image

Amerikaanse overheid sponsort Tor exit-nodes

zaterdag 28 september 2013, 07:10 door Redactie, 5 reacties

Organisaties en internetgebruikers die een Tor exit-node draaien kunnen een financiële vergoeding krijgen die van de Amerikaanse overheid afkomstig is. Het Tor-anonimiseringsnetwerk maakt het voor gebruikers mogelijk om hun IP-adres te verbergen of gecensureerde websites te bezoeken.

Het netwerk wordt voor het grootste gedeelte door vrijwilligers onderhouden en staat zo goed als los van het Tor Project, dat de software ontwikkelt waarmee anoniem surfen mogelijk is. Een Tor-gebruiker die een website wil bezoeken laat zijn verzoek via verschillende nodes lopen, totdat die bij de exit-node komt. Die haalt de opgevraagde pagina op en stuurt die via een keten van andere nodes weer terug naar de gebruiker. Het Tor-netwerk is in dit geval afhankelijk van gebruikers die hun computer en internetverbinding als exit-node instellen.

IP-adres

Het instellen van een exit-node kan voor ongewenste gevolgen kan zorgen, zoals een politie-inval. Opsporingsdiensten en providers zien namelijk alleen het IP-adres van de exit-node, en als ze onbekend met Tor zijn, kunnen ze denken dat de eigenaar van de exit-node ook degene is die een verdachte website bezocht, spam verstuurde of een bedreiging uitte. Exit-nodes spelen echter een belangrijke rol in het Tor-netwerk.

Vorig jaar werd er al binnen het Tor Project gesproken over het financieel steunen van snelle exit-nodes. Een lastig onderwerp, omdat het vrijwilligers die geen vergoeding krijgen zou kunnen wegjagen, terwijl die hard nodig zijn. Daarnaast wil het Tor-netwerk niet van een aantal sponsoren afhankelijk zijn.

Toch zal er eind september begonnen worden met het overmaken van vergoedingen aan de beheerders van Tor exit-nodes. Het geld dat hiervoor gebruikt gaat worden is afkomstig van een eenmalige donatie van het Broadcasting Board of Governors van de Amerikaanse overheid, zo meldt het Tor Project.

Vergoeding

Elke maand zal er 3500 dollar onder alle ontvangers worden verdeeld, waarbij er maximaal 500 euro per deelnemer wordt uitgekeerd, ervan uitgaande dat er niet meer dan zes partners zijn die meedoen. Het bericht van Moritz Bartl op de Tor-mailinglist is hier wat onduidelijk, omdat er eerst over een bedrag van 3500 dollar wordt gesproken en daarna 500 euro per deelnemer. Dit zou mogelijk met de wisselkoers te maken kunnen hebben.

Om in aanmerking voor een vergoeding te komen moeten eigenaren van een Tor exit-node wel een contract tekenen. Vervolgens wordt gebaseerd op de doorvoersnelheid per relay vermenigvuldigd met de landfactor de maandelijkse beloning berekend, met een maximum van 500 euro.

Partners

Vooralsnog kunnen alleen "partners" die bij Bartl bekend zijn zich voor een contract aanmelden. Wie een partner wil worden krijgt dan ook het advies om met Bartl, oprichter van Torservers.net, te 'socializen'. Hij erkent echter dat dit een knelpunt in de toekomst kan worden en hoopt deze vereiste dan ook te kunnen laten vallen door organisaties in plaats van individuen als partner te kiezen, aangezien die door kunnen blijven gaan als een individu besluit te stoppen. Voor het vergoedingsprogramma is een aparte mailinglist met meer informatie opgezet.

Reacties (5)
28-09-2013, 10:36 door Anoniem
Nu weet ik dat ik soms wat para ben, maar is dit nu een poging om het Tor-netwerk te verbeteren of om zoveel mogelijk informatie te vergaren over (tot nu toe vaak anonieme) beheerders van exit-relays???

Volgens mij kijken de meeste beheerders van "grote" exit-relays niet op een paar tientjes, anders zouden ze wel wat anders doen met hun hardware...
28-09-2013, 10:50 door Arnhemmer
Wie krijgt hier nog meer een naar gevoel van in de buik?
28-09-2013, 13:00 door Anoniem
"Wie krijgt hier nog meer een naar gevoel van in de buik?"

Mensen die tot nog toe niet door hadden hoe nauw betrokken de Amerikaanse overheid is bij het TOR project ? Ik vind het niet echt verrassend. Dat het sniffen van exit nodes door inlichtingendiensten op grote schaal plaats vindt was al langer bekend ?
28-09-2013, 14:19 door Duck-man
In eerste instantie voelde ik met je mee Arnhemmer. Natuurlijk is het raar dat een regering die graag alle internet verkeer logt geld steekt in een project die dit weer anoniem wil maken. Maar stel ze krijgen hier mee alle data die via een exit nod loopt. Dan nog hebben ze niet de eind gebruiker. Wat ik begrepen heb moet je ook alle tussen nods kunnen achter halen. Dit kan je niet bij de exit nod zien. Elk pakketje weet namelijk pas naar welke volgende nod het moet als het bij de vorige nod aan gekomen is. Alleen als je alle tussen nod kan loggen kan je een pakketje volgen. En dit is alleen mogelijk als je meer dan 1/3 van de tussen nods hebt en dan voor een paar gevallen (puur op geluk). Ze kunne dus zien wat er in gaat en uit gaart maar niet waar het blijft.
Ik vind sowieso de houding van regeringen tegenover Tor opvallend. Onze eigen regering wil Tor ondersteunen voor gebruiker in onstabiele gebieden. Maar wil tegelijkertijd hun eigen bevolking verbieden om gebruik te maken van tor. Het hebben van een doorgeef nod is dus goed en slecht.
28-09-2013, 21:08 door Anoniem
Keep your friends close, keep your enemies closer...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.