image

Veel phishingaanvallen rond overstap op IBAN

vrijdag 27 september 2013, 14:04 door Redactie, 4 reacties

Cybercriminelen blijken de migratie naar IBAN-rekeningnummers en het nieuwe Europese betaalsysteem SEPA aan te grijpen om phishingaanvallen uit te voeren. De Nederlandsche Bank heeft inmiddels al meer dan dertig phishingsites laten blokkeren waar de migratie werd aangegrepen om gegevens te ontfutselen.

De phishingsites stelden dat slachtoffers hun rekeningnummers aan IBAN konden aanpassen. Een andere phishingmail liet ontvangers weten dat ze een gratis IBAN-betaalpas konden aanvragen. De e-mail waarschuwde dat er extra kosten in rekening zouden worden gebracht als de pas later werd besteld, zo meldt VNO-NCW, aldus ondernemersorganisatie FME-CWM.

Reacties (4)
27-09-2013, 14:49 door Anoniem
Tja stel je voor dat de telefoonmaatschappijen iedereen een twee keer zo lang nummer zouden geven waarin het
land en de provider waar je zit verwerkt werden, en dan iedereen zou verplichten dat nummer te gebruiken zelfs
al wilden ze hun oma bellen.

Dan zou iedereen meteen zien dat dit een dom plan is en dat het alleen maar nadelen heeft.
Bij de invoering van IBAN waren kennelijk geen grote lichten betrokken.

De slimmerd gaat dit soort domme plannen natuurlijk uitbuiten. Dat kun je verwachten.
27-09-2013, 16:29 door Anoniem
Dat betekent volgens mij dat er onvoldoende is gecommuniceerd waar je informatie kunt krijgen over IBAN.
Iets als: "Over op IBAN ? Kijk op de site van uw bank !" En dan alle banken dezelfde en duidelijke informatie. Dat had een boel phishing slachtoffers gescheeld.
28-09-2013, 00:57 door Briolet - Bijgewerkt: 28-09-2013, 00:58
Door Anoniem: Dat betekent volgens mij dat er onvoldoende is gecommuniceerd waar je informatie kunt krijgen over IBAN.

Ik doe zakelijk veel buitenlandse betalingen en ben al sinds 2000 bezig met IBAN. Maar na 13 jaar kunnen zelfs de banken nog niet goed met IBAN omgaan. Volgend jaar moet je IBAN gebruiken, dus mijn Amrobank stuurt nu alvast overschrijvingskaarten waar je alleen IBAN mag invullen. Dus met de komende verandering zou je verwachten dat op zijn minst de banken beide nummers naast elkaar doorgeven.

Niets is minder waar. Ik moet sinds een paar maand een periodieke betaling op een nieuw nummer van de SNS bank overmaken. Zij stuurden me alleen een kort nummer. Na een klacht van mij dat ik diet niet kon overmaken kreeg ik wel het volledige IBAN, met de melding dat ik dat ook zelf op internet een converter had kunnen vinden. Klopt, ik heb er 13 jaar geleden zelfs een zelf geschreven, maar mijn punt was dat ik van de bank verwacht dat ze mij dat geven.
Nu kreeg ik afgelopen week weer een brief van de SNS met weer een nieuw nummer om de periodieke betaling op te doen. En je raad het: weer niet het IBAN nummer wat ik verplicht op mijn amro formulier moet invullen.

Als de bank niet zelf een converter aanraad, krijg je het dat mensen op allerlei foute sites terecht komen en daar hun data invullen.

Bij de invoering van IBAN waren kennelijk geen grote lichten betrokken.
Nee, dom waren ze echt niet, maar ze hadden gewoon een andere agenda. Het gaat hier niet om gemak voor de consument, maar om de landsgrenzen weg te nemen. Voor sommigen is een buitenlandse betaling nog een drempel en nu is de drempel voor allen even lastig.
28-09-2013, 14:06 door schele - Bijgewerkt: 28-09-2013, 14:07
Niet zo mauwen mensen: dit is een broodnodig europees betaalsysteem waarmee met groter gemak intereuropese betalingen kunnen worden uitgevoerd en de banken verplicht zijn die op dezelfde termijn als binnenlandse betalingen te verwerken. Het betekent een verbetering voor alle partijen die regelmatig over de grens bezig zijn en draagt bij aan een sterkere Europese economie.

IP nummer laat ook zien waar je zit en is ook je provider mee te achterhalen, maar nu eenmaal nodig om een beetje efficiente communicatie op internet mogelijk te maken, dit is niet anders: het nadeel van toevallig een langer nummertje neem ik graag voor lief.

Wel jammer dat er inderdaad nog steeds partijen zijn die hardnekkig hun "oude" bankrekening nummer doorgeven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.