Privacy - Wat niemand over je mag weten

Locatiegegevens iPhone & Android

17-09-2013, 15:28 door CasperH, 7 reacties
Situatie: Samen met een paar collega's maken we ons een beetje zorgen om onze ICT afdeling. Van de baas hebben we een mobiel gekregen die beheerd wordt door de ICT afdeling. Zo kunnen ze gegevens wissen etc. dit gebeurt via een app die ik heb moeten installeren. Volgens de app kan de locatie doorgegeven worden maar kan dit ook uitgeschakeld zijn. Bij apple weet ik dat je bij privacy kan uitlezen of de app je locatiegegevens heeft gebruikt, dit icoontje is niet zichtbaar.

Vraag:
1. Kan de ICT afdeling om dit "icoontje" heen?
2. Is deze mogelijkheid er ook op Android?

Uiteraard begrijp ik dat de politie etc. allemaal mijn locatie kunnen bekijken en dat je eventueel via ghost sms'jes etc. de locatie kan achterhalen. Dat risico accepteer ik anders moet ik zonder mobiel gaan leven... het gaat mij dus echt om de standaardfunctionaliteit.

Alvast bedankt voor jullie inzicht!
Reacties (7)
17-09-2013, 17:06 door Anoniem
Je kan het geloof ik allemaal uitzetten in de configuratie.
Maar wil je op android een routeplanner e.t.c gebruiken,dan is het gebruik van locatiegevens wel noodzakelijk.
17-09-2013, 17:22 door Anoniem
Voor de werking van en tips omtrent de iPhone, kijk eens op appletips.nl .
Misschien heb je een functie gemist / nog niet gevonden?
18-09-2013, 15:11 door schele
Misschien even vermelden welke app?
18-09-2013, 15:15 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-09-2013, 15:16
[Verwijderd]
20-09-2013, 13:41 door CasperH
dank voor de reacties!

Wat ik heb gezien in setting -> privacy -> location services is of de applicatie gebruik heeft gemaakt van GPS (gelukkig niet :-)) is zo'n optie er ook voor Android? om nou meteen alle mogelijkheden uit te zetten...

Alvast weer bedankt!
20-09-2013, 13:49 door Anoniem
Er word denk ik gebruik gemaakt van een oplossing zoals mobileiron. Dit installeerd een certificaat zodat de communicatie tussen werk en toestel (denk aan mail) geencrypt word. Tevens kunnen ze inderdaad zien waar het toestel is, en het remote wipen, de software die geinstalleerd is zien, etcetera. Als je die functionaliteit uit zet op de telefoon, werkt het certificaat niet meer, en kun je niet meer bij je werk.

Dus ja, je kan het uitzetten, maar beter is het om die telefoon in te leveren als je dit niet wilt. het is immers een werk-telefoon, dus bepaald het werk wat er mee gebeurt, niet jij.

Als je het uitzet, kan het zo ingesteld staan dat bij de eerste communicatie (email checken, whatever) de functies gewoon weer ingesteld worden. Het is immers een appje op je telefoon, en die kan het OS ook weer aanpassen.

Zoals ik al zei; geef die foon terug; of doe geen 'stoute dingen'..

Ook in overweging nemen; het is niet zomaar toegestaan om je te 'volgen', daar zou JIJ toestemming voor moeten geven (wat je misschien gedaan hebt bij het tekenen van een verklarinkje toen je de foon kreeg? )


MegaN00B
20-09-2013, 18:28 door Anoniem
"1. Kan de ICT afdeling om dit "icoontje" heen? 2. Is deze mogelijkheid er ook op Android?"

Heeft jouw werkgever aangegeven dat zij mogelijk gebruik zullen maken van deze functie ? Zoniet, dan is het gebruik van die functie door je werkgever en/of collega's een overtreding van de privacy wet.

Gaat je vraag overigens over gebruikt door de ICT afdeling in opdracht van de baas, of om ongeautoriseerd gebruik zonder dat de werkgever er van weet ?

Heeft je werkgever gecommuniceerd naar het personeel dat deze optie gebruikt kan worden, indien het hier gaat om gebruik door de ICT afdeling namens de werkgever ?

"Op de iPhone kan je via Settings -> Privacy -> Location Services per applicatie aangeven of ze GPS gegevens mogen uitlezen of niet."

Indien je een iPhone hebt die remote gemanaged kan worden, kan men op afstand die instelling dan wijzigen ?

"Volgens de app kan de locatie doorgegeven worden maar kan dit ook uitgeschakeld zijn. "

Bij de meeste (legitieme) tracking apps moet je volgens mij zelf op je iPhone toestemming geven om getracked te kunnen worden, maar of dat bij jou zo is zou ik niet weten, om welke applicatie gaat het (en welke remote management tools zij verder gebruiken) ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.