image

Column: In memoriam Paul Overbeek

zondag 13 mei 2012, 14:58 door Brenno de Winter, 27 reacties

De beveiligingsindustrie kent veel markante mensen. Sommigen springen door voorkomen, gedrag of mening in het oog, maar in andere gevallen valt iemand in stilte op. Rustige mensen die door hun ogenschijnlijke onopvallendheid juist heel opvallend kunnen zijn. Zonder dat er veel over iemand wordt gesproken is de persoon een sfeermaker. Zo iemand was Paul Overbeek.

Met steeds groter wordende regelmaat gaf ik met hem trainingen. Het was zo leuk dat we naar mogelijkheden zochten om dat vaker te doen. We dachten erg langs dezelfde lijnen, maar waren twee compleet verschillende mensen. Hij de rust zelve en ik de kleine druktemaker. Ieder met de eigen vorm van presenteren en ik heb dat ervaren als een perfecte combi. Dat was niet iets waar we veel over spraken, want eigenlijk begrepen we dat goed van elkaar.

Als Paul zijn verhaal deed, was de formele afspraak dat ik gewoon andere dingen kon inplannen. Maar stiekem probeerde ik dat te voorkomen. Zijn rustige manier van dingen brengen, mensen uitdagen en zijn sympathieke houding maakten het zo leuk om naar hem te luisteren. En – eerlijk is eerlijk – iedere keer leerde ik van hem bij. Zijn ervaring leek onuitputtelijk en hij had de gave om statische kennis iedere keer ook in het licht van de actualiteit te zetten. Welke journalist zou daar niet van smullen? Diverse malen moest ik dan soms echt hollen om afspraken op tijd te halen.

Debat
Op 26 april had ik een tijdje bij een training in Oosterbeek verhaald over gebeurtenissen rond zaken waar ik mee bezig was. Tijdens de pauze bespraken we vluchtig hoe we in juni deze training zouden afmaken, want de groep was erg leuk en vooral kundig. Daar kon best een tandje bij. “Je houdt je toch niet aan mijn slides dus dat komt goed”, grapte Paul met een knipoog. Hij had vaak gezegd dat juist erg te waarderen.

Ook kwamen we voor de avond bijeen om samen wat te eten en wat te drinken. Eigenlijk deden we dat bijna nooit. Maar nu was er een smoes. We dachten heel verschillend over de Onderzoeksraad voor Veiligheid en hun rapport over Diginotar had er dan moeten liggen. De afspraak was om daar eens beschaafd over te debatteren. Beide wisten we de uitkomst al: ik zou vlammend betogen, hij zou dat pareren en ik zou uiteindelijk mijn mening bijstellen.

Tot ziens
De training ging verder en ik slurpte de laatste minuten op. Met een groet verliet ik de groep. Nog een keer kruisten mijn ogen de ogen van Paul. Subtiel kreeg ik een opgestoken duim. Later die avond zou ik hem nog kort spreken om te horen dat de dag goed was verlopen. Zo ging dat afscheid vaker.

Zaterdag werd ik gebeld door de echtgenote van Paul. Hij had een hersenbloeding gehad, was in coma geraakt en ’s avonds overleden. Stilletjes vertrokken zonder echt afscheid te nemen. Net zoals we ooit in elkaars leven waren gekomen. Zonder poeha, geen grote vriendschap, maar wel met plezier kijkend naar elkaars werk en genietend van de samenwerking.

Van plannen die we hadden zal nooit meer iets komen, want de dood is genadeloos en onrechtvaardig. Zijn cursus afmaken zal me zwaar vallen. Iedereen in de beveiligingsindustrie heeft gelukkig wel een nalatenschap, want in een paar goede boeken heeft hij een piepklein deel van zijn schijnbaar onuitputtelijke kennis achtergelaten.

Er is geen mooiere plek voor deze in memoriam dan de website die zijn absolute favoriet was en waar hij dagelijks meerdere malen op bezoek kwam. Ik wens de familie heel veel sterkte met het verlies van Paul, een warm, liefdevol, betrouwbaar en vooral compleet mens.

Reacties (27)
13-05-2012, 15:20 door Anoniem
Wat een verlies. Ook ik ben Overbeek schatplichtig voor wat ik van hem heb geleerd via zijn boeken, zijn bijdragen aan het cursusmateriaal van Information Management Forum en enkele van zijn lezingen. Bedankt voor deze memoriam, Brenno. Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte.
13-05-2012, 17:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-05-2012, 17:56 door Anoniem
Vreselijk nieuws. Op dinsdag nog lang met Paul om de tafel gezeten en zoals altijd veel geleerd en veel gelachen. Een dag later ben je er niet meer. De informatiebeveiligingswereld is een autoriteit kwijtgeraakt, gelukkig heb je veel van jouw kennis uitgedragen en opgeschreven.

