image

SP: Kamer moet Vodafone-contract opzeggen

vrijdag 20 september 2013, 09:56 door Redactie, 5 reacties

Als het aan de SP ligt zegt de Tweede Kamer het contract op met provider Vodafone, omdat het telecombedrijf mogelijk gegevens aan buitenlandse inlichtingendiensten doorspeelt. SP-Kamerlid Ronald van Raak had minister Plasterk vragen gesteld over het afluisteren van Kamerleden.

Volgens Plasterk mag Vodafone geen gegevens van gebruikers doorspelen aan derden, tenzij hieraan Nederlandse wet- en regelgeving ten grondslag ligt. De telecomaanbieder liet op vragen van de minister weten dat gegevens alleen na formeel verzoek binnen de kaders van Nederlandse wet- en regelgeving aan Nederlandse opsporings- en veiligheidsdiensten worden verstrekt.

Opzeggen

Met dit antwoord kan volgens Van Raak niet kan worden vastgesteld of het Nederlandse parlement niet wordt afgeluisterd. Het Kamerlid wil dan ook een gesprek met de AIVD, zo meldt de NOS. Verder pleit het Kamerlid ervoor dat niet alleen de Tweede Kamer, maar ook andere overheidsinstellingen het contract met Vodafone opzeggen, dat sinds 2010 de provider van de Tweede Kamer, het kabinet, de ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsdiensten is.

Een nieuwe provider moet in ieder geval niet in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten zijn gevestigd, aangezien die allemaal onveilig zijn, zo laat Van Raak tegenover BNR weten. Hij zou dan ook het liefst zien dat KPN in Nederlandse handen blijft. "Je ziet nu hoe belangrijk het is om een eigen provider te hebben."

Reacties (5)
20-09-2013, 10:25 door Anoniem
KPN mag dan ook geen activiteiten hebben in landen die eisen dat gegevens worden geleverd (ook uit die andere landen). KPN heeft denk ik wel activiteiten in de VS, en die kan dus zo'n vraag stellen.

Beter is telecommunicatie als een nutsvoorziening te regelen. Net als energie, water en openbaar vervoer. Ja inderdaad, terugdraaien die idiote privatiseringen. Zelfs de NS is niet onder controle te krijgen door de enige aandeelhouder. Prijzen zijn door privatisering niet omlaag gegaan, ze zijn juist enorm gestegen.
20-09-2013, 11:01 door WhizzMan
Het is sowieso naief om onversleutelde telefoons te gebruiken op een publiek netwerk, als je vertrouwelijke dingen bespreekt. Of je provider nou VodaPhone, Tele-2 of KPN is, alles is af te luisteren door partijen als de NSA het echt willen. Die breken in op het netwerk en vangen het verkeer af. End-to-end encrypted communicatie of een VPN geeft een extra laag beveiliging die met wat geluk niet door de NSA te ontsleutelen valt, of het in ieder geval een stuk moeilijker maakt. Misschien moeten ze daar eens naar kijken?
20-09-2013, 11:02 door Anoniem
Iets zinnigs uit de politiek omtrant gegevens bescherming.

Wow
20-09-2013, 11:21 door Anoniem
De PTT was een overheidsorgaan, de werknemers daarom ambtenaren. Dat was zo omdat ambtenaren geacht werden betrouwbaar te zijn, omdat de diensten zo belangrijk waren dat ze niet uit handen mochten worden gegeven.

Ik heb dan ook geen sympathie voor deze situatie: De overheid heeft de post en de telefoon toch uit handen gegeven en heeft nu dus geen contrôle meer over de eigen communicatie. Wat gek nu.
24-09-2013, 16:16 door Anoniem
"Hij zou dan ook het liefst zien dat KPN in Nederlandse handen blijft. Je ziet nu hoe belangrijk het is om een eigen provider te hebben."

Ik ben benieuwd hoe snel Nederland vanuit Brussel op de vingers getikt wordt omdat zo'n beslissing, uit oogpunt van het nationaal belang, niet mogelijk is door afspraken over een vrije markt, waar je dergelijke zaken moet aanbesteden. Wat dat betreft hebben we al ontzettend veel zeggenschap uit handen gegeven aan Brussel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.