image

Valse GTA5 bètaversie steelt Facebookwachtwoord

zaterdag 21 september 2013, 20:11 door Redactie, 0 reacties

De lancering van het zeer populaire videospel Grand Theft Auto 5 (GTA5) wordt door cybercriminelen aangegrepen om malware te verspreiden en persoonsgegevens te stelen. Drie dagen na de lancering heeft het spel, dat nu voor de Xbox 360 en Playstation 3 beschikbaar is, al 1 miljard dollar opgebracht.

Een versie voor Windows zal later dit jaar verschijnen. Toch gaan er verschillende scams rond waarbij zogenaamde bètaversies en serienummers voor de pc-versie worden aangeboden. Zo werden er meerdere Russische domeinen ontdekt die een zogenaamde serienummergenerator voor GTA5 aanbieden. Het gaat in alle gevallen om een scam waar de gebruiker iets moet doen om een serienummer te bemachtigen. Eén scam vraagt gebruikers of ze aan een enquête willen meedoen, terwijl een andere een zogenaamde gratis virusscan aanbiedt.

Trojaans paard

Ook werd er een scam ontdekt die wederom met het aanbieden van een GTA5 serienummer begint, maar uitkomt op een pagina die een cadeaubon voor Starbucks belooft in ruil voor persoonlijke informatie. Weer een andere variant belooft een serienummer na het invullen van een enquête en het versturen van een sms. In werkelijkheid abonneert de gebruiker zich hiermee op een betaalde sms-dienst die één euro per dag kost.

De zogenaamde bètaversies blijken het schadelijkst te zijn. Het Roemeense Bitdefender ontdekte één bestand dat zich als een testversie van het spel voordoet, maar in werkelijkheid een Trojaans paard is dat inloggegevens van onder andere Facebook steelt. Daarnaast is er ook andere malware actief die zich als GTA5 voordoet en onder andere via torrents en peer-to-peer netwerken wordt verspreid.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.