image

Juridische vraag: is bewijs uit gehackte mailbox rechtsgeldig?

woensdag 18 september 2013, 11:29 door Arnoud Engelfriet, 12 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.

Vraag: Mijn zus is onlangs gescheiden na langdurige ruzie en ellende. Haar ex-man heeft ingebroken in haar mailbox en dingen daaruit gebruikt om in de voogdijzaak haar zwart te maken. Kan dat zomaar en wat kan ik doen?

Antwoord: Inbreken in een mailbox is strafbaar, of je dat nu als ex-partner doet of als Chinese hacker (of als NSA-medewerker). Je kunt je afvragen hoe dat zit binnen een relatie maar als de relatie is afgelopen dan moet je ook uit elkaars mail blijven. De vrouw kan dus aangifte doen van computervredebreuk.

Dat wil echter niet zeggen dat dús die mails niet bekeken mogen worden in een voogdijzaak. Wie Amerikaanse rechtbankseries kijkt, ziet daar regelmatig dat dingen uit de rechtszaal geweerd worden wegens "onrechtmatig verkregen". De meeste redenen uit die series zijn onzin (maar maken wel goed drama) maar het principe klopt daar wel: wie langs de verkeerde of ongepaste weg bewijs verkrijgt, wordt daarvoor gestraft met bewijsuitsluiting.

Bij ons kennen we dat principe niet, behalve in het strafrecht waar het Openbaar Ministerie dit te horen kan krijgen als ze niet volgens de regels bewijs verzamelen. De politie mag niet zomaar inbreken in een huis of mailbox, of camerabeelden opeisen zonder bevel van de officier van justitie. Doen ze dat toch, dan doet dat bewijs niet mee.

In rechtszaken tussen burgers speelt dat principe dus niet. Je mág dus illegaal verkregen bewijs gebruiken. Natuurlijk zal de rechter wel extra kritisch zijn over wát het bewijst. Heb je dat echt gestolen uit zijn mailbox, of zelf getypt en zég je dat je het gestolen hebt?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (12)
18-09-2013, 11:56 door WhizzMan
Het lijkt me dat pappa die in de gevangenis zit voor computervredebreuk op dat moment niet voor de kinderen kan zorgen. Of een of beide partners slechte ouders zijn heeft er verder niet zoveel mee te maken lijkt me.

Los daarvan vind ik voogdijrecht in Nederland echt totaal nergens meer op slaan. Je mag in dit land van alles ook al ben je beroepscrimineel, maar zodra er een scheiding is wordt je het recht om je eigen kinderen te zien veel te vaak ontnomen, terwijl je niets misdaan hebt of bewezen slecht voor je kinderen zorgt. Als zout in de wond krijg je dan ook nog dat je nog steeds wel voor ze moet betalen.

Als je mensen hun kinderen af wilt pakken omdat ze slechte ouder zijn, zou je dat altijd moeten doen en niet alleen kijken bij een echtscheiding. Het feit dat ouders scheiden zou geen reden moeten zijn om voogdij over kinderen ter sprake te stellen, alleen bewezen situaties die echt slecht zijn voor kinderen.
18-09-2013, 12:23 door Anoniem
het feit dat de ex-man in de mailbox is ingebroken zou je natuurlijk ook als bewijs in kunnen brengen dat hij nooit voldoet aan criteria voor een verklaring omtrent gedrag... En het bewijs daarvoor heeft hij zelf geleverd >;-)
18-09-2013, 14:55 door Anoniem
Had haar ex-man ingebroken of had hij alleen met het paswoord ingelogd op een ooit gedeelde emailbox?
Wanneer je de sloten van je huis na het scheiden ook niet vervangt, en de ex loopt binnen met de sleutel dan is er ook hoogstens sprake van insluiping.
18-09-2013, 14:57 door schele
Ja dit klinkt als een inkoppertje: alles wat gezegd wordt dat uit de mailbox komt "Leugens, bewijs het maar", en meteen aanhalen als bewijs van wat een oneerlijke zak die ex is, eigen graf gegraven.
18-09-2013, 17:13 door johanw
Ach, die vrouw hoeft zich daar helemaal niet druk om te maken. In het gefeminiseerde recht in Nederland krijgt de vrouw eigenlijk per definitie de kinderen tenzij ze het wel heel erg bont gemaakt (verwaarlozing telt in deze vaak niet eens als "erg bont") heeft en dan vaak nog.
18-09-2013, 17:56 door Anoniem
Door johanw: Ach, die vrouw hoeft zich daar helemaal niet druk om te maken. In het gefeminiseerde recht in Nederland krijgt de vrouw eigenlijk per definitie de kinderen tenzij ze het wel heel erg bont gemaakt (verwaarlozing telt in deze vaak niet eens als "erg bont") heeft en dan vaak nog.

