afkomstig zou zijn. Volgens de tekst zou de ontvanger een nieuwe voicemail hebben. Om die te beluisteren moet er op de Play-knop in het bericht worden geklikt. In het geval de link vanaf een Windowscomputer wordt geopend, wijst die naar een website die meldt dat de gebruiker zijn browser moet updaten. De aangeboden update is in werkelijkheid malware.

Mobiel

Wordt de link vanaf een Android-toestel geopend, dan downloadt de website het bestand browser_update_installer.apk. De gebruiker moet dit bestand nog wel zelf installeren. In werkelijkheid gaat het om een kwaadaardige app die sms-berichten verstuurt en de gebruiker een andere app probeert te laten downloaden.

Ook in het geval van een iPhone of iPad verschijnt er een downloadbalk, maar omdat iOS-apparaten standaard geen apps buiten de App Store om kunnen installeren, lopen deze gebruikers geen risico. In het geval het toestel is gejailbreakt kant dit volgens analist Peter Yan wel een risico zijn.

Image

Reacties (3)
17-09-2013, 12:19 door Anoniem
Zonder aanpassingen in de instellingen is het installeren van Apps vanuit onbekende bronnen ook niet mogelijk.
17-09-2013, 12:50 door hx0r3z - Bijgewerkt: 17-09-2013, 12:51
Door Anoniem: Zonder aanpassingen in de instellingen is het installeren van Apps vanuit onbekende bronnen ook niet mogelijk.

Dat is ja ook waar. Maar ik maak me hier nooit druk om aangezien ik zelf nooit zoiets doms doe, of zoals sommige mensen hebben root op hun telefoon zonder root manager, zonder anti virus en dan gaan ze ook nog op de blackmarket downloaden en vragen zich dan af waarom de telefoon zo langzaam is en waarom hen internet zosnel buiten bundel gaat ....
17-09-2013, 12:52 door AceHighness
exact zoals anoniem boven mij zegt ... er word hier de indruk gewekt dat alle Android toestellen deze app zomaar zouden installeren. standaard staat in elke versie van Android de optie UIT om applicaties buiten de Play store om te installeren.
Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als een iPhone zonder jailbreak. Met als verschil dat het op Android voldoende is om een vinkje te zetten (ik zou zeggen 'it just works') en je bij iPhones moet werken met een exploit om de boel te jailbreaken (it's just a lot more work).
Er zijn waarschijnlijk wel veel meer mensen die dit vinkje op Android aanzetten dan mensen die hun iOS device jailbreaken. Jailbreaken is nou eenmaal een PITA om te doen en je loopt er meestal een versie van iOS mee achter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.