image

Microsoft: Security Essentials is geen hoogvlieger

zaterdag 28 september 2013, 06:50 door Redactie, 10 reacties

De gratis virusscanner van Microsoft die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt biedt niets meer dan een minimale basisbescherming en is nooit ontwikkeld om met producten van anti-virusbedrijven te concurreren. Dat zegt Holly Stewart van het Microsoft Malware Protection Center.

De softwaregigant beschouwt Security Essentials, zoals de gratis oplossing heet, als een eerste verdedigingslaag en adviseert consumenten die meer bescherming willen om een virusscanner van een andere partij te gebruiken. Security Essentials zal namelijk altijd "onderaan" de testuitslagen van anti-virusprogramma's eindigen, aldus Stewart.

"Een paar jaar geleden in 2011 hadden we een visioen, waarin we beseften dat we een groter doel hadden, namelijk het beschermen van alle Microsoftklanten", laat Stewart tegenover PC Pro weten. "Maar dat kun je niet met een monocultuur doen en niet met een ecosysteem om malware te vangen dat niet robuust en divers is."

Dreiging

In plaats van Security Essentials de beste virusscanner te maken richt Microsoft zich nu op de echte en concrete dreigingen en worden deze gegevens ook aan andere anti-virusbedrijven doorgespeeld, zodat ook die zich op het probleem kunnen richten. Volgens Stewart is het niet efficiënt om één wapen te hebben. "Zoals met alles moet je diversiteit hebben. Het is een zwakte om er slechts één te hebben."

Voorheen probeerde Microsoft de resultaten van Security Essentials in de verschillende anti-virustests te verbeteren, maar daar is het mee gestopt. Alle aandacht gaat nu naar opkomende dreigingen en het delen van informatie met andere anti-virusbedrijven. Daardoor zal Microsoft altijd onderaan de tests eindigen.

"Hoe meer we anti-virusbedrijven kunnen helpen om zichzelf te onderscheiden en klanten een goede reden kunnen geven om voor hun producten te betalen, weten we dat diversiteit het lastiger voor mensen zal maken die onze echte concurrenten zijn - namelijk de cybercriminelen."

Beschermd

Stewart benadrukt dat Microsoft klanten niet onbeschermd achterlaat, maar zich vooral op de gevaarlijkste dreigingen richt. "Basis staat niet gelijk aan slecht", laat ze weten. "We bieden een goed presterende dienst van hoge kwaliteit aan onze klanten als ze ervoor kiezen om geen virusscanner op Windows 8 aan te schaffen... we willen dat deze mensen beschermd zijn."

Reacties (10)
28-09-2013, 07:57 door schele
Pff... geneuzel achteraf nu blijkt dat MSE faalt. MSE werkte in het begin prima maar is nu waardeloos. En dan zegt MS: ja klopt hoor maar dat is ook de bedoeling, onderaan staan is geen faal, het is een feature.
28-09-2013, 10:32 door Anoniem
Door schele: Pff... geneuzel achteraf nu blijkt dat MSE faalt. MSE werkte in het begin prima maar is nu waardeloos. En dan zegt MS: ja klopt hoor maar dat is ook de bedoeling, onderaan staan is geen faal, het is een feature.
Bij mijn weten heeft MSE nooit echt goed gewerkt, laat staan beter dan anderen. Ik heb MS ook nog nooit horen zeggen dat MSE een goed alternatief is voor andere AV's. Neen, het uitgangspunt is altijd geweest om mensen die geen AV hebben geïnstalleerd gratis van een basis-bescherming te voorzien (behoud van klanten & bewustwording), en vooral ook omdat de Aziatische markt overspoeld wordt door illegale MS-Windows & Office kopieën -die dus niet up-to-date gehouden kunnen worden- maar waarbij consumenten wél betaalde AV-pakketten gebruiken (terugdringen overtredingen/misdrijven t.a.v. copyright & aanpakken botnets).

