image

Firefox gaat meeste browserplug-ins blokkeren

woensdag 25 september 2013, 13:22 door Redactie, 4 reacties

Mozilla gaat de manier wijzigen waarop Firefox met browserplug-ins omgaat, waarbij alleen de Flash Player browserplug-in standaard nog wordt geactiveerd. De plug-inblokkade is in een vroege testversie van Firefox geïmplementeerd en moet gebruikers meer controle over de browser geven.

Plug-ins zijn volgens Mozilla een voorname bron van crashes en beveiligingsproblemen. Daarom zal Firefox plug-ins standaard niet meer automatisch activeren, maar geeft het gebruikers zelf de mogelijkheid om plug-ins op een website in te schakelen als de website hierom vraagt.

Onderzoek

Mozilla voerde eerder dit jaar een onderzoek onder gebruikers uit naar een prototype van click-to-play. Dit is de technologie waarbij gebruikers een extra muisklik moeten verrichten om een plug-in te activeren. "We ontdekten dat veel gebruikers niet wisten wat een plug-in was", zegt engineering manager Benjamin Smedberg.

Deelnemers aan het onderzoek vonden click-to-play verwarrend en vervelend. Met name als er op dezelfde website meerdere plug-ins moesten worden ingeschakeld. Daarom is er bij de nieuwe aanpak voor gekozen om plug-ins per website in te schakelen, in plaats van het activeren van individuele plug-ins.

Flash Player

De enige uitzondering wordt gemaakt voor Adobe Flash Player. Deze browserplug-in zal standaard ingeschakeld blijven. Veel websites zouden "verborgen" Flash-objecten gebruiken die de gebruiker niet ziet en waar de gebruiker niet op kan klikken. Door Flash Player ook click-to-play te maken zou dit gebruikers alleen maar verwarren, merkt Smedberg op.

Gebruikers van onveilige Flash-versies zullen wel de click-to-play waarschuwing zien met het advies om naar de laatste versie te upgraden. "Onze security en plug-in teams werken nauw samen met Adobe om ervoor te zorgen dat Firefoxgebruikers tegen instabiliteit of beveiligingsproblemen in de Flash plug-in beschermd zijn."

Vermijden

Volgens Smedberg hebben plug-ins, dankzij de ontwikkelingen van de browser, hun langste tijd gehad. Veel functionaliteiten die plug-ins toevoegden worden nu standaard door de browser ondersteund. "Plug-ins zijn legacy technologie, en niet op de meeste mobiele apparaten beschikbaar. Mozilla roept ontwikkelaars dan ook op om waar mogelijk plug-ins te vermijden."

Image

Reacties (4)
25-09-2013, 15:21 door D0rus
Interessante ontwikkeling, komt er eigenlijk op neer dat noscript gedeeltelijk geïntegreerd wordt. Hoop wel dat ik het uit kan zetten, want ik heb niet het gevoel dat dit veel toevoegt voor mij bovenop noscript.
25-09-2013, 16:56 door Anoniem

Door D0rus:
Interessante ontwikkeling, komt er eigenlijk op neer dat noscript gedeeltelijk geïntegreerd wordt. Hoop wel dat ik het uit kan zetten, want ik heb niet het gevoel dat dit veel toevoegt voor mij bovenop noscript.

Volgens mij blokkeert no-script alleen scripts zoals o.a. JavaScript.
Maar de browser plug-ins die Firefox wil gaan blokkeren (o.a. de Silverlight plug-in) zijn geen scripts bij mij weten. En werden dus nooit door no-script geblokkeerd.
Dus je kan no-script hier gewoon naast blijven gebruiken, omdat het op 2 verschillende richt. De een scripts de ander browser plug-ins.
Maar met 100% zekerheid durf ik het ook niet te zeggen.
25-09-2013, 17:43 door Anoniem
Vind ik erg vervelend,je kan toch zelf al in de plugins settings komen,en ze automatisch laten bijwerken?.
Ze moeten niet standaard uit staan,de plugins die je installeert,anders ontstaan er problemen als je net die ene plugin nodig hebt.
26-09-2013, 08:11 door Anoniem
en dit is één van de elementen waarom ik firefox buiten gezwierd heb, ik wil zelf controle behouden oven mijn pc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.