Tot ziens Paul, rust zacht en heel veel sterkte aan jouw nabestaanden.
13-05-2012, 17:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2012, 09:38 door slartibartfast
Een enorme schok, een groot gemis.

Brenno verwoordt het hier boven zoals Paul inderdaad was. Rustig, bedaard maar inspirend en doeltreffend. Ook een echte 'mensen' man. Heb samen presentaties met hem verzorgd en was dan altijd verbaasd van het gemak waarop hij met mensen van diverse pluimages om ging.

Als trekker van de code voor informatiebeveiliging begin jaren '90 leerde ik hem kennen; toen nog bij KPMG, werd hij een soort rolmodel. Ben hem veel verschuldigd en zal hem daarom missen.

Bijzonder veel sterkte voor zijn vrouw en drie kinderen.

RIP
14-05-2012, 09:54 door Anoniem
Kan het bijna niet geloven. Midden in het leven en dan ineens weg. Heb kortgeleden nog een training gehad van Paul en Brenno, was onder de indruk van Pauls kennis en van zijn enthousiasme over beveiliging.
Ik wens zijn familie en verder iedereen om hem heen heel veel sterkte met dit grote verlies!
14-05-2012, 10:54 door Anoniem
Ik ben helemaal sprakeloos omdat ik weet hoe het voelt om plotseling een geliefde te moeten missen. Mijn broer is 4 jaar geleden precies op dezelfde leeftijd en wijze overleden. Paul is een speciaal persoon met een aanstekelijke enthousiasme voor zijn vak. Als student van DelftTopTech heb ik veel van hem geleerd. Hij heeft een mooi plek in mijn gedachten en het zal altijd zo blijven. Ik wens zijn vrouw, kinderen, de hele familie en alle vrienden veel sterkte toe.
- Massoud Sharabiany
14-05-2012, 11:05 door Preddie
Paul in de tijd dat ik je heb leren kennen, heb ik ontzettend veel van je geleerd en vond het heerlijk om met hem te filosoferen...... ik ben diept geschokt en sprakeloos, zo jong en zo vol energie ..... je zal door veel mensen gemist worden.

Paul, rust in vrede. Veel sterkte aan familie en nabestaanden.
14-05-2012, 11:09 door Anoniem
Paul was een fijn mens en een gewaardeerde en alom gerespecteerde security professional. Toen Paul twee weken terug contact opnam om te polsen of we weer een keer konden samenwerken, keek ik daar direct naar uit. Vrijdagochtend hoorde ik dat het er nooit meer zover van zal komen. Ik kan alleen nog maar dankbaar zijn voor die momenten dat ik Paul over de afgelopen jaren hebben mogen meemaken.

Ik wens zijn vrouw, drie kinderen en alle nabestaanden veel sterkte.
14-05-2012, 12:14 door Anoniem
Wat een afschuwelijk bericht. Ik heb nog het genoegen gehad om van hem een training te mogen ontvangen. Je zal door veel mensen worden gemist en wat mij opviel en is bijgebleven is zijn zeer heldere stijl van lesgeven. Maar tegelijkertijd staat hij midden in de actualiteit waardoor zijn security inzichten van grote waarde zijn gebleken.

Veel sterkte aan familie en nabestaanden.
Ig
14-05-2012, 13:14 door Anoniem
Brenno,

Afgelopen april, (3,4,18en 19) deelgenomen aan de cursus verkorte opleiding Informatiebeveiliging bij IIR.
Zoals tijdens deze traningsdagen is aanbevolen ruim ik nu meer tijd in voor het bijhouden van actualiteiten op het gebied van informatiebeveiliging zo ook vandaag.

Ik heb met grote verbazing jou in memoriam gelezen over Paul Overbeek.
Je hebt wat mij betreft een juiste weergave gegeven over hoe Paul tijdens de trainingen zich profileerde.

Het plotseling wegvallen van een dierbare gaat je niet in de koude klere zitten.
Ik wens naast zijn familie ook jou en alle andere betrokkenen bij IIR alle sterkte toe...

Meer kan ik niet zeggen, ik ben sprakeloos.

