image

TomTom schendt privacy bij oude navigatiesystemen

woensdag 23 mei 2012, 16:56 door Redactie, 4 reacties

TomTom blijkt nog steeds de privacy van eigenaren van oudere navigatiesystemen te schenden, zo meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Eerder dit jaar liet TomTom weten dat het de informatie aan klanten zou verbeteren. De toezegging volgde op de conclusie van het CBP dat TomTom de Wet bescherming persoonsgegevens had overtreden. De aan de gebruiker gevraagde toestemming voor verwerking van geolocatiegegevens en de bijbehorende informatie was namelijk onvoldoende specifiek.

Het CBP heeft inmiddels gecontroleerd in hoeverre TomTom de begin dit jaar geconstateerde overtredingen heeft beëindigd. Daarbij gaat het om het invoeren van een toestemmingsvraag op de online apparaten en het uitbreiden en preciseren van de toestemmingsvraag en bijbehorende informatie op de verschillende apparaten en de applicatie.

Navigatiesysteem
Met betrekking tot de modernste on- en offline apparaten en de smartphone app houdt TomTom zich weer aan de wet. Houders van bepaalde oudere offline-apparaten wordt echter niet actief om toestemming gevraagd, zo bleek uit de controle van het CBP.

Daarmee is de overtreding met betrekking tot deze apparaten nog niet beëindigd. De Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen heeft toegezegd de 'onrechtmatigheid' binnen afzienbare tijd te beëindigen. Gebruikers moeten volgens het CBP een toestemmingsvraag voor de verwerking van hun gegevens krijgen.

Reacties (4)
23-05-2012, 18:00 door Anoniem
Stel je koopt een hele dure domdom, zeg 350 euro.
Zodra je de software activeert komt ineens een popup: "volgens het CBP moeten we nu een popup laten zien waarin we aangeven dat alles wat je doet wij gaan loggen en verkopen aan iedereen die het maar interessant vind om te weten waar jij bent", welliswaar 'anoniem' maarja, hoeveel mensen wonen op jouw adres en werken zowel bij bedrijf X als gaan op bezoek bij mistresse Y?

Natuurlijk wil je gewoon vreemd kunnen gaan zonder dat iedereen het weet of dat de politie weet wie er 'annoniem' elke dag om 8:23u over de kerkstraat in dorp X rijdt met 58km/h.

Wel lullig, want je mag volgens de voorwaarden niet het apparaat terugsturen en een Garmin kopen.

Wordt overigens bij een abo van Vodafone wel vermeldt dat je gegevens verkocht worden?
23-05-2012, 18:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-05-2012, 20:46 door Anoniem
D nieuw tomtom vraagt het alleen werkt er dan bijna niks meer.
Dan worden alle live diensten uitgeschakeld.
Maar tomtom kan ook de informatie door spelen die ze al hebben van HD trafic.
Zonder de info van jou navigatie te gebruiken tomtom gebruikt voor HD trafic namelijk info van vodafone telefoon's.
23-05-2012, 23:06 door SBBo
Datamining is big business.
Vroeger was dat heel onbeleefd, tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.