image

Politie arresteert student wegens verspreiden malware

zondag 22 september 2013, 18:25 door Redactie, 7 reacties

In Maastricht heeft de politie een 18-jarige student aangehouden wegens een reeks computermisdrijven, waaronder het verspreiden van kwaadaardige software, zo laat het Openbaar Ministerie weten. Onderzocht wordt of de verspreidde malware computers van bankklanten heeft besmet.

De politie kwam de verdachte op het spoor bij een onderzoek naar ransomware. Dit is malware die op het scherm een bericht toont dat afkomstig lijkt te zijn van de politie. Slachtoffers worden beschuldigd van computercriminaliteit en gesommeerd een boete te betalen. Naast de verspreiding van malware zou de student ook creditcardgegevens van derden hebben gebruikt, waarmee hij tientallen producten via internet kocht, die vervolgens weer via Marktplaats werden verkocht. De omvang van de aan- en verkopen bedraagt mogelijk duizenden euro’s.

Huiszoeking

Bij een doorzoeking van de ouderlijke woning van de 18-jarige is beslag gelegd op een computer, een tablet, USB-sticks en andere gegevensdragers, gsm’s, bankpassen, foto- en videocamera’s en ruim 18.000 euro contant geld. De verdachte is deze week door de politie verhoord. Hij is zaterdagavond in vrijheid gesteld in afwachting van het verder verloop van het onderzoek.

Reacties (7)
22-09-2013, 19:14 door schele - Bijgewerkt: 22-09-2013, 19:15
Op 18 jarige leeftijd in bezit van 18.000 euro contact geld... die komt er wel, en als ie goed begeleid wordt in de rol van bad ass startup eigenaar. Als rechterlijke macht nu echter de typische krampreactie doet en hem 5jaar alle contact met PC's ontzegt kunnen we dat vergeten...
22-09-2013, 19:29 door Anoniem
3 jaar celstraf plus nog eens 5 jaar pc/smartphone/internet-ontzegging,dat moet ie krijgen.Plus schadeloosstelling vd slachtoffers van zijn hackerspraktijken. Beslag leggen op loon/uitkering, bank en spaar-saldo's,pc's,(smart)phones,flatscreen tv,scooter,auto,etc.
22-09-2013, 20:15 door Wim ten Brink
Door schele: Op 18 jarige leeftijd in bezit van 18.000 euro contact geld... die komt er wel, en als ie goed begeleid wordt in de rol van bad ass startup eigenaar. Als rechterlijke macht nu echter de typische krampreactie doet en hem 5jaar alle contact met PC's ontzegt kunnen we dat vergeten...
Jammer alleen dat de poitie het in beslag neemt en straks de belastingdienst ook nog even komt innen bij deze jongeman. De rechter zal wel redelijk mild zijn, maar hij zal straks voor bepaalde beroepen en opdrachten keihard worden afgewezen wegens zijn strafblad. Hij heeft daarbuiten nog wel veel mogelijkheden maar dit zal hem blijven achtervolgen...
Daarnaast weet ik niet of hij echt heel slim is geweest of dat zijn slachtoffers gewoon oerstom waren en hij misschien een bovengemiddelde script-kiddie is...
23-09-2013, 10:38 door Anoniem
Nou ik hoop dat die gast een flinke douw krijgt. Gelukkig is hij 18.
Niks "die komt er wel". Dit sujet heeft er duidelijk blijk van gegeven niet te beschikken over enige moraal en
dat moet stevig worden bijgesteld voor hij als arbeider verder zijn leven mag slijten.

Er is hier geen sprake van "een foutje" maar van een heel traject aan malversaties. Daarvoor zou 3 jaar wel het
minimum moeten zijn, ook als goed voorbeeld aan andere jongetjes die zo iets willen gaan doen.

Je moet niet onderschatten hoeveel leed en ellende deze figuur veroorzaakt heeft onder onschuldige slachtoffers.
Je zult als simpele PC thuisgebruiker maar al je bestanden kwijt zijn, dat komt overeen met je huis wat afgebrand is.
23-09-2013, 13:05 door schele
Zeg, hierboven? Gaat ie goed? 18 jarige 3 jaar de bak in voor het maken van ransomware en het gebruiken van credit cards?

Niemand is zn bestanden kwijt (je krijgt ze immers terug en nergens staat dat er uberhaupt encyptie of delete plaatsvindt) en voor de rest heeft ie, daartegen verzekerde, credit cards gebruikt.
Ok het zijn geen kwajongensstreken meer waar best voor gestraft mag worden maar iemand voor het leven tekenen door 'm de bak in te schoppen op z'n 18e slaat natuurlijk nergens op.

Al helemaal niet in een land waar pedos en verkrachters er met een taakstraf of jaartje voorwaardelijk vanaf komen.
23-09-2013, 14:19 door Anoniem
Nou, de 18.000 Euro is mooi meegenomen voor de overheid in ieder geval..
24-09-2013, 09:33 door hx0r3z
Ik wed dat deze knuppel een script-kiddie is.... Tevens heeft hij ook geen berouw of enig beetje moraal, gewoon helemaal niet. Andermans hard verdiend geld stelen, dat is echt niet normaal..
Bajes in voor 3 jaar, en geld terug betalen aan slachtoffers!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.