Wat ik erg jammer vind aan je reactie is dat ik het idee heb dat MS het nooit goed zal kunnen doen naar jouw mening, ook al vertellen ze (een keer) de waarheid...
28-09-2013, 11:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-09-2013, 11:13
[Verwijderd]
28-09-2013, 14:40 door Anoniem
Omdat we zo van de Nederlandse taal houden.
(security.nl/posting/364568#posting364724)

De uitspraak van Holly Stewart vind ik echt teleurstellend, vooral een teleurstelling voor de vele gebruikers van Security Essentials die denken daarmee een goed product in huis te hebben gehaald.

Overigens is het opvallend dat toen Microsoft haar voornemen om met virusbestrijding te beginnen bekend maakte (jaren geleden alweer), dat voornemen door velen werd weggehoond.

Zo te zien hebben de critici het bij het rechte eind gehad.
(Zo te zien hebben de critici aan het langste eind getrokken.)
28-09-2013, 15:57 door Anoniem
Ik begrijp dat eigenlijk niet goed in de zin van zijn dat daar dan zo'n knoeiers bij MicroSoft dat die geen volwaardige scanner kunnen maken? Geld zullen ze er toch wel voor hebben dacht ik of niet.
28-09-2013, 16:49 door Anoniem
Niet iedereen bij MS denkt er zo over: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5201
Microsoft Security Essentials provides real-time protection for your home or small business PC that guards against viruses, spyware, and other malicious software.
Je zou denken dat MSE wel degelijk een volwaardig product is.
28-09-2013, 22:54 door Anoniem
naast Microsoft Security Essentials gebruik ik ook om de 2 weke Malwarebytes' Anti-Malware ;-)
29-09-2013, 02:30 door Anoniem
Basis-bescherming is GEEN VOLWAARDIGE bescherming en is in feite daarmee geen bescherming.De hedendaagse internet dreigingen zijn zo geavanceerd (niet langer alleen maar simpele virussen,maar geavanceerde,stealth virussen,stealth spyware,trojans,exploits,stealth rootkits en nog veel meer cloacked malware).Daar heb je met een simpele virusscanner zoals MSE maar ook de gratis antivirus-versies van Avast,AVG,Avira en de simpele spyware-scanner als Windows Defender gewoon niet genoeg bescherming tegen.Ik raadt bescherming aan van topmerken als Norton,Kaspersky,Bitdefender en F-Secure.En wel de meest uitgebreide versies (total security),maar tenminste in elk geval een internet security suite.Alleen antivirus is niet voldoende,en de Windows firewall is ook niet zo geweldig en zeker voor leken moeilijk te begrijpen en in te stellen.Bij pakketten als Kaspersky Pure en Norton 360 wordt je de mogelijkheid geboden om de bescherming op automatisch in te stellen,maar je kunt zelf ook zaken instellen,dat is,zeker bij norton 360 niet moeilijk.
29-09-2013, 08:53 door potshot
ze hadden wel degelijk de bedoeling om een concurrerende scanner te maken,dat lukt niet en nu misleiden ze hele volksstammen doordat die denken dat het een goede scanner is.
hou er dan mee op of adviseer een andere gratis scanner.
29-09-2013, 12:26 door schele - Bijgewerkt: 29-09-2013, 12:27
Voor iedereen die hun geheugen laten aanpassen door Microsoft Marketing (in 2009 op CNET rating van 9.0 en user rating van 8.9)
http://www.cnet.com.au/microsoft-security-essentials-339298827.htm

Toen ik MSE in 2009 gebruikte was het een prima virsusscanner en malware detectie. Het had goede scores en was als gratis versie competitief met andere gratis virusscan oplossingen.

Ieder jaar ging het vervolgens achteruit.

MS kondigde MSE aan als HET antwoord op andere gratis anti virus en malware pakketten, dus laat je nu aub niet inpakken door de verhalen "dat het nooi bedoeld was als alternatief"... ik bedoel denk toch na: waarom zou je een virusscanner op de markt brengen en er meteen al bij aankondigen dat het eigenlijk geen echte is? Tuurlijk niet, MS ging er voor maar nu blijkt dat ze het hele anti virus pakket onderhouden schromelijk onderschat hebben geven ze er een draai aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.