image

Microsoft verbetert chkdsk-tool in Windows 8

donderdag 10 mei 2012, 12:25 door Redactie, 8 reacties

Microsoft heeft de chkdsk-tool in Windows 8 om defecte bestanden en harde schijven te detecteren opnieuw ontworpen. Volgens de softwaregigant veroorzaakte het onverwachts starten van chkdsk bij vorige Windows-versies voor veel frustratie bij gebruikers. Windows 8 beschikt daarom over een nieuw "gezondheidsmodel" voor het NTFS bestandssysteem.

Bij oudere versies van dit model was een bestandssysteemvolume gezond of niet. In het geval het volume niet gezond was, werd net zolang geprobeerd het euvel te verhelpen. De tijd dat dit duurde was direct gerelateerd aan het aantal bestanden op de harde schijf. Op grote schijven kon het daardoor uren duren voordat de test en reparatie was afgelopen.

In Vista en Windows 7 werden al verschillende verbeteringen doorgevoerd om chkdsk sneller uit te voeren, maar aangezien harde schijven steeds groter worden en het aantal bestanden toeneemt, duurde het steeds langer voordat chkdsk was voltooid.

Model
In Windows 8 is het NTFS gezondheidsmodel aangepast en ook de manier waarop problemen worden verholpen, wat de 'downtime' vanwege chkdsk-reparaties moet beperken. Zo is er een nieuw bestandssysteem geïntroduceerd, ReFS, waarmee er geen offline chkdsk meer nodig is om defecten te herstellen.

"De ongelooflijke groei in opslagcapaciteit en bestanden van gebruikers, heeft het noodzakelijk gemaakt om het NTFS-gezondheidsmodel en chkdsk opnieuw te ontwerpen", aldus Kiran Bangalore, manager bij Windows Core Storage en File Systems

Detectie
Het gaat om vier punten: online self-healing, online verificatie, online identificatie en snel herstel. Dit moet ervoor zorgen dat de impact van beschadigde volumes of bestanden zo beperkt mogelijk blijft. In het nieuwe gezondheidsmodel wordt de gezondheid in vier categorieën verdeeld: online and healthy, online spot verification needed, online scan needed en spot fix needed.

Daarbij zal het Windows Action Center aangeven welke actie de gebruiker moet ondernemen, maar in de meeste gevallen is er geen gebruikersinteractie vereist. "In Windows hebben we de detectie en reparatie van bestandssysteemfouten transparanter en minder opdringend gemaakt. We denken dat deze veranderingen een welkome verbetering zijn", aldus Bangalore.

Reacties (8)
10-05-2012, 13:39 door Anoniem
is security.nl een techsite ala tweakers aan het worden ?
10-05-2012, 14:28 door Anoniem
is security.nl een techsite ala tweakers aan het worden ?
Gelukkig wel! Mensen in de security die geen technische kennis hebben, dragen een pak met een zilver V-tje erop. Voor hen is deze website niet bedoeld, dus fijn dat de artikelen hier ook de diepte in gaan.
10-05-2012, 14:34 door Spiff has left the building
Door Anoniem13:39 uur:
is security.nl een techsite ala tweakers aan het worden ?
Er is een overlap.
En beveiliging van gegevens en schijfgezondheid hebben een relatie. Daarom zagen we hier eerder ook stukken over de betrouwbaarheid van harde schijven.
10-05-2012, 15:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-05-2012, 16:02 door Anoniem
Prima toch om dit soort items op te pakken, tweakers is zo traag als wat als het op nieuws aankomt, dus als je de rol van tweakers wil overnemen met tech nieuws en security, prima!.

Voor leuk geschreven en echt recent techsite nieuws kan je het beste naar Theregister.co.uk gaan.
10-05-2012, 16:05 door EDLIN
Lijkt me een interessante verbetering.
Schijfcontrole in de achtergrond uitvoeren en alleen nog offline de fouten herstellen.
Plus daarbij nog het feit dat uberhaupt fouten op de schijf en in het bestandssysteem worden gemonitord.
Weinig mensen checken zelf af en toe hun harde schijf op fouten terwijl dat best nuttig zou zijn want fouten in het bestandssysteem komen regelmatig voor met als gevolg de meest uiteenlopende soorten storingen in het systeem.
11-05-2012, 08:36 door Invader Zim
Het zou nog makkelijker worden wanneer ze een journal toevoegen aan NTFS. linux, freebsd, solaris en hpux bijvoorbeeld gebruiken het al jaren. Een volume van 255Gb gechecked in 2 seconden...
11-05-2012, 23:25 door Anoniem
Door Invader Zim: Het zou nog makkelijker worden wanneer ze een journal toevoegen aan NTFS. linux, freebsd, solaris en hpux bijvoorbeeld gebruiken het al jaren. Een volume van 255Gb gechecked in 2 seconden...
NTFS heeft al jaren een journal
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.