Minsiterie van Defensie
Defensie Pijpleiding Organisatie
Robert Zuiderwijk
R.Zuiderwijk@dpo.mindef.nl
14-05-2012, 13:19 door Anoniem
Veel te jong om te gaan, Paul. We zullen je allemaal missen. Hartelijk dank voor alle inspiratie die je aan allen in dit vak hebt meegegeven. Je zal daar in voortbestaan.
14-05-2012, 15:27 door Anoniem
Paul was een vakman in hart en nieren. En bovenal een mooi mens. Die met een onuitputtelijke toewijding, liefde en geduld de deelnemers aan zijn trainingen kennis en vaardigheden meegaf.

Namens alle collega's van IIR dank ik Paul voor zijn inzet en energie die hij aan onze deelnemers en aan ons heeft gegeven.

Wij wensen zijn vrouw, zijn kinderen en alle dierbaren veel sterkte toe.

Alle collega's van IIR, Institute for International Research
Ermelinda Vermeulen
e.vermeulen@iir.nl
14-05-2012, 15:31 door Anoniem
Respect en stilte, ik wens de familie en vrienden heel veel sterkte bij het verwerken van zo'n immens verdriet.

Ray Jacobs
14-05-2012, 18:07 door Anoniem
Ik heb dit voorjaar nog les in het vak informatiebeveiliging gehad van Paul op de AITAP-opleiding aan de UvA. Twee dagen voor zijn overlijden hebben we nog contact gehad over het vak. Paul, ik ben je erg dankbaar en ik hoop dat je je rust zult vinden. Veel sterkte aan je gezin en alle overige dierbaren.

Edwin van der Burg
15-05-2012, 13:19 door Anoniem
Zeer geschrokken door het bericht van zijn dood; wat een verlies. De IT-audit wereld is klein en daardoor kennen we elkaar doorgaans wel in meer of mindere mate. Het in memoriam is sprekend voor Paul (mooi geschreven Brenno; dank voor dat eerbetoon.) Veel sterkte voor familie, vrienden en dierbaren. L. Hendriks
16-05-2012, 11:08 door Anoniem
Ik ben erg geschrokken van dit bericht informatiebeveiliging Nederland verliest een groot man.
Ik wens Familie en vrienden veel sterkte tot met dit zware verlies. Ik heb veel respect voor
Paul en zijn grote bijdragen aan informatiebeveiliging in Nederland.

Willem Huurman MBAMBCI
whuurman@trm-consultancy.nl
16-05-2012, 13:28 door Anoniem
Oeps, toen ik kop zag kreeg ik het even koud. Ik heb vroeger vaker met Paul samengewerkt veel geleerd ook - al was ik opdrachtgever, en heb hem daarna nog velemale ontmoet. Idd, een pracht mens, rustig, bedaard, maar kon ook vlammend een betoog houden.

Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte met de wetenschap dat hij onze wereld een hoop kennis en inzicht heeft achtergelaten.

Rust in Vrede,
Frans de Boer.
18-05-2012, 11:24 door Anoniem
Ik heb het geluk gehad met Paul in diverse werkgroepen samen te werken. Paul is altijd een warme en toch zakelijke persoon geweest, die bij iedere bijeenkomst zinvolle bijdrages heeft waardoor het niveau in een werkgroep tot grote hoogtes kon stijgen.
Daarom wil ter nagedachtenis afsluiten met een uitspraak van Albert Einstein, die volledig van toepassing is op Paul!
"Try not to become a man of success but a man of value." Albert Einstein

Thom Schiltmans
21-05-2012, 09:48 door Anoniem
Het is zo ontzettend jammer en zo droevig om zo vroeg afscheid van je te nemen Paul. We zullen je enorm missen bij de MISM opleiding. Heel hartelijk dank voor al je inzet, moeite, betrokkenheid, wijsheid...alles! We kunnen je nooit vergeten!
We wensen je familie alle sterkte van de wereld toe. Rust zacht Paul.

Sheila Fatingan - TiasNimbas Business School
21-05-2012, 10:59 door Anoniem
Een enorme schok om te moeten vernemen, dat Paul plotseling is overleden. Paul was een zeer prettig mens en beschikte over een enorme deskundigheid, die hij op een bescheiden wijze ten toon spreidde. Ik ben hem vaak tegengekomen op congressen en bij andere gelegenheden. Wij hebben plannen gemaakt om intensiever te gaan samenwerken, maar dat is er nooit van gekomen. De laatste jaren ben ik hem helaas een beetje uit het oog verloren. Ik wens zijn vrouw en kinderen veel sterkte bij dit grote verlies. Moge hij rusten in vrede.

