image

Onrechtmatigheden bij afluisteren AIVD geconstateerd

donderdag 3 oktober 2013, 17:17 door Redactie, 2 reacties

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft onrechtmatigheden geconstateerd bij het inzetten van de afluisterbevoegdheid door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het onderzoek van de Commissie richtte zich op de rechtmatigheid van de inzet van de afluisterbevoegdheid en de bevoegdheid tot de selectie van Sigint (Signals Intelligence) door de AIVD in de periode van september 2011 tot en met augustus 2012. Deze bevoegdheden zijn neergelegd in de artikelen 25 en 27 van de Wiv 2002 en mogen enkel worden ingezet indien dit noodzakelijk is in het kader van de veiligheidstaak of de inlichtingentaak buitenland van de AIVD.

De Commissie stelt dat het vanwege het omvangrijke aantal operaties niet alle verzoeken om toestemming kon onderzoeken. Bij het onderzoek is dan ook vooral gelet op verzoeken voor opvallende operaties, ofwel vanwege afwijkingen of onduidelijkheden in de toelichting, ofwel omdat deze gericht waren op bijzondere categorieën personen.

Onrechtmatigheden

Net als in haar vorige toezichtsrapport over dit onderwerp constateert de Commissie dat de AIVD doordacht te werk gaat bij de inzet van de afluisterbevoegdheid. Wel heeft de Commissie in de door haar onderzochte operaties in vijf gevallen onrechtmatigheden geconstateerd. Het gaat dan om de niet proportionele inzet van de bevoegdheden, gelet op de bijzondere categorie personen waarbij dit werd toegepast. De Commissie adviseert om gegevens die bij deze onrechtmatig geachte operaties zijn verkregen te verwijderen en vernietigen.

Ook is er één specifieke operatie onderzocht waarin de bevoegdheid tot selectie van Sigint is toegepast. Ook hier werden onrechtmatigheden geconstateerd. Wederom is de onrechtmatigheid gelegen in de bijzondere categorie personen die zijn afgeluisterd. "Zij is dus niet te wijten aan een gebrekkige motivering of aan de aard van de bevoegdheid tot de selectie van Sigint", zo stelt de CTIVD.

Reacties (2)
04-10-2013, 08:45 door Anoniem
De Commissie adviseert om gegevens die bij deze onrechtmatig geachte operaties zijn verkregen te verwijderen en vernietigen.

Um.. nee.... De commissie moet boetes opleggen op onrechtmatige geachte operaties!!!
Een beetje de AIVD beschermen als zij onrechtmatig afluisteren, straffen die handel! Straks gaan die luistervinkjes
alles afluisteren (wat grotendeels al gebeurd wss) en dan vrolijk het bewijs vernietigen... Lekker dan O.o
04-10-2013, 14:13 door Anoniem
Um.. nee.... De commissie moet boetes opleggen op onrechtmatige geachte operaties!!!
Een beetje de AIVD beschermen als zij onrechtmatig afluisteren, straffen die handel! Straks gaan die luistervinkjes
alles afluisteren (wat grotendeels al gebeurd wss) en dan vrolijk het bewijs vernietigen... Lekker dan O.o

Niet beboeten, maar keihard straffen : de direkt verantwoordelijke en de opdrachtgever(s) van dit soort onterechte acties strippen van alle hun bezittingen, vervolgens openbaar 'name-n & shame-n' en vervolgens in hun onderbroek op straat zetten nadat deze publiekelijk hun nederige excuses hebben aangeboden aan de gedupeerden. Wellicht een goed idee om deze figuren onder tuchtrecht te plaatsen zoals militairen dat zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.