image

Schneier: generatiekloof is achilleshiel NSA

zaterdag 5 oktober 2013, 06:00 door Redactie, 3 reacties

In de Verenigde Staten hebben veel mensen toegang tot topgeheime informatie, waaronder jongeren, en dat kan weleens de achilleshiel van de Amerikaanse overheid en de NSA worden. Dat stelt beveiligingsexpert en cryptograaf Bruce Schneier.

"Grote overheidsgeheimen vereisen veel mensen die geheimen houden", aldus Schneier. In de Verenigde Staten hebben bijna 5 miljoen mensen een zogeheten "security clearance", waarbij 1,4 miljoen mensen zelfs de bevoegdheid hebben om topgeheime en hoger geclassificeerde informatie in te zien.

De meeste van deze mensen hebben geen toegang tot de hoeveelheid informatie zoals klokkenluiders Edward Snowden of Chelsea Manning hadden, maar toch zijn er nog veel die dit wel hebben. "Het houden van geheimen is een daad van loyaliteit, en dat soort loyaliteit is steeds lastiger in jonge generaties te vinden", merkt Schneier op.

Cultuur

Hij stelt dat als de NSA en andere inlichtingendiensten in hun huidige vorm willen overleven, ze een manier moeten vinden om het aantal geheimen te verminderen. Voorheen hadden werknemers bij de inlichtingendiensten een baan voor het leven, waarbij er ook allerlei speciale termen voor allerlei projecten werden gebruikt. Dat gaf werknemers het gevoel dat ze onderdeel van een speciale club met geheime kennis waren.

Het NSA-lingo is er nog steeds, maar een groot deel van de loyaliteit is verdwenen. Daarnaast zijn veel van de banen bij inlichtingendiensten geoutsourced. Snowden was bij de NSA gedetacheerd als systeembeheerder. Veel banen zijn niet meer voor het leven en mensen zijn vervangbaar. Iets wat jongeren weten en regelmatig om zich heen zien.

Daarnaast geloven veel jongeren ook in openheid, met name de hackertypes die de NSA wil rekruteren, gaat Schneier verder. "Ze vinden dat informatie vrij moet zijn en dat veiligheid komt uit openbare kennis en debat. Ja, er zijn belangrijke redenen dat sommige inlichtingengeheimen geheim moeten blijven, en de NSA-cultuur versterkt geheimzinnigheid. Maar dit is een groep die aan radicale openheid is gewend."

Klokkenluiders

Schneier noemt het openbaren van geheimen zoals klokkenluiders doen dan ook de burgerlijke ongehoorzaamheid van het informatietijdperk. "Het is een manier waarop iemand zonder macht een verschil kan maken. En in het informatietijdperk is alles op computers opgeslagen en potentieel via een paar toetsaanslagen en muisklikken benaderbaar, waardoor klokkenluiden eenvoudiger is dan ooit tevoren."

Snowden en Manning, respectievelijk 30 en 25 jaar, zijn onderdeel van een generatie die niets voor de lange termijn van hun werkgevers verwachten en daarom moeten werkgevers ook niets voor de lange termijn van hun werknemers verwachten. "Het is nog steeds lastig om een klokkenluider te zijn, maar voor deze generatie is het een stuk eenvoudiger."

De NSA moet de cultuur van geheimzinnigheid dan ook veranderen en zich alleen richten op wat echt geheim moet blijven, stelt Schneier in deze column. "De standaard werkwijze om alles te geheim te houden werkt niet meer. NSA, jullie hebben een probleem."

Reacties (3)
05-10-2013, 10:17 door Anoniem
Niet alleen dat. Het cultuurtje van "wij zijn speciaal dus houden we alles geheim" is zelf redelijk uit de klauwen gelopen. Ook als je niet in "radicale openheid" gelooft moet het toch ondertussen wel duidelijk zijn dat jezelf systematisch aan supervisie onttrekken, zelfs glashard liegen tegen je politieke bazen, niet past in iets wat zichzelf "democratische republiek" noemt.
05-10-2013, 11:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-10-2013, 08:54 door Anoniem
"Het is een manier waarop iemand zonder macht een verschil kan maken. En in het informatietijdperk is alles op computers opgeslagen en potentieel via een paar toetsaanslagen en muisklikken benaderbaar, waardoor klokkenluiden eenvoudiger is dan ooit tevoren."
Hmmm... Kennis is toch macht en het informatie is kennis. Naar mijn mening hebben de werknemers bij de NSA toegang tot heel veel informatie en toch meer macht dan Scheier denkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.