Fred de Koning - Nyenrode Business Universiteit
21-05-2012, 14:17 door Anoniem
Ontdaan lezen wij het bericht over de plotselinge dood van Paul. Hij was een fijne collega in de tijd dat we bij KPMG werkten. Daarna zijn we elkaar wat uit het oog verloren. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en alle andere dierbaren veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote, onbegrijpelijke verlies.

André Biesheuvel en Anne-Wil Duthler - Duthler Associates
21-05-2012, 14:39 door Anoniem
Zeer geschrokken heb ik zaterdagochtend 12 mei 2012 de trieste mededeling van Brenno vernomen. Het laatste half jaar heb ik intensief met Paul samen gewerkt voor de Opleiding en masterclass Informatiebeveiliging. Wat beiden een succes is. Helaas kan ik nu niet meer Paul raadplegen om zijn kennis. Paul was altijd betrokken, geïnteresseerd en gaf mij het gevoel om verder te denken. Daarnaast was hij een fijn warm persoon. Paul ik ga je missen!
Rust zacht.

Ik wil vrouw en kinderen veel sterkte wensen in het verwerken van hun verdriet.
Miranda Goossens, IIR
21-05-2012, 14:44 door Miranda Goossens
Zeer geschrokken heb ik zaterdagochtend 12 mei 2012 de trieste mededeling van Brenno vernomen. Het laatste half jaar heb ik intensief met Paul samen gewerkt voor de Opleiding en masterclass Informatiebeveiliging. Wat beiden een succes is. Helaas kan ik nu niet meer Paul raadplegen om zijn kennis. Paul was altijd betrokken, geïnteresseerd en gaf mij het gevoel om verder te denken. Daarnaast was hij een fijn warm persoon. Paul ik ga je missen!
Rust zacht.

Ik wil vrouw en kinderen veel sterkte wensen in het verwerken van hun verdriet.
Miranda Goossens, IIR
22-05-2012, 09:31 door Anoniem
Toen ik een bericht kreeg, "lees je mail", wist ik dat er iets ergs was gebeurd. En ja, vreselijk nieuws. Paul dood, dat was iets wat ik totaal niet verwacht had. Hij heeft veel voor de Master of Security Science & Management gedaan. We zullen hem erg missen, zijn deskundigheid, maar vooral ook hoe hij was als persoon, zo aardig, warm en rustig. Heel veel alumni hebben ontstelt gereageerd waaruit al blijkt hoe geliefd hij was.

Wij wensen zijn familie heel veel sterkte!

Vera Balledux
Delft TopTech/TU Delft
15-06-2012, 09:12 door Anoniem
Als TNO collega werd hij al bijzonder gewaardeerd voor zijn kennis en kunde. Mijn eerste contact met hem in TNO verliep rustgevend zoals we dat van hem gewend zijn. Aandachtig luisterend naar zijn visie, zijn enorme toewijding en kennis schepte bewondering en waardering. In de periode dat ik bij KPMG met Paul heb samengewerkt, was hij de man, de goeroe die veel heeft bijgedragen aan het structureel oplossen van de beveiligingsproblematiek in Nederland maar ook daar buiten. Paul was een bijzonder getalenteerde collega en daarnaast een persoonlijkheid waarmee iedereen graag wilde samenwerken. Zijn onuitputtelijke kennis op het gebied van informatiebeveiliging hebben hem tot één van de boegbeelden op het gebied van security gemaakt. Het is dan voor mij ook een eer om hem van zo dichtbij te hebben mogen leren kennen en mee mogen samenwerken. Ik zal hem niet gauw vergeten. Ik wens zijn vrouw en kinderen sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.

Johan Taal
26-05-2014, 09:43 door Anoniem
Dag Paul,

Jij zal dit bericht van mij niet meer lezen vanaf deze aardbol. Ik hoorde pas op 24 mei 2014 dat je helaas niet meer hier onder ons bent. We zijn elkaar uit het oog verloren toen ik bij ING Bank mij op andere zaken dan Information Security ben gaan richten. Maar wellicht hou jij van boven een oogje in het zeil? Wie zal het zeggen...

Ik bewaar heel goede en warme herinneringen aan de tijd dat wij samen mochten werken, jij bij KPMG en ik bij ING. In die tijd heb jij mij ook geweldig geholpen door mee te lezen aan mijn Master Thesis "Managing Information Security" en door als Gastspreker op te treden op het Information Security Congres voor ING Europe dat wij organiseerden.

Dank voor dat alles en vooral dank voor de warme persoon die jij was!

Ik wens jouw familie alles goeds en veel sterkte toe.

Hartelijke groet,

Rob van Schaik
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.