<sarcasm on>En terecht. Wat vaders verstaan onder voor hun kinderen zorgen hebben we in Schoonloo ook weer gezien. </sarcasm off>

En nou weer terug naar normaal alsjeblieft, want dat gedimdam over "alle vrouwen zijn slecht" slaat natuurlijk nergens op.

Er zijn ook zat excessen aan de andere kant, waar pa die ma vermoord heeft, wel het recht op eist om zijn kinderen te zien zodat deze tegen hun zin op bezoek moeten.

Er zijn nou eenmaal allerlei gevallen maar waar er twee vechten hebben er toch wel erg vaak ook twee schuld. En er zijn ook zat vaders die geen drol om hun kind geven, of ze nou nog getrouwd zijn of niet.
Het ging hier over inbreken in een mailbox, niet over persoonlijke frustraties.
19-09-2013, 09:32 door Anoniem
Bij een mailbox moet het toch makkelijk zijn voor een rechter om duidelijkheid te verkrijgen. De mail-provider heeft vast logs of backups waarin bepaalde informatie opgezocht kan worden. Degene die de mail heeft verzonden of ontvangen heeft hier vast ook een kopie van.
19-09-2013, 12:28 door Anoniem
Door schele: Ja dit klinkt als een inkoppertje: alles wat gezegd wordt dat uit de mailbox komt "Leugens, bewijs het maar", en meteen aanhalen als bewijs van wat een oneerlijke zak die ex is, eigen graf gegraven.
Dat heb jij volgens mij erg goed gezien, schele!!!
20-09-2013, 11:15 door Anoniem
Door Anoniem: Had haar ex-man ingebroken of had hij alleen met het paswoord ingelogd op een ooit gedeelde emailbox?
Wanneer je de sloten van je huis na het scheiden ook niet vervangt, en de ex loopt binnen met de sleutel dan is er ook hoogstens sprake van insluiping.

Insluiping? Ik denk huisvredebreuk. Als jij je sleutel verliest en ik kom in je huis terwijl dat niet van jouw mocht is dat toch ook niet de bedoeling. Of ik raad toevallig jouw password voor je mail-box en kom bij je mails. Dan nog is dat even strafbaar als ik je voor dat password zou martelen (los van het martelen).

En over de voogdij wet: als de ouders het er samen niet over uit komen komt de rechter er pas bij kijken.
20-09-2013, 17:11 door Patio
Whizzman schreef alleen bewezen situaties die echt slecht zijn voor kinderen.

Hoe bewijs je dat? Door het aan de kinderen te vragen ja, maar dan moeten ze wel een bepaalde leeftijd bereikt hebben. Een peuter zal (vrijwel) altijd voorkeur voor haar/zijn moeder hebben. Kinderen van rond de tien jaar zijn vaak loyaal aan beide ouders. Ruzie en (v)echtscheidingen zijn echt slecht voor kinderen ongeacht hun leeftijd. Een verlieszaak voor iedereen die ooit gekozen heeft kinderen op deze klotewereld te schoppen. Bezint eer ge met vrijen zonder voorbehoedsmiddel(en) begint.
24-09-2013, 02:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Had haar ex-man ingebroken of had hij alleen met het paswoord ingelogd op een ooit gedeelde emailbox?
Wanneer je de sloten van je huis na het scheiden ook niet vervangt, en de ex loopt binnen met de sleutel dan is er ook hoogstens sprake van insluiping.

Insluiping? Ik denk huisvredebreuk. Als jij je sleutel verliest en ik kom in je huis terwijl dat niet van jouw mocht is dat toch ook niet de bedoeling. Of ik raad toevallig jouw password voor je mail-box en kom bij je mails. Dan nog is dat even strafbaar als ik je voor dat password zou martelen (los van het martelen).

En over de voogdij wet: als de ouders het er samen niet over uit komen komt de rechter er pas bij kijken.

Er is pas sprake van huisvredebreuk als je duidelijk te verstaan hebt gegeven dat je niet wilt dat die persoon jouw huis betreedt.
het is dus wel degelijk insluiping in bovengenoemde situatie.
06-10-2013, 13:28 door noordzee - Bijgewerkt: 06-10-2013, 13:29
Wat een oude wijvenclub hierboven, iedereen loopt zijn stokpaardjes te berijden, vind zijn eigen ego zo belangrijk en geweldig. Het heeft allemaal nix van doen met de kwestie.

Verklaring omtrent gedrag is al helemaal niet van toepassing in een echtscheidingszaak. Echtscheidingen lopen alleen maar mis omdat minimaal 1 persoon de ander het licht niet in de ogen gunt, zijn/haar eigen gekweste ego zoveel meer belangrijk is dan het welzijn van de kinderen, de een beweert alles "in het belang van de kinderen doet" en het niet op kan brengen om voor de ogen en oren van de kinderen zich als een volwassene gedragen en elkaar in zijn/haar waarde laat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.